Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äitiys saa naiset raiteiltaan

Äitikortti eksyy välillä opetusnäytelmän puolelle.

Kulttuuri
 
Tuomo Manninen
Olka Horila on ohjannut Äitikortin Kansallisteatteriin. Näyttämöllä ovat Joel Mäkinen (vas.), Meri Nenonen, Petri Manninen, Aarni Kivinen, Mari Lehtonen ja Kreeta Salminen.
Olka Horila on ohjannut Äitikortin Kansallisteatteriin. Näyttämöllä ovat Joel Mäkinen (vas.), Meri Nenonen, Petri Manninen, Aarni Kivinen, Mari Lehtonen ja Kreeta Salminen. Kuva: Tuomo Manninen

Näytelmä Äitikortti – näytelmä lisääntymisestä. Ohjaus Olka Horila, teksti Olka Horila Anu Silfverbergin kirjaan perustuen. Rooleissa Aarni Kivinen, Mari Lehtonen, Petri Manninen, Joel Mäkinen, Meri Nenonen ja Kreeta Salminen. Kansallisteatteri, Willensauna

Äitikortti on näytelmä lisääntymisestä ja eritoten sen kauheudesta. Anu Silfverbergin kiitetyn kirjan pohjalta kirjoitettu revyy käy läpi lisääntymiseen liittyviä asioita teini-iän ehkäisypelottelusta lapsen saannin vaikeuteen, raskauteen, synnytykseen ja vauva-aikaan.

Näytelmän sävy on pääasiassa kepeä ja tragikoominen. Lapsen unettomuutta kuvaavassa kohtauksessa nauroivat vedet silmissä myös ne, jotka eivät ole itse väsytystaistelujen veteraaneja. Kohkaamista ja kimitystä on paljon, ilmeisesti siksi koska äitiys nyt vain saa naiset raiteiltaan. Onneksi isät sentään pysyvät järjissään, vaikka joutuvatkin kestämään lisääntymiskumppaninsa epävakaisuutta.

Näytelmässä myös synnytysvalmentajat, ystävät, sukulaiset ja muut tulevan äidin ympärillä hyörivät ihmiset ovat menettäneet järkensä, ja äitipolo joutuu jotenkin luovimaan odotusten ristipaineessa.

Silfverbergin kirja tarkastelee äitiyttä paitsi henkilökohtaisena, myös sosiaalisena ja yhteiskunnallisena kysymyksenä. Sen onnistui tuoda tuoreita näkökulmia ikivanhaan keskusteluun äitiydestä sekä naisen ja äidin paikasta yhteiskunnassa.

Näytelmällä olisi ollut loistava mahdollisuus jatkaa yhteiskunnallista analyysiä esimerkiksi kommentoimalla hallituksen toimia, jotka osuvat naisiin ja vanhempiin.

Silfverbergin kirja oli henkilökohtainen, mutta katsoi enimmäkseen ulospäin: miten maailma näkee äidin ja mikä on äidin rooli maailmassa.

Näytelmä kääntyy sisäänpäin ja esittelee, miltä kehon muutokset tuntuvat, miten parisuhde muuttuu ja miten hiekkalaatikon reunalla tapahtuvat äitiheimojen taistelut hämmentävät tuoretta äitiä. Kun näytelmä alkaa käsitellä yhteiskunnallista ulottuvuutta, se eksyy opetusnäytelmän puolelle.

Yhteiskunnallista pohdintaa on vähennetty, sentimentaalisuutta ja höpsyä koheltamista korostettu. Kirjasta nauttineet tulevat pettymään, sillä siitä on jäljellä vain vähän – niin vähän, että Silfverbergin nimi ei ole enää mukana tekijäluettelossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat