Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kakkua ja kauhua Kiasma-teatterissa

Kulttuuri
 
Lauri Meri

Teatteri Vapauden kauhu. Suomen kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja Porttiteatterin yhteishanke Kiasma-teatterissa. Projektin suunnittelu ja ohjaus Jussi Lehtonen, käsikirjoitus Asta Honkamaa, lavastus ja puvut Anna Sinkkonen, musiikki Sanna Salmenkallio.

”Vapauduin just vankilasta” on kohtauksesta toiseen toistuva avausrepliikki, joka samalla osuvasti perustelee näytelmän nimen Vapauden kauhu.

Vapauden kauhu

Kirjoittaja: Asta Honkamaa

Laji: näytelmä

Ohjaaja: Jussi Lehtonen

Paikka: Kiasma-teatteri

Musiikki: Sanna Salmenkallio

Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön ja sen eri laitoksissa toteuttamien taideprojektien pohjalta syntyneen Porttiteatterin yhteinen hanke antaa äänen vapautuneille ja vapautumistaan odottaville vangeille.

Vankilat ovat suuren enemmistön mielestä pelottavia paikkoja, mutta asian voi nähdä myös toisinpäin.

Yhteiskunnassa tapahtuu muutoksia niin tiiviissä tahdissa, että yksinkertaiset arkiset toiminnat saattavat muuttua vieraiksi muutamassa kuukaudessa. Pelkästään joutuminen kosketuksiin toisten ihmisten kanssa esimerkiksi raitiovaunussa voi herättää suoranaista kauhua.

Monilla on lisäksi ominaisuuksia, joita ei ulkomaailmassa katsota hyvällä. Esityksen jakaman tiedon mukaan joka kolmannella vangilla on tarkkaavaisuus- tai lukihäiriöhäiriö, useimmilla molemmat.

Käänteisen lähestymistavan vahvistukseksi yleisö saa istua Kiasma-teatterin näyttämöllä ja esiintyjät valtaavat suureksi tummaksi portaikoksi muuttuneen katsomon.

Pitkälle tyylitellyssä esityksessä unohtaa nopeasti sen, että osa näyttelijöistä on entisiä vankeja. Tarinat saavat koskettaa yleisöä omalla painollaan.

Jussi Lehtosen ohjaaman esityksen kanssa joutuu kuitenkin olemaan koko ajan varuillaan. Esiintyjät kyseenalaistavat kaikkia mahdollisia väittämiä sellaisella vauhdilla, ettei katsoja omassa erinomaisuudessaan pääse milloinkaan niskan päälle.

Anna Sinkkosen visualisointi ja Sanna Salmenkallion musiikki antavat hyvä tuen näyttelijäryhmälle, jossa on mukana monta karismaattista esiintyjää.

Ei ihme, että he ovat perustaneet oman Porttiteatterinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat