Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Faust saa Jurkan huoneteatterin vaikuttamaan äärettömän avaralta

Ohjaaja Laura Jäntti tarkastelee teatterin olemusta vuosikymmenten kokemuksella ja Faust-myytin tuella.

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Stefan Bremer
Tapani Kalliomäki on suurmieheksi tähtäävä Faust ja Tiina Weckström hänen prässään varjon lailla kulkeva Mefistofeles Teatteri Jurkan aistikkaassa uutuusnäytelmässä.
Tapani Kalliomäki on suurmieheksi tähtäävä Faust ja Tiina Weckström hänen prässään varjon lailla kulkeva Mefistofeles Teatteri Jurkan aistikkaassa uutuusnäytelmässä. Kuva: Stefan Bremer

Teatteri Faust – eli Mefistofeleen maaginen teatteri. Teatteri Jurkka. Faust-aiheisen kirjallisuuden pohjalta dramatisoinut ja ohjannut Laura Jäntti, musiikki Markus Fagerudd, lavastus Kati Lukka, puvut Tarja Simonen, valot Morten Reinan. Rooleissa Tiina Weckström, Tapani Kalliomäki ja Pia Andersson.

Esiriput repeytyvät, mustat ja valkoiset enkelit lehahtavat sisälle teatteriin ja alastomat noidat istuvat odottamassa tanssiaisten alkua.

Faust – eli Mefistofeleen maaginen teatteri

Laji: näytelmä

Ohjaaja: Laura Jäntti

Paikka: Teatteri Jurkka

Rooleissa: Tiina Weckström, Tapani Kalliomäki, Pia Andersson

Musiikki: Markus Fagerud

Tuskin yhteenkään Teatteri Jurkan aikaisempaan esitykseen on mahdutettu mukaan yhtä paljon materiaalia ja saatu pieni huoneteatteri samalla vaikuttamaan äärettömän avaralta tilalta.

Laura Jäntin sovittama ja ohjaama Faust – eli Mefistofeleen maaginen teatteri on varsinainen runsaudensarvi jo pelkän kirjallisen aineistonsa osalta. Tohtori Faustuksesta kertovan kansantarinan sekä siitä innoituksensa saaneiden romaanien ja näytelmien lisäksi esityksessä kuullaan katkelmia erilaisten ajattelijoiden teatterikäsityksistä runsaan kahdentuhannen vuoden ajalta.

Jurkan ”nurkassa” on myös hämmästyttävä määrä tavaraa ja teatteritekniikkaa. Valonheittimiä on kaikkialla, jopa yleisön tuolien alla, minkä lisäksi esityksessä on käytössä yllättävän paljon tuliefektejä.

Kaikkein suurimman vaikutuksen tekee se, että muutamien neliömetrien kokoiseen esiintymistilaan on onnistuttu virittämään peräti viisi väliesirippua, joiden lomittainen liike luo rytmiä tarinankerrontaan ja joiden poimuihin roolihahmot voivat kietoutua ja sotkeutua sekä riemussaan että tuskassaan.

Esityksen visualisointi on suuri satsaus pienelle teatterille ja Teatteri Jurkassa ensimmäistä kertaa vierailevat suunnittelijat ovat selvästi intoutuneet uudenlaisesta haasteesta.

Yleisön kannalta tilanteen tekee erityisen kiinnostavaksi se, että ohjaaja Laura Jäntti, lavastaja Kati Lukka, pukusuunnittelija Tarja Simonen ja valosuunnittelija Morten Reinan ovat tätä ennen toteuttaneet yhdessä Suomen Kansallisteatterin suurella näyttämöllä parhaillaan pyörivän mahtispektaakkelin, Pirkko Saision ja Jussi Tuurnan musiikkinäytelmän Slava!

Kahden esityksen ulkoisessa mittakaavassa on valtava ero, mutta tehossa ei sanottavampaa.

Suurten teemojen parissa jatkava Faust ei perustu pelkään verhojen vetelemiseen.

Jäntin koostama kokonaisuus vaikuttaa hyvin henkilökohtaiselta, ilman että katsojan tarvitsee vaivautua asiasta tai uhrata sille ajatustakaan. Pitkän uran tehneen ohjaajan välitilinpäätös kertoo teatterista teatterin keinoin, eikä yleisön tarvitse muuta kuin heittäytyä mukaan.

Heti esityksen ensimmäinen kohtaus luo pitkää perspektiiviä ohjaajan omaan käsialaan ja palauttaa elävästi mieleen Kom-teatterin kesänäytelmän Saatana saapuu Moskovaan vuodelta 1983.

Mihail Bulgakovin tavoin Jäntti asettaa Mefistofeleensa taiteilijoiden keskelle. Perimmäiset kysymykset ihmisen velvoitteista ja rajoitteista ovat samat, eikä Jäntti kaihda asettaa tiedemiesten ja taiteilijoiden muodostaman jonon jatkoksi myöskään terroristeja.

Teatterin ja terrorismin rinnastus avaa esityksessä huikeita näköaloja, joiden mittakaavan katsoja saa itse päättää.

Kytkös on vahva myös konkreettisella tasolla, vaikka Jäntti ei nosta esille ketään tiettyjä teatterialan ”guruja” nimeltä mainiten. Julmuuden teatteria edustanut Antonin Artaud sekä Turussa pari vuotta sitten mieliä kuohuttanut Andriy Zholdak ovat mukana omien kirjoitustensa ja kirjeidensä välityksellä, eikä kiistellyille teatteriohjaajille ole vaikea keksiä kotimaisia vastineita.

Valtava tekstimassa uhkaa esityksen alkupuoliskolla muuttua hetkittäin näännyttäväksi, kun Tiina Weckströmin Mefistofeles ja Tapani Kalliomäen Faust piinaavat toisiaan katkeamattomalla puheripulilla. Väliajan jälkeen näyttämölle astuva Pia Andersson särkee riemastuttavalla tavalla alkuasetelman ja lyö säröjä koko esityksen tyyliin Faustin valloittavana Margaretana.

Ihminen on vietävissä, eikä paholainenkaan lopulta tiedä kuka on.

Ylitsevuotavan runsaan aistinautinnon tarjoavan esityksen jaloin piirre on siinä, että kaikki on niin taitavasti osattu mitoittaa pieneen tilaan.

Tarkka ja terävä pisto osuu aina parhaiten katsojan hermoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat