Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Šostakovitšin Nenä paljastaa banaalin arkipäivän absurdiuden

Michael Güttlerin johtama Kansallisoopperan orkesteri käy kuin valtava groteski kone.

Kulttuuri
 
Heikki Tuuli
Vladimir Samsonovin esittämä byrokraatti Kovaljov (keskellä) on kadottanut nenänsä.
Vladimir Samsonovin esittämä byrokraatti Kovaljov (keskellä) on kadottanut nenänsä. Kuva: Heikki Tuuli

Ooppera Dmitri Šostakovitšin Nenä Suomen kansallisoopperassa. Musiikinjohto Michael Güttler, ohjaus Peter Stein, uusintaohjaus Georg Rootering, lavastus Ferdinand Wögerbauer, puvut Anna Maria Heinrich, valaistus Joachim Barth, koreografia, Lia Tsolaki, kuoron valmennus Marge Mehilane, Marco Ozbic. Venäjänkielinen esitys.

Dmitri Šostakovitšin Nenä on sekoitus komiikkaa ja tragiikkaa. Sen maailma on absurdi ja samalla banaalin arkipäiväinen. Byrokratia hallitsee mielivaltaisesti. Väkivalta ja ihmishalveksunta väijyvät. Poliiseja ja sotilaita näkyy joka puolella.

Nenä

Kirjoittaja: Gogol

Laji: ooppera

Ohjaaja: Peter Stein

Paikka: Suomen Kansallisooppera

Musiikki: Šostakovitš

Nenä sai kantaesityksensä Leningradissa 1930. On mahdotonta olla näkemättä siinä vainoharhaiseksi muuttuvan, totalitarisoituvan neuvostoyhteiskunnan kammottavaa kuvaa. Ennen kaikkea se on loistava esimerkki venäläisestä modernismista.

Michael Güttlerin johtama Kansallisoopperan orkesteri käy kuin valtava groteski kone, joka pitää elokuvamaista tapahtumasarjaa herpaantumattomasti jytkyttävässä ja heittelehtivässä liikkeessä.

Orkesterimusiikki tekee näyttämön hahmoista mekaanisia sätkyttelijöitä, ihmisautomaatteja ja saa kaikki äkkiä massahysterian valtaan.

Kompleksisen, rytmisesti hankalan partituurin orkesteri hallitsee kuin leikiten. Vaskipuhaltimet hyökkäävät kuin kirkuvat neonvalot. Lyömäsoittimet pärisevät ahdistavaa kaupunkimelua.

Šostakovitš oli sitä mieltä, ettei hänen musiikissaan ole parodiaa eikä ironiaa.

Vaikea on kuitenkin suhtautua musiikkiin täysin vakavasti, niin paljon siinä on viihde-, kansan- ja kirkkomusiikin, polkkien, galoppien, valssien, fuugien ja muiden perinteisten muotojen vääristelyä.

Peter Steinin huippuhyvä ohjaus on hankittu Zürichin oopperasta. Tiiminsä kanssa Stein on rakentanut oopperan kuudestatoista episodista sarjakuvamaisesti tyylitellyn ja karrikoidun oopperasirkuksen ja kaupunkipalapelin, joka leikkii tsaarinajan Pietarin kuvilla, 1920-luvun venäläisellä agitprop-julistetaiteella, kubistisilla vääristyksillä ja jonkin verran myös suprematismin geometrisilla abstraktioilla.

Kerronnan jännite ei katkea hetkeksikään. Meno pysyy enemmän ja vähemmän paniikkimaisena.

Painajaismaisin tunnelma on usein välisoitoissa, joissa koreografia loihtii groteskin mekaanista joukkoliikettä: poliisit pamputtamassa porukalla huligaaneja, tehdastyöläiset nääntymässä hihnatyöhönsä.

Tarinan jännitekaari huipentuu loppupuolella kansanjoukon sensaationnälkäiseen nenä-hysteriaan. Sotilasjoukon suorittamassa joukkoraiskauksessa paljastuu karmeasti Nenän maailman raakuus.

Nenä perustuu pääosin Nikolai Gogolin samannimiseen kertomukseen. Kollegioasessori Kovaljov menettää nenänsä Pietarissa 25. maaliskuuta 1832. Hän ei voi kulkea enää nokka pystyssä, ei katsoa enää ketään nenänvarttaan pitkin, ei voi nyrpistellä eikä tuhahdella.

Pöyhkeästä ja turhamaisesta virkamies-pyrkyristä tulee yhtäkkiä traaginen, kuolemanvakava hahmo. Hän pelkää, ettei häntä enää hyväksytä hänen arvostamissaan hienoissa piireissä. Hän pelkää menettävänsä ylenemismahdollisuutensa. Kastraatioahdistuskin alkaa vaivata.

Kun Koljakov saa lopulta suureksi ilokseen nenänsä takaisin, hän on alkuakin turhamaisempi, halpamaisempi ja himokkaampi koominen narri.

Venäläinen mehevä-ääninen baritoni Vladimir Samsonov on mainio Koljakov.

Nenätön, epämuodostunut Koljakov on jokamiehen vertauskuva. Šostakovitš ei ollut oopperoissaan kiinnostunut enempää sankareista kuin romanttisista roistoistakaan, vaan tavallisista keskinkertaisista, ”likaisenharmaasti” sävyttyneistä ihmisistä, joita maailma on täynnä.

Näitä tavallisia, harmaita ihmisiä Nenässä on paljon, lähes seitsemänkymmentä. Olisi tietysti hauskaa, jos esitys olisi suomenkielinen. Silloin nenäihmisten puheiden typeryys paljastuisi kaikkein huvittavimmin. Oopperan lauluilmaisu on resitoivaa, puheenomaista, joskus pelkkää puhetta.

Esitys on tarvinnut kuitenkin joitakin taitavia venäläisiä laulaja-komeljanttareita.

Erityisesti jäi mieleen Koljakovin Ivan-palvelija, tenori Andrei Popov. Esityksen huvittavimpia hetkiä on Ivanin soolonumero: Ivan soittaa balalaikkaa, syljeksii kattoon ja rääkyy korkealta idioottimaista serenadia.

Suomalaiset solistit ja kuoron jäsenet tekevät terävästi piirrettyjä, vokaalisesti osuvia karikatyyrejä. Eipä ole ehkä Kansallisoopperassa nähty ennen näin mahtavaa ja rikasta koomisvireistä ensembletyötä.

Heikki Tuuli
Vladimir Samsonovin esittämä byrokraatti Kovaljov (keskellä) on kadottanut nenänsä.
Vladimir Samsonovin esittämä byrokraatti Kovaljov (keskellä) on kadottanut nenänsä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat