Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa nähtävä Lokki ottaa klovninäkökulman klassikkonäytelmään

Kulttuuri
 
Eero Järvinen ja Amira Khalifa
Eero Järvinen ja Amira Khalifa
Arvio: teatteri
Lokki Espoon kaupunginteatterin ja Red Nose Clubin tuotanto Louhisalissa. Käsikirjoitus Anton Tšehov (suom Martti Anhava). Ohjaus Philippe Boylay, lavastus ja pukusuunnittelu Paula Koivunen. Näyttämöllä mm. Minna Puolanto, Jari Virman, Jouko Puolanto, Niina Sillanpää, Riku Korhonen, Nora Raikamo, Amira Khalifa.

Suurille näyttämöille ei Suomessa juuri tehdä klovneriaa. Espoon kaupunginteatterin ja klovniryhmä Red Nose Clubin Lokki onkin harvinainen tapaus. Muutama vuosi sitten ryhmä teki oman versionsa Juoksuhaudantiestä, joka saavutti suuren yleisömenestyksen.

Nyt he ovat tarttuneet klassikkoon, johon on lisätty virallisesta versiosta poistettuja kohtia. Klovneria antaa esiintyjälle mahdollisuuden tehdä omista heikkouksistaan taidetta.

Lokki

Ohjaaja: Philippe Boylay

Rooleissa: Minna Puolanto, Jari Virman, Jouko Puolanto, Niina Sillanpää, Riku Korhonen, Nora Raikamo, Amira Khalifa, Eero Järvinen, Tatu Siivonen, Oskari Perkki, Teemu Aromaa

Esityspaikka: Louhisali

Pellen punainen nenä on maailman pienin naamio, jonka takaa näyttelijä saattaa paljastaa arkoja asioita. Epäonnistumisen kautta saavutettava syvä inhimillisyys on klovniuden ydintä. Tästä esityksestä punainen nenä on häivytetty kokonaan. Näyttelijöiden klovnimaisuus tulee esiin pieninä pilkahduksina.

Anton Tšehovin Lokissa törmäävät näyttelijätär-äiti Irina Arkadinan ( Minna Puolanto ) ja näytelmäkirjailijan urasta haaveilevan pojan Konstantinin ( Jari Virman ) – ja sitä myöten kahden eri sukupolven – taidekäsitykset.

Red Nose Clubin Lokissa teatterin tutkiminen on monella tasolla läsnä – näyttämökuvan kliinisyyttä ja kahden eri esiripun liikuttelua ja osoittelevia valo- ja ääniratkaisuja myöten.

Koko esitys perustuu näyttelijöiden itsetutkiskelulle ja samalla katsojien reaktioiden ja odotusten tarkastelulle. Klovneriaan kuuluva kökköestetiikka, esineteatteri ja kaikessa epäonnistuminen ovat koko ajan läsnä, vaikkei punaista nenää näyttämöllä näykään muilla kuin Teemu Aromaan esittämällä sivustaseuraajalla.

Groteskius ja huumori puskevat aika ajoin hienosti esiin henkilöiden sisimmästä. Näytelmässä kaikki rakastavat väärää ihmistä, vahva ja kylmä äiti tukahduttaa poikansa ja näyttelijän urasta haaveileva Nina ( Niina Sillanpää ) kokee siipiään koetellessaan ikävän kohtalon. Klovniryhmä ei kuitenkaan ole kertomassa tarinaa, vaan hetki hetkeltä yritetään porautua syvemmälle koko teatterin ja siten elämän naurettavuuteen.

Arvostettuna pedagogina tunnetulle ranskalaiselle Philippe Boulaylle suuren kokonaisuuden ohjaaminen nykyaikaan ja nyky-Suomeen sopivaksi on selvästi ollut haastavaa. Pelkällä klovnerialla on vaikeaa tuoda uutta näkökulmaa Lokkiin.

Parhaimmat hetket näyttämölle rakentuvat silloin kun esiintyjien eleet menevät liioitteluksi ja näyttelijät saavat käyttää fysiikkaansa. Äidin ja pojan kohtaamisissa on alussa lupaavaa sähköä. Puolannon Irina Arkadina onkin koreografisuudessaan esityksen valopilkkuja.

Poikkeus varsin staattisten klovnien joukossa on tilanhoitajan reppanaa vaimoa, Polina Andrejevnaa, esittävä vahva Nora Raikamo, joka hallitsee hahmonsa tunneskaalan.

Puvustus on stimuloiva, oivallinen sekametelisoppa eri aikakausia ja viittauksia niin klassikon esitysperinteeseen kuin nykypäivän Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat