Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kaupunginteatterin Luonnon laki on sympaattinen mutta sekava

Teatteri luottaa hyvään aiheeseen ja näyttelijöihin.

Kulttuuri
 
Tapio Vanhatalo
Luonnon lain keskeisissä rooleissa ovat sairaalaan joutuva Rauhala (Pertti Sveholm, kesk.), tämän tytär (Sanna-June Hyde) sekä naapurisängyn Badu (Matti Leino).
Luonnon lain keskeisissä rooleissa ovat sairaalaan joutuva Rauhala (Pertti Sveholm, kesk.), tämän tytär (Sanna-June Hyde) sekä naapurisängyn Badu (Matti Leino). Kuva: Tapio Vanhatalo

Draamakomedia Luonnon laki. Kantaesitys Helsingin kaupunginteatterin Pengerkadun näyttämöllä. Kari Hotakaisen alkuperäisteoksen pohjalta dramatisoinut Sami Keski-Vähälä, ohjaus Milko Lehto, lavastus Janne Siltavuori, puvut Riitta Röpelinen, koreografia Sari Haapamäki, valosuunnittelu Mika Ijäs, äänisuunnittelu Maura Korhonen. Näyttämöllä mm. Pertti Sveholm, Ursula Salo, Sanna-June Hyde, Matti Olavi Ranin, Iikka Fors ja Matti Leino

Helsingin kaupunginteatterin versio Kari Hotakaisen Luonnon laista on hengästyttävän täynnä henkilöitä ja eri näkökulmia nykypäivän Suomeen. Milko Lehdon ohjauksessa ja Sami Keski-Vähälän dramatisoinnissa poraudutaan oivaltavasti siihen, miten nykyihmisen on erityisen vaikeaa ymmärtää, ettei kukaan selviä ilman apua ja hoivaa. Esitys tekee hienosti kunniaa sairaanhoitajille.

Luonnon laki

Kirjoittaja: Sami Keski-Vähälä

Laji: Draamakomedia

Ohjaaja: Milko Lehto

Paikka: Helsingin kaupunginteatteri

Rooleissa: Pertti Sveholm, Ursula Salo, Sanna-June Hyde, Matti Olavi Ranin, Iikka Fors, Matti Leino, Matti Rasila Marjut Toivanen, Leena Rapola, Sari Haapamäki

Nopeatempoisuus murentaa esityksen koskettavuutta. Luonnon laki on sympaattinen, mutta sekava kooste terävää analyysia, väljähtänyttä farssia, hutilointia, liikuttavia lauluja ja kankeaa draamakerrontaa.

Onnettomuuteen joutuvan Rautalan ( Pertti Sveholm ) elämänmuutosta seuraava esitys on pinnalta arkista sairaaladraamaa, mutta pinnan alta yhteiskunnan rakenteiden kommentointia. Koko ikänsä veroja kiertänyt pienyrittäjä Rautala huomaa, miten hyvin häntä sairaalassa hoidetaan, vaikka hänen aiheuttamansa lasku yhteiskunnalle on valtava. Siitä liikuttuneena mies alkaa ajatella elämäänsä kokonaan uusiksi.

Luonnon laissa kukaan ei ole enkeli. Suvaitsevaisuuden puolesta liputtava tytär ( Sanna-June Hyde ) paasaa kyllä julkisesti lähimmäisenrakkaudesta, mutta ei ehdi käydä katsomassa viimeisiä elinpäiviään viettävää, aivoinfarktin runtelemaa isoäitiä. Maahanmuuttajataustainen, viereisessä sairaalasängyssä toipuva mies Badu ( Matti Leino ) on osittain karmean taustansa uhri, osittain hämärähommilla tienaava pikkurikollinen.

Sairaanhoitajat puurtavat pienellä palkalla. Jokainen heistä tekee säästötoimenpiteiden kuristamassa sairaalassa useamman hengen työt. Luonnon laissa nostetaan heidän arkinen puurtamisensa arvoon. Rautalan vanhemmilla riittää ymmärrystä maahanmuuttajia ja toisenlaisista oloista saapuneita kohtaan. Suvaitsevaisuus elääkin isovanhemmissa paljon syvemmällä kuin Rautalassa ja hänen tyttäressään.

Realististen hahmojen rinnalla toimii Leikkaaja-niminen mies ( Matti Olavi Ranin ), joka on eräänlainen vallitsevan talousajattelun edustaja. Myös kuolema vaanii koko ajan henkilöiden rinnalla.

Esitys on rakennettu pitkälti Sveholmin varaan: Hänelle onkin annettu tilaa kehitellä henkilöhahmonsa muuttumista ja hidasta kasvua oivalluksiin. Sveholm täyttää roolinsa hienosti ja käyttää maneereitaan taitavasti.

Hotakainen on proosakerronnassaan kielen ja muodon venyttelijä, mutta näyttämölle kirjoitettu teksti on eri asia kuin proosa. Se, mikä on yksin omassa rauhassa kirjan sivuilta luettuna briljanttia, kuulostaa näyttelijöiden kuorossa näyttämöltä lausumana pompöösiltä.

Sami Keski-Vähälä on käsikirjoittanut monia viime vuosien yhteiskunnallisia pulmia sohineista hittinäytelmistä, ja Luonnon laissa on samaa näkemyksellisyyttä kuin hänen aiemmissa teoksissaan.

Hankaluuksia sen sijaan aiheuttaa ihan perusdraama. Näyttelijöiden hienosti luonnostelemat hahmot eivät pääse kunnolla toiminnan kautta esittämään, keitä ovat. Ursula Salon sairaanhoitaja on kuitenkin vahva tulkinta.

Silloin kun esitys saa Hotakaisen tekstin viisaudesta kiinni, se lämmittää syvältä arkisuudellaan ja tärkeilemättömyydellään. Niin tapahtuu kuitenkin vähän liian harvoin yli kaksi ja puoli tuntia kestävässä esityksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat