Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset pajattavat Sibeliuksen päässä

Juha Siltasen ohjaus ja käsikirjoitus Sibeliuksesta saa musiikikseen harvinaisuuksia.

Kulttuuri
 

Musiikkidraama Schh! eli ihana olento. Piilokuva Jean Sibeliuksesta. Käsikirjoitus ja ohjaus Juha Siltanen. Kamariorkesteri Avanti joht. Janne Nisonen. Monica Groop, laulu. Jouko Laivuori, piano. Rooleissa Leena Nuora, Jaana Pesonen, Mervi Takatalo.

Myrsky nousee elokuisena yönä 1927. 61-vuotias Jean Sibelius on lähettänyt Myrsky-näyttämömusiikin orkesterisarjat kustantajalle. Alkoholinkäyttöä hän kontrolloi merkitsemällä määrät muistiin. Aika hyvältä näyttää.

On uuden luomistyön aika. Mutta kolme naisääntä pajattavat hänen pääkopassaan. Ne ovat toisaalta hänen sisäisiä ajatuksiaan ja toisaalta repliikkejä, joita palvelija Aino Kari, keittäjä Helmi Vainikainen ja tyttärentytär kuiskuttelevat alakerrassa.

Tekstivetoinen konsepti siis tässä Juha Siltasen käsikirjoittamassa musiikkidraamassa Schh! eli ihana olento. Sibelius on naisten äänissä läsnä, mutta näyttämöhahmona hän yllättää vasta lopussa. Aino Sibeliuskin pitää mykkäkoulua eikä näyttäydy.

Alussa teksti hapuilee tarkoituksellisesti. Siltanen eläytyy Sibeliuksen sävellystyön ehtymiseen tekstillä joka ei sekään lähde heti vetämään. Vähitellen paljastuu muistumia päiväkirjamerkinnöistä, kirjeistä ja aikalaiskertomuksista. Sibelius on päiväkirjojen tapaan vuoroin pateetikko, ironikko ja lohduttaja.

Siltasen konseptissa Sibelius takoo elokuussa 1927 itsestään siedettävää versiota, joka on selvinnyt veloista eikä sorru alkoholiin. Kun versio alkaa toimia, hän ei enää sukella siihen pelon metsään, josta hän oli ammentanut Tapiolan vuonna 1926.

”Luonto on tärkein, mutta se tuhrii”, on Siltasen tekstin loistava paradoksi. Tämänkö vuoksi kahdeksas sinfonia ei valmistunut säveltäjää tyydyttävässä muodossa? Vai kävikö kuten näyttämön vitsissä, jossa palvelija tuhoaa sinfonian vahingossa?

Leena Nuora, Jaana Pesonen ja Meri Takatalo tekivät hyvää työtä naisääninä Sibeliuksen pääkopassa. Musiikki sisältää makoisia harvinaisuuksia, Monica Groop laulaa hienosti De trenne blinda systrar -laulun ja Magnus Lindbergin orkesterisovitus Capriccietto-pianominiatyyristä saa kantaesityksensä. Tallenteelta soitetut Juhani Liimataisen ja Juha Siltasen kollaasit Sibeliuksen orkesterimusiikista ovat komeita.

Esityksiä on Aleksanterin teatterissa vielä lauantaina ja sunnuntaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat