Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olipa kerran minä on tosikkomainen parodia tunnustuksellisuudesta

Kulttuuri
 
Stefan Bremer
Jari Sarasvuon kuva seuraa Minna Haapkylän ja Katja Küttnerin tekemisiä.
Jari Sarasvuon kuva seuraa Minna Haapkylän ja Katja Küttnerin tekemisiä. Kuva: Stefan Bremer

Olipa kerran minä - narsistin kootut totuudet

Kirjoittaja: Heini Junkkaala

Laji: kantaesitys

Ohjaaja: Milja Sarkola

Paikka: Kansallisteatterin pieni näyttämö

Rooleissa: Jessica Grabowsky, Minna Haapkylä, Iida Kuningas, Katja Küttner, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen

Musiikki: Esa Mattila

Kuka?

Milja Sarkola ja Heini Junkkaala

 Milja Sarkola on ohjaaja ja näytelmäkirjailija, jonka viimeaikaisiin töihin kuuluvat mm. Perheenjäsen (2011) sekä Q-teatterin Jotain toista (2015).

 Heini Junkkaala (s. 1975) on Pohjoismaiden näytelmäkirjallisuuspalkinnolla palkittu näytelmäkirjailija, dramaturgi ja elokuvakäsikirjoittaja, jonka tunnetuimpiin töihin kuuluu Kristuksen morsian (2010).

 Sekä Junkkaala että Sarkola ovat hyödyntäneet töissään dokumentaarisuutta ja omaelämäkerrallisuutta.

Näytelmä Olipa kerran minä – Narsistin kootut totuudet. Kantaesitys Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Käsikirjoitus Heini Junkkaala, ohjaus Milja Sarkola, lavastus Kaisa Rasila, äänisuunnittelu Esa Mattila, videosuunnittelu Timo Teräväinen, valosuunnittelu Ville Toikka, pukusuunnittelu Tuomas Lampinen, dramaturgit Elina Snicker ja Pauliina Feodoroff. Näyttämöllä Jessica Grabowsky, Minna Haapkylä, Iida Kuningas, Katja Küttner, Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen.

Narsismi on aikamme sairaus. Kaikkialla arvostetaan itsekeskeistä menestyjää, hyvää showtyyppiä, ihmistä, joka on kaunis ja lahjakas ja jonka ympärillä toimittajat pyörivät. Ihailua herättävän vaikutelman luominen itsestä on tärkeämpää kuin esimerkiksi se, miten kohtelemme puolisoamme.

Kukapa arvostaisi maan hiljaisia. Ei ainakaan maksava yleisö.

Heini Junkkaalan kirjoittama ja Milja Sarkolan ohjaama Olipa kerran minä pyrkii porautumaan narsismiin monitahoisesti. Se on hiljalleen kierroksiaan kasvattava matka viattomasta arkipäivän itsekeskeisyydestä joukkosurmaaja Breivikin kyvyttömyyteen kokea myötätuntoa.

Päähenkilö, kirjailija Heini Junkkaalan jonkinlainen alter ego ( Minna Haapkylä ) tekee esitystä narsismista ja on kutsunut hyvän ystävänsä ( Katja Küttner ) teatteriin. Hän tarvitsee ystävältään palautetta kirjoittamistaan kohtauksista ja haluaa käydä intiimit keskustelut yleisön edessä. Kirjailija kun ei viitsi tehdä mitään ilman yleisöä.

Näyttämölle marssitetaan niin vaimoaan piinaava narsistimies, huomionkipeydellään parisuhdettaan rassaava vaimo kuin omasta elämästään ja narsismistaan esityksiä tehnyt Jussi Parviainen. Näyttämöllä piipahtavat myös Jari Sarasvuo ja Mika Myllylä, joita kirjailija mielellään ruotii. Välillä hän halveksii kirjoittamiaan hahmoja, välillä kiihottuu heistä, välillä taas kierolla tavalla kokee ylpeyttä siitä, että vertaa itseään heihin. Pahuus kiehtoo, koska sillä saa huomiota.

Samalla esityksessä kulkee yhtenä juonteena se, kuinka pitkälle kirjailija on valmis myymään oman ja läheistensä yksityisen elämän julkisuudelle. Mikä on menestyksen hinta ja moraali?

Olipa kerran minä tekee parhaimmillaan osuvia viiltoja mutta kokonaisuutta rasittaa epätarkkuus. Esitys on myös eräänlaista käsitehistorioiden pyörittelyä, aiheeseen otetaan monia näkökulmia, mutta kaikki tapahtuu varsin pinnallisella tasolla, laajempi kuva puuttuu.

Kaikki näytelmäkirjailijan luomat hahmot kertovat lopulta enemmän kirjailijasta itsestään kuin siitä, että omilla nimillään esityksessä esiintyvät hahmot olisivat oikeasti narsistisia.

Näyttelijät tekevät äärimmäisen tarkkaa työtä ja venyvät stereotyypeistä värähtävän luonteviksi. Haapkylä tekee kirjailijasta hienosti neuroottisen vastenmielisen, ja Küttnerin luontevuus loistaa poikkeuksena koko teatterikoneessa. Kaisa Rasilan luoma lavastus risteyttää monia eri näyttämöitä tv-studioista teatteritiloihin.

Olipa kerran minä ei tarjoa juurikaan oivalluksia, olkoonkin että siinä asiat on tuhannelle mutkalle kerittyjä ja monilla metatasoilla kuorrutettuja.

Sekin on tietysti tarkoituksellista. Kaikki tiet vievät itseen, kaikki kumisee lopulta tyhjyyttään. Kun tekemisen moottori on oma narsismi, millään muulla kuin häpeän tunteen pakenemisella ja muiden silmissä loistamisella ei lopulta ole mitään väliä. Samalla esitys on myös tietoinen kaikista vaikutuskeinoistaan ja pilailee todellisia tunnustuksia kirjailijan elämästä janoavan yleisön kanssa.

Esitys kritisoi iltalehtien tapaa riepotella ihmisiä, mutta samalla se on myös itsessään vähän iltalehtityylinen esitys. Ja teatterin sisäpiirejä kritisoidessaan esitys on sisäänpäin lämpiävä.

Kirjailija janoaa Helsingin Sanomien teatterikriitikko Suna Vuoren katsetta kuumeisesti ja ihailee ja pelkää häntä. Samalla hän näkee kriitikon narsistisena vallankäyttäjänä ja spekuloi kriitikoiden keskinäisellä nokkimisjärjestyksellä.S

Onko tämä todella sitä, mitä tässä maailmantilanteessa tarvitsemme? Ehkä Olipa kerran minä on jonkinlainen looginen päätepiste tunnustuksellisille esityksille, puhdistava nollapiste.

Oman vallanhalun ja huomionkipeyden tunnistaminen on aina kivuliasta, ja Olipa kerran minä antaa siihen joitain välineitä. Arvomaailmamme on vääristynyt. Sen esitys kyllä sanoo. Monta kertaa ja painokkaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat