Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvisirkus matkustaa ympäri maailman

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Jouni Ihalainen
Joulupukki (Heikki Leppävuori) lähtee reissuun Hurjaruuthin Matkalla-esityksessä.
Joulupukki (Heikki Leppävuori) lähtee reissuun Hurjaruuthin Matkalla-esityksessä. Kuva: Jouni Ihalainen

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus Matkalla Kaapelitehtaan Pannuhallissa. Käsikirjoitus ja ohjaus Maksim Komaro, musiikki Antonio Alemanno, Juuso Hannukainen ja Eero Savela, lavastus Milja Aho, videosuunnittelu Joona Pettersson, pukusuunnittelu Marja Uusitalo, valosuunnittelu Riku Virtanen, koreografia työryhmä, eläinhahmot aiemmilta vuosilta Kirsi Manninen.

Hurjaruuthin Talvisirkus Matkalla upposi tänä vuonna paremmin kuin aikoihin. Eikä ihme, kun ohjaajana on suomalaisen nykysirkuksen pioneeri ja konkari Maksim Komaro. Hän on hyvin genretietoinen ja samalla omaperäinen luoden jotain täysin rajatonta absurdia sirkusteatteriaan.

Talvisirkus Matkalla

Kirjoittaja: Maksim Komaro

Laji: Sirkus

Ohjaaja: Maksim Komaro

Paikka: Kaapelitehdas

Rooleissa: Tanssiteatteri Hurjaruuth

Musiikki: Antonio Alemanno

Matkustaja on tietenkin joulupukki. Tällä kertaa vähän ”väsynyt”. Vastahakoinen hommiinsa, ja jolle maistuu enemmän olut kuin joulun henki. Kyllä, kaljaa! Komaron käsikirjoituksessa söpöilyt on unohdettu ja hauskaa tarjotaan ehkä enemmän aikuisille, vaikka kyllä lapsetkin olivat nauliintuneita katsomossa.

Joulupukki saadaan buustatuksi käyntiin singoten tykistä elävänä tykinkuulana, ja siitä alkaa matka ympäri maailmaa. Käydään eri maissa, joissa lapset odottavat. Eri kulttuurien väriä ja tunnelmia tekee loistavan monipuolinen orkesteri Maradento. Siellä ovat trumpetit, luutut ja balalaikat. Äänimaailma on kiehtova. Samoin kuin Joona Petterssonin videot.

Aikuisviihdesarjaa jatkaa kohtaus maailmanlopun baarissa suoraan helvetistä, jossa baarimikot räiskivät päissään cocktaileja asiakkaan naamalle. ”Pigallella” kirjaimellisesti siat esittävät tankotanssia. Hervottominta aikoihin.

Eikä rääväpää Komaro pelkää tarttua uskontojen välisiinkään asioihin. Yhdessä kohtauksessa törmäytetään paavi, rabbi ja muslimi. Partojen pituudesta tulee suoranainen kauneuskilpailu täysin epäkorrektisti.

Myöskään loistavan akrobaattiparin Pai Nousiaisen ja Katerina Repposen kebab-pizza-kioskikohtaus ei säästele härskeiltä kulttuurikliseiltä. Mutta kyllä ne pizzat lentävätkin ja pyörivät jopa kuusi samalla kertaa ilmassa.

Venäjäosuudessa taiteillaan rolabolalla balalaikan säestyksellä. Kaiken huippu on, kun Intiaosuudessa sikaryhmä tanssii Bollywoodia ja bharatanatyamia.

Esiintyjäryhmä on edellisvuosien tapaan huippua, ja porukka, jossa kaikilla on erityisosaamista, mutta ennen kaikkea yhteenpelaamista ja kaikkeen osallistumista. Hellyttävintä oli pieni Alma-vauva, jolla oli kaksikin roolia: ensin paratiisilintujen munasta kuoriutuvana poikasena ja myöhemmin Kiinan pienenä keisarina. Lapsityövoimaa! Mutta kitisemättä hän suoriutui ainakin ensi-illasta.

Mitään wau-hirvelhärveleitä ei nähdä, mutta taitoa silti yllinkyllin. Sanoisinpa, että tänä vuonna osuttiin napakymppiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat