Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lilla Teaternin komedia yksinäisyydestä kääntyy kauhuksi

Ohjaaja Raila Leppäkoski palaa kymmenen vuoden takaiseen menestykseen uusin ottein

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Henrik Schütt
Kanadalaiskomedian tähdet Ulla Tapaninen ja Sampo Sarkola kuvaavat yksinäisyyttä karmivan koskettavasti.
Kanadalaiskomedian tähdet Ulla Tapaninen ja Sampo Sarkola kuvaavat yksinäisyyttä karmivan koskettavasti. Kuva: Henrik Schütt

Komedia Faster och jag. Lilla Teatern. Morris Panychin komedian ruotsinnos Jan Nåls, ohjaus Raila Leppäkoski. Rooleissa Sampo Sarkola ja Ulla Tapaninen.

Kanadalaisen Morris Panychin näytelmä Faster och jag on niitä päällisin puolin yksinkertaisen näppäriä komedioita, joista ei etukäteen sovi paljastaa liian paljon katsojalle.

Faster och Jag

Kirjoittaja: Morris Panych, suomennos Jan Nåls

Laji: Komedia

Ohjaaja: Raila Leppäkoski

Paikka: Lillla Teatern

Rooleissa: Sampo Sarkola, Ulla Tapaninen

Tosin moni varmasti muistaa Helsingin kaupunginteatterin suomenkielisen version Täti ja minä, jonka tähtinä loistivat Jouko Klemettilä ja Ritva Valkama.

Ohjaaja Raila Leppäkoski on nyt kymmenen vuotta myöhemmin palannut näytelmän pariin Lilla Teaternissa, missä koko teos saa uudenlaisen sävyn uusien näyttelijöiden myötä.

Faster och jag kertoo ihmissuhteissaan täysin osaamattomasta miehestä, joka eräänä päivänä saa kirjeen kuolemaa tekevältä tädiltään.

Miehen käsiinsä etsimä vanhus ei osoittaudu hänkään erityisen sosiaaliseksi ihmiseksi. Käytännössä näytelmä on miehen esittämä monologi, jota vuoteessaan makaava nainen säestää lähinnä ilmeillään.

Suomenkielinen versio oli aikanaan virtuoosimaisesti räiskyvä musta komedia, mutta Lillanissa yksinäisyyttä lähestytään paljaammin ja koskettavammin.

Sampo Sarkola sitoo tätiään ”auttaman” tulleen miehen vahvasti psykorealismiin ja on hetkittäin karmivalla tavalla uhkaava ja pelottava. Välillä ohjaaja antaa latauksen vyöryä yli äyräidensä, niin että näyttämöllä ollaan keskellä Alfred Hitchcockin Psyko-elokuvan tapahtumia.

Sarkola on roolissaan vaikeasta äitisuhteesta kärsivän Norman Batesin kaltainen vakava pikkupoika, joka herättää katsojassa monenlaisia ääritunteita, mutta jolle ei sanottavammin pääse nauramaan.

Ulla Tapaninen toteuttaa taitavasti valittua tyylilajia ja on rooliinsa uppoutuneena miltei tunnistamaton, mutta hänen kelmeäksi maskeerattu vanhuksensa jää esityksessä auttamattomasti taustalle.

Hämmentävä kokemus, eikä todellakaan mikään vanhan menestyksen toisinto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat