Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupolvi kulutuskulttuurin mankelissa

Japanilainen nuorisokuvaus yhdistää hienosti puhetta, balettia ja seremonioita.

Kulttuuri
 
Christian Kleiner
Japanilainen Chelfitsch-ryhmä kuvaa kaupassa ympäri vuorokauden työskentelevää sukupolvea, jonka elämä valuu hukkaan.
Japanilainen Chelfitsch-ryhmä kuvaa kaupassa ympäri vuorokauden työskentelevää sukupolvea, jonka elämä valuu hukkaan. Kuva: Christian Kleiner

Baltic Circle -festivaali Super Premium Soft Double Vanilla Rich. Japanilaisen chelfitsch-ryhmän vierailu, Mediakeskus Lume. Käsikirjoitus ja ohjaus Toshiki Okada, lavastus Koro Suzuki, äänisuunnittelu Norimasa Ushikawa. Makoto Yasawa, Tomomitsu Adachi, Hideaki Washio, Shuhei Fuchino,Shingo Ota, Mariko Kawasaki, Yukiko Sasaki.

Japanilaisen uuden sukupolven chelfitsch-nykyteatteriryhmän nimi on tarkoituksellisesti väärin kirjoitettua englantia ja herättää mielikuvia vauvamaisesta itsekkyydestä.

Super Premium Soft Double Vanilla Rich

Kirjoittaja: Toshiki Okada

Ohjaaja: Toshiki Okada

Paikka: Mediakeskus Lume

Rooleissa: chellfitsch-ryhmä

Ryhmän vetäjän Toshiki Okadan sanoin kyseessä on erityinen japanilainen itsekkyyden muoto.

Super Premium Double Vanilla Rich tapahtuu 24 tuntia avoinna olevassa kaupassa. Siellä työskentelevät kolmi–nelikymppiset japanilaiset, joiden tulevaisuus ei näytä ruusuiselta.

Miten rikkoa kulutuskulttuurin mieletön oravanpyörä? Vai sopeutuako siihen ja nähdä sen pienissä yksityiskohdissa elämän tarkoitus?

Elämä pyörii merkityksettömän työnteon ympärillä. Yksitoikkoisuudessaan ihmiset yrittävät säilyttää arvokkuuden rippeensä kukin tavallaan. Kaupan tiukan hierarkian kautta esitykseen ujuttautuu japanilaisen kulttuurin auktoriteettiusko, jossa nuori sukupolvi ei enää näe mieltä.

Kapinoinnin mahdollisuudet näyttävät kuitenkin olemattomilta. Esitys kuvaa sitä, miten hierarkiat alkavat purkautua ja miten katkeruus omasta asemasta kääntyy jonkun toisen kyykyttämiseksi, oli kyseessä kuinka vähäpätöinen asia hyvänsä.

Esiintyjien liikkeen ja puheen lähtökohta on arkisuus, jota liioittelemalla esitys saa surrealistisia piirteitä. Se kyseenalaistaa tottumusten riistämää todellisuutta ja siten yrittää muuttaa käsitystämme jokapäiväisestä elämästä.

Esityksen tyyli muistuttaa Banana Yoshimoton ja Haruki Murakamin kerrontaa. Se on erittäin raikas tuulahdus, tarkkaa geometristä ja jokaista kulmaa myöten viimeisteltyä visuaalista ilmettä myöten.

Bachin musiikki toimii rytmittäjänä mutta samalla siitä ovat kadonneet kaikki sävyt, se on hissimusiikkia pahimmillaan. Näyttelijöiden ilmaisu on erittäin kurinalaista vaikka lopputulos onkin humoristinen, vastaavaa lakonisuuden ja tarkan ilmaisun yhdistelmää näkee Suomessa harvoin.

Puhe yhdistyy tanssillisiin liikeratoihin, joihin vaikutuksia on sulanut niin baletista, japanilaisesta noh-teatterista, musiikkivideoista ja erilaisista seremonioista.

Super Premium Soft Double Vanilla Rich on hätkähdyttävän rikas mikrokosmos. Esitys erittelee yhteisön sääntöjä, kirjoittamattomia lakeja ja yritystä murtaa niitä. Lopulta se kiertyy kenties kaikkein vahvimmin häpeän käsitteen ympärille.

Ja välähdyksenomaisesti teatteri näyttää yllättävän voimansa paikkana, jossa voi ajatella yhdessä – kaikista kommunikaation katkoksista huolimatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat