Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indigo tekee vanhasta uutta

Apocalyptica-sellistien scifi-ooppera on komea, muttei kovinkaan syvällinen.

Samuli Tiikkaja HS

Ooppera Indigon ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa. Sävellys Perttu Kivilaakso ja Eicca Toppinen, musiikin sovitus Jaakko Kuusisto. Libretto Sami Parkkinen. Ohjaus Vilppu Kiljunen, lavastus ja videosuunnittelu Sampo Pyhälä, puvut Kalle Kuusela, valaistus Jussi Kamunen, koreografia Reija Wäre, äänisuunnittelu Antti Murto. Kuoron valmennus Marco Ozbič ja Marge Mehilane. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri, joht. Jaakko Kuusisto. Rooleissa mm. Markus Nykänen, Marjukka Tepponen, Mari Palo, Christian Juslin, Jaakko Kortekangas, Päivi Nisula, Koit Soasepp, Petri Bäckström ja Oiva Lehtonen.

Apocalyptica-sellistien Perttu Kivilaakson ja Eicca Toppisen säveltämä Indigo-ooppera tuo Kansallisoopperaan varmasti paljon uutta yleisöä, sellaista joka ei luultavasti muuten Töölönlahden oopperataloon astelisi.

Vesa Moilanen
Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso
Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso

Selloilla heviä soittavan yhtyeen fanikunta on laaja ja kiinnostusta heidän musiikkiaan kohtaan on maailmanlaajuisesti. Niidenkin, jotka eivät Helsinkiin pääse, on mahdollista katsoa Indigo Yle Areenan verkkotaltiointina ensi viikosta alkaen.

Indigo on siis yleisötyötä parhaimmillaan: uusien yleisöjen etsimistä ja löytämistä vanhalle taidemuodolle. Kivilaakso ja Toppinen tuntevat sekä klassista perinnettä että rock-musiikkia, ja osaavat löytää kummastakin vetäviä koukkuja.

Niitä Indigossa kyllä on. Kivilaakson ja Toppisen musiikissa on romanttisen oopperaperinteen mahtipontisimpia tehoja yhdistettynä hevin voimasointuihin ja toisteiseen rytmiikkaan. Jaakko Kuusisto on editoinut, sovittanut ja orkestroinut Kivilaakson ja Toppisen kirjoittamista kappaleista kokonaisuuden, jossa orkesterista irtoaa hienoja sointitehoja.

Silti ehjintä Indigon musiikki on kaikkein herkimmissä hetkissään, kun verdimäiset rakkausteemat ehtivät hengittää ja elää. Niissä myös teksti ja musiikki sovittuvat yhteen parhaiten.

Indigo on lähempänä perinteistä oopperaa kuin varsinaista rock-oopperaa, jos jälkimmäisellä termillä viitataan vaikkapa The Who -yhtyeen Tommyyn ja Quadropheniaan tai Jethro Tullin Thick as a Brickiin. Niissä rockyhtyeet kertovat episodimaisia tarinoita, jotka taidemusiikkiperinteeseen verrattaessa muistuttavat lopultakin enemmän laulusarjoja kuin oopperaa.

Indigossa sen sijaan sähkösoittimia ei ole, vaan soitinosuuksista vastaa oopperaorkesteri, ja tarina on wagnerilaisittain läpisävelletty dialogeja myöten.

Martti Kainulainen
Markus Nykänen
Markus Nykänen

Siinä ongelmaksi nousee Sami Parkkisen kirjoittama libretto. Esityskielenä on englanti, millä epäilemättä tavoitellaan kansainvälistä näkyvyyttä ja ymmärrettävyyttä, mutta teksti on monin paikoin suoraviivaisen toteavaa ja selittävää, vailla runollista syvällisyyttä. Tekstin paljoudesta taitaa johtua myös se, etteivät musiikki ja teksti useinkaan tavoita samanlaista yhtenäisyyttä kuin Sallisen tai Rautavaaran kaltaisten oopperamestarien teoksissa.

Kun tähän vielä Indigossa yhdistyy suomalaislaulajien yllättävän kankea lausuminen, vaikutelma on harmillisen kömpelö – verrattakoon sitä vaikka laulaja-lauluntekijä Tori Amosin tuoreeseen The Light Princess -musikaaliin, jonka pohjana on kirjailija Samuel Adamsonin vankka libretto. Sen äskettäin ilmestyneellä levytyksellä Lontoon West Endin musikaaliammattilaiset vievät tarinaa eteenpäin leikillisellä kepeydellä, kun Indigossa suomalaislaulajat puskevat kouluenglantia kuin läpi metrisen hangen.

Indigon ensimmäinen näytös on hajanainen. Siinä rakennetaan tarinan perustuksia kovalla vauhdilla, paljolla informaatiolla ja kovalla rytinällä.

Toinen näytös rytmittyy Vilppu Kiljusen ohjauksessa luontevammin. Kohtaukset ovat pidempiä ja ne ehtivät kasvaa myös tunnetasolla koskettavammiksi. Koko oopperan juonelle keskeinen ajatus matkasta päähenkilöiden tajuntaan kuuluu myös musiikissa sisäistyneempinä sävyinä.

Varsinkin toisessa näytöksessä lavastaja Sampo Pyhälän ja valaistussuunnittelija Jussi Kamusen visuaalinen näkemys on vaikuttava. Videoprojisoinnit ovat kokonaisuudessa tärkeässä osassa, ja niitä vasten varsinaiset fyysiset lavasteetkin pääsevät oikeuksiinsa.

Martti Kainulainen
Mari Palo
Mari Palo

Indigon scifi-juonessa on niin paljon mutkia, että sitä on pakko pohjustaa jo alkusoiton aikana esirippuun heijastettavilla teksteillä, jotka toimivat yhtä hyvin tai huonosti kuin Star Wars -elokuvien alkutekstit. Perinteisemmässä oopperassa alkutilannekin ihanteellisesti kävisi ilmi libreton tarkkaan harkituista repliikeistä.

Tarinassa on oopperan perinteisiä oopperakohtauksia rakkausduettoineen ja kuolemisineen, ja totta kai kuolemiseen rakkauden tähden. Yksilöt ja kansanjoukot luovivat voittoa maksimoivan lääkeyrityksen metkujen varjossa, mutta kovin syvällistä sanomaa tarina ei loppujen lopuksi sisällä.

Martti Kainulainen
Marjukka Tepponen
Marjukka Tepponen

On toki hirvittävä sattuma, että todellisuus jäljittelee taidetta näinkin makaaberisti: vasta viime viikolla Ranskassa lääkekoe meni kammottavalla tavalla pieleen samantyyppisin seurauksin kuin Indigossa.

Lyömäsoittajat saavat monessa kohtaa simuloida rumpusettiä, matalat jouset ja vasket kitaroiden – tai sellojen – voimasointuja rinnakkaiskvintteineen. Äänenvoimakkuudet eivät sinällään ole erityisen kovat, mutta tavaraa on niin paljon, että laulusta on paikoin täysin mahdotonta saada selvää – vaikka laulajilla on mikrofonit.

Muuten laulajat, sekä solistit että kuoro, kyllä tulkitsivat ensi-illassa roolinsa hyvin, kuten ammattimaisten oopperalaulajien kuuluukin. Sopraanot Marjukka Tepponen ja Mari Palo lauloivat kauniisti ja puhtaasti, samoin tenorit Markus Nykänen ja Christian Juslin. Tepposen ja Nykäsen rakkausduetot olivat kaunista kuultavaa.

Jaakko Kortekankaan Tri Hackert hahmottui vakaana isähahmona. Päivi Nisulan luonnostelema ahne teollisuusjohtaja Mrs Swanson oli helppo uskoa roistoksi, jota Koit Soaseppin ja Petri Bäckströmin tulkitsemat valtion edustajat kätyröivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat