Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten dada virittyy oikealle taajuudelle

Sattumia ja sivupolkuja perustuu Tuomas Timosen kolmeen kokeelliseen pienoisnäytelmään.

Kulttuuri
 
Milla Martikainen
Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen esiintyvät Sattumia ja sivupolkuja -esityksessä.
Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen esiintyvät Sattumia ja sivupolkuja -esityksessä. Kuva: Milla Martikainen

Sattumia ja sivupolkuja. Totem-teatterin ensiaamu Perkkaan koululla. Käsikirjoitus ja ohjaus Tuomas Timonen. Visualisointi ja graafinen suunnittelu Tomi Suovankoski, äänisuunnittelu ja tekninen toteutus Markus Heino. Esiintyjät Pasi Lappalainen ja Päivi Rissanen.

Totem-teatterin Sattumia ja sivupolkuja -esityksessä tavoitetaan monta kertaa juuri oikea taajuus. Siis sellainen, jonka kuullessaan aikuinen hörähtää epäuskoisesti, että ei kai nyt lapsia näin halvalla naurateta.

Sattumia ja sivupolkuja

Kirjoittaja: Tuomas Timonen

Laji: Lastenteatteri

Ohjaaja: Tuomas Timonen

Paikka: Perkkaan koulu

Rooleissa: Pasi Lappalainen, Päivi Rissanen

Musiikki: Markus Heino

Ja huomatessaan lasten naurun ja uteliaisuuden aikuinen ymmärtää, että täytyy terävöittää omia aisteja. Että tässä tosiaan oli jotain muutakin.

Sattumia ja sivupolkuja perustuu Tuomas Timosen kolmeen kokeelliseen pienoisnäytelmään: korttipelin muotoon käsikirjoitettuun Tarinakoneeseen sekä Sattumia ja sivupolkuja- ja Ö-näytelmiin.

Kahden näyttelijän ( Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen ) ja kahden konsolin, yhden kitaran ja yhden melodikan avulla syntyy esitys joka irrottelee kielen nonsensella, tanssilla ja musiikilla, muttei mitenkään älyvapaasti. Pikemminkin niin tarkasti ja herkästi ettei esitys ei jää pelkäksi heittelyksi vaan tuntuu koko kropassa ja sydämessä.

Tarinoita syntyy, kun jokaisesta kortista löytyy yksi tarinan osa. Ne voi sekoittaa ja luoda niistä variaatioiden kirjon. Ö-kirjain sen sijaan ei ole käyttökelpoinen ihmissuhteissa mutta kun pääsee hallituksiin tai vaikka pääministeriksi, niin ”Öööö”-lausunnot ovatkin viisauden merkki ja antavat jämäkkää arvovaltaa. Toisaalta ö-kirjainta on yllättävän hauska tanssia.

Miksi vanhemmat riitelevät? Miten suhtaudun itseeni? Mitä muiden mielipiteet itsestäni minulle merkitsevät? Mitä pelkään? Mistä tykkään? Kaavoihin kangistuneita vastauksia niihin ei ole, ajatteluaan voi muuttaa vaikka kysymykset ovat suuria ja huolet todellisia. Joskus pelkkä kysyminen auttaa.

Sattumia ja sivupolkuja on täynnä yllättävää kauneutta, sillä eihän dadakaan ollut aikoinaan silmitöntä sekoilua vaan jotain, joka on todella tarkkaa, jolla on merkitystä ja jota tarvittiin vapauttamaan uusia ajatuspolkuja. Timonen on aiemminkin venytellyt lasten ja nuortennäytelmien rajoja ja toisaalta kirjoittanut ikään kuin lastennäytelmän muotoa aikuisille.

Täytyy olla tilaa näille sävyille, täytyy olla mahdollisuus kertoa asioista muutenkin kuin suoraan, muutenkin kuin numeroin ja mitattavain määrein.

Totem-teatteri on ainoita ryhmiä, jotka tekevät lapsille nykyteatteria. Ympäri Suomea kiertävän ryhmän esitysten ohjaajiksi on valittu nykyteatterikentän avantgardisteja ja kokeilijoita eivätkä he yleensä ole lastenteatteriesitysten kohdalla jarrutelleen, päinvastoin.

Nyt Tuomas Timosen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Sattumia ja sivupolkuja -esitystä voi pitää suorana jatkumoja, tai jopa jatkokehittelynä hänen tekemälleen tekstipohjaiselle esitystaiteelle. Kiinnostus kielen taajuusmuutoksiin on hänen runoissaan läsnä.

Sattumia ja sivupolkuja ei tosiaan asetu mitään vastaan tai te räikeästi toisin vaan luottaa ihan vaan sattumiin ja sivupolkuihin. Ne houkuttavat mielen matkoille, joilta palaa vasta pitkän aikaa esityksen päättymisen jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat