Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parisuhde ekokatastrofin äärellä

Klockriketeaternin uutuus avaa nykyajan ongelmia monista kulmista.

Kulttuuri
 
Laura Karen
Stina Engström (vas.) ja Matti Raita miettivät perimmäisiä kysymyksiä.
Stina Engström (vas.) ja Matti Raita miettivät perimmäisiä kysymyksiä. Kuva: Laura Karen

Nästa andetag

Kirjoittaja: Duncan Macmillan

Ohjaaja: Dan Henriksson

Paikka: Klockriketeatern

Rooleissa: Stina Engström, Matti Raita

Musiikki: Uli Kontu-Korhonen

Fakta

Diana Requiem päättää kauden

 Erottajan Diana-näyttämöllä vuodesta 1998 toiminut Klockriketeatern jättää kotipaikalleen jäähyväisiä. Ensi vuoden alusta se alkaa toimia kiertävänä nomaditeatterina.

 Teatterin johtajana toimii nykyään Dan Henriksson.

 Lähdön kunniaksi Klockriketeatern on järjestänyt Diana Requiem -kokonaisuuden, johon kuuluu useita yhteistyöesityksiä, seminaareja ja kirjanjulkaisujuhlia.

 Ohjelmistoon kuuluu muun muassa Se neljäs -niminen syöpäaiheinen näytelmä sekä näyttelijä Anna Paavilaisen teatteriraiskauksista kertova Play Rape. Sunnuntaina 15.11. järjestetään kirjallisuusilta pakolaisten hyväksi.

 Klockriketeaternin 25-vuotiseen historiaan kurkistetaan uudelleentulkitulla Vägen till Klockrike – Recvisited -esityksellä, josta tehdään lukudraama ja ääni-installaatio. Harry Martinsonin samanniminen romaani oli alun perin Klckriketeaternin ensimmäinen produktio.

 Aulassa toimii loppuvuden open office ja smoothie bar.

Teatteri Nästa andetag. Teksti Duncan Macmillan (käännös Joachim Siegård) ohjaus Dan Henriksson, skenografia ja puvut Ville Andersson, valot Pietu Pietiäinen, musiikki Uli Kontu-Korhonen. Näyttämöllä Stina Engström ja Matti Raita. Klockriketeatern.

Hiilidioksidipäästöt on saatava kuriin, muuten koko maailma tuhoutuu.

Monet ovat yksimielisiä suurista linjoista, mutta on vaikeampaa puhua siitä, millaisia valintoja nykyisten kolmikymppisten pitäisi tehdä. Voiko hankkia lapsia tähän maailmaan?

Erityisen vaikeaa on saada sanoitetuksi sitä, miten ajattelumme ja ihmiskuvamme pitäisi muuttua, jotta pääsisimme irti hiileen sidotusta elämästämme.

Kompakti ja nykypäivän kolmikymppisten tuntoja tavoitteleva Duncan Macmillanin näytelmä Nästa andetag koskettelee kaikkia näitä teemoja. Se on yhden pariskunnan valinnoista kertova näytelmä, jonka Suomen kantaesitys nähtiin Kansallisteatterissa syyskuussa. Se onnistuu iskemään moneen erittäin tunnistettavaan nykyajan moraaliseen ongelmaan, joita se avaa monesta kulmasta.

Matti Raita tekee sydäntä särkevää työtä, hieman hukassa olevan miehen rooli sopii hänelle alusta saakka loistavasti. Hän pystyy hienosti tulkitsemaan nykyihmisen, joka pelkää pahinta ja toivoo parasta koko ajan, yhtä aikaa – ja päätyy pyörimään omissa ajatuskeloissaan. Stina Engström on vähän vaisumpi ja hieman vähemmän kotonaan näyttämöllä. Hänen hahmonsa on kuitenkin tunnistettava soutaja ja huopaaja ja saa myös katsojan välillä raivon valtaan pintaan puskevalla marttyyrimäisyydellään.

Näytelmään en kaikista sen ansioista huolimatta kuitenkaan täysin ihastu. Sitä vaivaa jokin teennäisyys tai muodon ja repliikkien oikeaoppisuus, eikä Dan Henrikssonin sinänsä sujuvassa ja rytmikkäässä ohjauksessa ole pystytty täysin muuttamaan televisiodraamamaisuutta teatteriksi.

Kansallisteatterissa Juha Jokelan ohjauksessa näyttämökuva on riisuttu. Klockriketeaternin tulkinnassa ei ole noudatettu näytelmäkirjailijan toivetta siitä, ettei näyttämöllä olisi rekvisiittaa. Onneksi. Mielestäni juuri Uli Kontu-Korhosen musiikki, sekä Pietu Pietiäisen valot ja Vuoden nuoren taiteilijan, Ville Anderssonin, luoma lavastus auttavat esitystä kohoamaan tekstiään kiinnostavammaksi.

Näyttämökuvaan tulee niiden myötä aivan uusia kerrostumia. Nykyaikaisen, puhtaan ja perfektionistisen pelkistetyn vaikutelman alta kuultaa ikiaikaista tragediaa, kuten monipuolisen Anderssonin vaikuttavimmista töistä muutenkin.

Juuri tuo liikahdus kohti jotain muuta kuin nykypäivän hengen tavoittamista on tärkeä. Kuva avaa aistit ihmiskuvallemme, taiteelle ja intuitiolle.

Pelkkä puun istuttaminen ei riitä, jonkun täytyy myös katsoa niitä ja piirtää, jotta voimme elää ja hengittää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat