Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klovnien Punainen viiva -tulkinta kertoo vihapuheen synnystä

Ilmari Kiannon klassikon uudelleentulkinnassa nykyihmisten historiatietoisuus jää ohueksi.

Kulttuuri
 
Tero Ahonen
Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) eivät osaa samastua köyhien tölliläisten elämään.
Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) eivät osaa samastua köyhien tölliläisten elämään. Kuva: Tero Ahonen

Teatteri Punainen viiva Teatteri Avoimissa Ovissa. RedNoseClubin ja Quo Vadiksen yhteistuotanto. Teksti Ilmari Kianto ja työryhmä. Ohjaus Otso Kautto, pukusuunnittelu Tuomas Lampinen, näyttämöllä Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen).

Otso Kauton ohjaama ja RedNoseClubin klovnien esittämä Punaisen viivan tulkinta on syntynyt Ilmari Kiannon tekstin tarkasta lukemisesta. Romaani Punainen viiva kun kuvaa sitä, mitä vaalilupaukset voivat saada aikaan.

Punainen viiva

Kirjoittaja: Ilmari Kianto

Laji: klovneria

Ohjaaja: Otso Kautto

Paikka: Teatteri Avoimet Ovet

Rooleissa: Tuukka Vasama, Timo Ruuskanen

Punainen viiva vuonna 2016 puolestaan kertoo vihapuheen syntymisestä ja siitä, miten demokratia ei itsestään selvästi kehitykään eteenpäin ja miten vaikeaa on äänestää, jos ei saa oikeaa tietoa. Nykyaikaistettu tulkinta syntyy klovnerian avulla.

Esityksessä klovnit Mike ( Tuukka Vasama ) ja Zin ( Timo Ruuskanen ) yrittävät esittää Kiannon Punaista viivaa. Hyvinvoivien hipsteriklovnien ja Kiannon ankaran tragedian välisestä kuilusta syntyy vahva tulkinta Kiannon romaanin teemoista.

Suomen ensimmäisten eduskuntavaalien aikaan sijoittuva Ilmari Kiannon romaani on synkkä tragedia köyhästä korpimökissä elävästä Riikasta ja Topista, jotka huumaantuvat sosiaalidemokraattien lupauksista ja lähtevät pitkän taipaleen taakse äänestämään.

Tarina päättyy lohduttomasti. Perheen isä kuolee ja Riika jää yksin eloon jääneiden lasten kanssa.

Esityksessä tulee koko ajan ilmi, miten vaikeaa hyvinvoivien klovnien on samastua köyhien tölliläisten elämään.

Se ei esityksessä johdu pelkästään myötätunnon puutteesta vaan myös siitä, että nykypäivän ihmisten historiatietoisuus on kovin ohutta.

Siinä missä köyhät tölliläiset eivät osaa lukea ja ääntävät sosiaalidemokraatti-sanankin koko ajan väärin, klovnit eivät viitsi lukea ja ottaa asioista selvää ja vääntävät kaiken vitsiksi.

Kun esityksessä puhutaan Markosta, klovneille tulee mieleen Marco Bjurström. Kiannon hahmojen nälkäkuoleman partaalla keikkuminen kuitataan sanomalla, että he elivät vellidieetillä, jota varmaan moni katsojakin haluaisi kokeilla. Sakari-pojasta tulee mieleen Sake-viina ja lasten kuolemastakin tulee sketsiä.

Kun kuilu toisiin ihmisiin on suuri, heistä tulee helposti karikatyyrejä. Ja karikatyyreistä ei ole enää kovin pitkä matka vihapuheeseen. Vaikka esitys on vahva, yhteiskunnallinen kannanotto, se on sitä huumorin varjolla.

Esityksen kerroksellisuudella tavoitetaan hienosti nykypäivän ajankuva, sillä nykyihmisten elämä on usein vähän samantapaista pelleilyä.

Maailman kauheudet ovat edessämme, mutta niihin tarttuminen tuntuu ylivoimaisen hankalalta. On helpompaa välttää vastuu ja vetäytyä huumorin tai vihapuheen taakse.

Vaikka klovnimaisuuden avulla kritisoidaan nykypäivän ihmisen välinpitämättömyyttä, on huumorissa toinenkin puoli. Klovnerian avulla riisutaan sekä esiintyjiltä että katsojilta arvokkuus ja päästään habitusten ja egojen ohi, aitoon kohtaamiseen.

Punainen viiva toimii nimenomaan vahvan yleisökontaktin kautta, eikä jää pelkäksi tekstin kuvittamiseksi. Siten katsoja tulee vahvasti vedetyksi mukaan sekä klovnien että klassikkoromaanin problematiikkaan.

Esitys ei jää pelkäksi kylmäksi kritiikiksi, vaan porautuu suoraan katsojan sisimpään ja saa ihmiset kohtaamaan toisensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat