Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasputinmainen setämies miettii elämäänsä venäjänkielisessä monologinäytelmässä

Kulttuuri
 
Teatr Za
Valtteri Simonen esittää Andrei Višnevskin monologinäytelmässä ohjaajaa, joka pohtii elämänsä ja teatterin muutoksia.
Valtteri Simonen esittää Andrei Višnevskin monologinäytelmässä ohjaajaa, joka pohtii elämänsä ja teatterin muutoksia. Kuva: Teatr Za

Teatr Za: Pallosalama Dzinnistanista. Teksti Andrei Višnevski, ohjaus Aleksei Jankovskiy, roolissa Valtteri Simonen.

Helsingissä pääsee nyt seuraamaan venäläistä nykyteatteria entistä paremmin, kun Pietarissa opiskelleet, Suomessa vuosia työskennelleet näyttelijät Valtteri Simonen ja Elena Spirina avasivat tänne viime kuussa venäjänkielisen Teatr Zan.

Pallosalama Dzinnistamista

Kirjoittaja: Andrei Vishnevski

Ohjaaja: Aleksei Jankovskiy

Paikka: Teatr Za

Rooleissa: Valtteri Simonen

Upouusi teatteri tarjoaa tuoreita venäläisiä näytelmiä, joista ensimmäisiksi ovat valikoituneet yhdessä pietarilaisten Teatralnaja Masterskaja ASB:n sekä Teatr Osobnjakin kanssa tuotetut monologinäytelmät Hän, joka astui rajan taa ja Pallosalama Dzinnistanista.

Jälkimmäisestä järjestetään myös suomeksi tekstitettyjä näytöksiä.

Kun Pallosalama Dzinnistanista alkaa, Simosen esittämä juronpuoleinen elokuvaohjaaja on saanut suruviestin: hänen näyttelijänsä ja ystävänsä on juuri kuollut riippumattoonsa, kuolinsyynä pallosalaman isku.

Se saa ohjaajan tarkastelemaan synkkään sävyyn menneisyyttään ja elämänsä nykytilaa.

Käy ilmi, että näyttelijäystävä ei suinkaan ole ensimmäinen tuttava, joka on kuollut ennen aikojaan. Ystäviä, rakastajattaria, näyttelijöitä ja lopulta katsojiakin on vuosien saatossa kaatunut ohjaajan ympäriltä hyvää tahtia.

Jutut pinkaisevat välillä aika kummallisillekin raiteille, mutta puhelu puolisolta tai vanhalta isältä palauttaa taas maan pinnalle.

Ohjaaja voisi olla parodia useammastakin eksentrisestä, vanhemmasta miestaiteilijasta. Huumorihahmo se ei kuitenkaan ole, vaan Simonen käy läpi mennyttä muistelevan miehen tunneskaalaa tympääntyneestä huokailusta pettymykseen ja raivopäisyydestä lyhyisiin toivon pilkahduksiin.

Näytelmän alussa huumori on äkkiväärää, mutta muuttuu yhä mustemmaksi kunnes sulaa synkkyyteen. Simonen kasvattaa hahmon yrmeästä setämiehestä pimeän rajamailla horjuvaan, vihasta räiskähtelevään ihmispoloon.

Ohjaajan katseessa on rasputinmaista hurjuutta, joka ei salli huomion herpaantua hetkeksikään. Näytelmän loppu vääntää väistämättä katsojan mieltä ja sydäntä.

Esityksen on ohjannut palkittu Aleksei Jankovskiy, joka on toiminut taiteellisena johtajana ensin Osobnjakissa ja nyt siitä eronneessa Teatralnaja Masterskaja ASB:ssä.

Hän luottaa viisaasti Simosen ilmaisuun, mutta olisi voinut luottaa joissain kohdissa vielä enemmän – vaikka ohjaaja on dramaattinen luonne, tuntuu paasaaminen käsi teatterikliseiden mukaisessa ojossa toisinaan turhalta.

Ensi-illassa esitys kärsi useista teknisistä ongelmista. Ne korjaantunevat seuraavaan näytökseen mennessä, ja uusi teatteri kannattaa ehdottomasti käydä koeajamassa. Venäjää osaaville käynti on suorastaan pakollinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat