Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri kuvaa muuttuvaa ilmastoa ihmisen arjessa

Teatteri.nyt-festivaali iski kauneudella ja magiikalle tulevaisuuden synkkiin ennustuksiin

Kulttuuri
 
Deep Time Séance
Deep Tume Séance: Contamination -esityksessä videot vievät katsojat kohti myrkkykaasupilviä.
Deep Tume Séance: Contamination -esityksessä videot vievät katsojat kohti myrkkykaasupilviä. Kuva: Deep Time Séance
Arvio: teatteri
Teatteri.nyt festivaalin esitykset DeepTime Séance: Contamination, Kiasma-teatterissa. Työryhmä Matti Ahopelto, Tuomas A Laitinen, Anna Rawlings, Jaakko Pallasvuo, Pia Lindman, Laura Jantunen, Justus Pienmunne, Mari Salminen, Pauliina Sjöberg, Pietari Kärki, Tapio Viitasaari, Jenni Nurmenniemi. An Occasion, Suvilahden Tiivistämö, tuotanto yhdessä Mad Housen kanssa. Esiintyjä Isabel Lewis.

Mediasta on saatavilla runsaasti tietoa ilmastonmuutoksesta, sen syistä ja seurauksista. Voiko nykyteatteri tuoda siihen enää mitään lisää? Voiko muutamalla esityksellä vaikuttaa vaikkapa Pariisin tulevan ilmastokokouksen päätöksiin?

Kyllä, jos ajatellaan, että selviytyäkseen ilmastonmuutoksesta ihmisen tulee muuttaa koko maailmankuvansa. Siihen ei riitä päästöjen vähentäminen. Esitystaiteessa yleisö kutsutaan yhä useammin osaksi hitaasti kehittyviä prosesseja: tarjotaan keskustelupiirejä, hoitoja ja oleilua tarkkarajaisten esitysten sijaan.

Sunnuntaina päättyneen teatteri.nyt-festivaalin teemana oli ilmastonmuutos. Sitä ei voi sanoa sunnuntain esitysten aiheeksi, sillä ilmastonmuutos on niin valtava, koko elämäntapaamme ja ihmiskuvaamme järisyttävä asia, ettei sitä oikein voi käsitellä kuin vaikkapa perhetragediaa. Esitykset tarkastelivat ilmastomuutosta aiheuttavia arkisia asioita rituaalin muodossa. Ne näyttivät, miten ilmastomuutos tekee meissä työtään jokaisella hengenvedollamme.

Deep Time Séance: Contamination -esityksessä Kiasma-teatterissa yleisölle luetaan aluksi scifi-tekstejä. Sen jälkeen katsojia kehotetaan valaisemaan kasvonsa kännyköillään ja kuvittelemaan tietoisuutensa laajentuneena. Mielikuvittelun jälkeen näyttämöllä pyörii installaatio, jossa nenä haistelee monenlaisia molekyylejä. Lopulta videolla kuljetaan onkalossa ja tanssitaan valkoisten myrkkykaasupilvien lomassa. Vastassa on kuolema. Sitä esityksessä uhmataan kauniilla videotyöllä sekä magiikalla. Jätteiden myrkyt yhdistävät ihmisiä ehkä vahvemmin kuin mikään muu asia koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa.

Suvilahden Tiivistämöön on rakennettu väliaikainen puutarha. Amerikkalainen Isabel Lewis toivottaa yleisön tervetulleeksi hyväntuulisen raukeana.
An Occasion
on esitys, joka luo pieniä kohtaamisia. Se välttää asioita, joita perinteisesti esitykseen odotetaan kuuluvaksi.

Se ei luo jännitystä vaan purkaa ja hälventää sitä. Lewis ei halua jakamatonta huomiota. Kun hän tulee eteeni tanssimaan, hän toivoo, etten keskeyttäisi keskusteluani. Hän soittaa hidasta hip hop -musiikkia ja puhelee rakkaudesta ja tiedon olemuksesta, tanssii vähän stripparin tapaan ja tarjoilee tuoksuja.

Lewisille puhtaan tiedon rakastaminen on aina ollut vaikeaa. Rakastaako tietoa vai ruumista? Hänestä rakkaus on paljon enemmän "messy" – sotkuista, likaista, limaista, rajatonta. Lewis ei hätkäytä älyllisillä heitoilla tai tuhmuudella. Hän antaa ajatusten ja huomioiden kasvaa ihmisissä rauhassa, hän ei pakota tai puske. Se onkin yllättävän stimuloivaa valmiissa maailmassa, missä kaikki maailman tieto on saatavilla mutta missä on tarjolla vain vähän paikkoja, joissa saa olla rauhassa ja pingottamatta.

Teatteri.nyt uudisti asioita: Iski kauneudella ja magiikalla dystopioita vastaan ja muutti ilmastonmuutoskauhusta kokovartalokipsissä olevan nykykatsojan rentoutuneeksi. Se näytti, että pelkästään oleilemalla toisin voi luoda uutta maailmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat