Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Svenska Teaternin Kafka-tulkinta on päässyt irti trendeistä

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Yoshi Omori
Koreografi Carl Knifin Kafka-ohjaus yhdistää liikkeen ja puheen.
Koreografi Carl Knifin Kafka-ohjaus yhdistää liikkeen ja puheen. Kuva: Yoshi Omori

Tanssiteatteri Förvandlingen. Ohjaus Carl Knif, dramaturgia Christoffer Mellgren. Lavastus Erik Salvensen, puvut Karoliina Koiso-Kanttila, hiukset ja maskeeraus Pirjo Ristola. Valot Tom Laurmaa, äänisuunnittelu Janne Hast. Näyttämöllä Patrick Henriksen, Misa Lommi, Niklas Åkerfelt, Simon Häger, Anna Stenberg. Svenska Teatern, Amos-näyttämö. ★★★★

”Kun Gregor Samsa eräänä aamuna heräsi levottomista unista, hän huomasi muuttuneensa vuoteessa suunnattomaksi syöpäläiseksi”, alkaa kuuluisa lause Franz Kafkan novellista Muodonmuutos.

Förvandlingen

Kirjoittaja: Kafka

Laji: tanssiteatteri

Ohjaaja: Carl Knif

Paikka: Svenska Teatern, Amos-näyttämö

Rooleissa: Patrick Henriksen, Misa Lommi, Niklas Åkerfelt, Simon Häger, Anna Stenberg

Tähdet: 4

On melkoinen taikatemppu kääntää absurdi klassikko näyttämöteoksen kielelle, mutta ohjaaja Carl Knifiltä se onnistuu. Lavalla nähdään alkuperäisteoksesta taitavasti dramatisoitu, taiteellisesti eheä tulkinta.

Amos-näyttämölle on luotu rähjäinen tarkovskilainen huone: likaiset seinät, rautasänky, muutama kulunut huonekalu, seinäkello, joka on pysähtynyt iltapäivän ikävään, puoli viiteen.

Kyseessä on tarina perheestä, jossa vanhempien voimat ovat vähissä. Tytär ottaa kantaakseen muodonmuutoksen kokeneen isoveli-Gregorin taakat tämän vaipuessa yhä syvemmälle koppakuoriaismaailmaansa.

Nyt ei olla köökkirealismin panttivankeina, vaan henkilöt ovat kuin marionettiteatterin tarkasti artikuloivia ja nykien liikkuvia karikatyyrejä. Koska teoksen psykologinen analyysi on luja, riittää, että hahmot piirtävät esiin vain olennaisimmat reaktiot ja tunteet.

Liikettä ja puhetta yhdistävän tyylin vaikutteita voi etsiä esimerkiksi Pina Bauschin tanssiteattereista tai puolalaisen teatterigurun Tadeusz Kantorin kiivaaksi viritetystä ilmaisusta. Yhteistä näille, ja nyt siis Knifille, on sisällön paljastaminen millintarkasti hiotuissa eleissä tai ydinlauseissa.

Förvandlingen on tiivistämisen suvereenia osaamista teoksen syvyyttä hukkaamatta.

Koreografi Carl Knif on käsitellyt masennusta aiemmissa teoksissaan Friends of Dympha ja Red. Nyt hän näyttää, miten Gregorin kohtalo, masennus, raunioittaa koko perheyhteyden. Se on ulkopuolisilta salattava häpeäpilkku, jolta isä ja äiti sulkevat myös omat silmänsä.

Mutta on teoksessa lämpöä ja huumoriakin. Gregorin, Patrick Henriksen, ja Greten, Misa Lommi, hahmot ovat suloisia. Astmaattista äitiä esittää mies, Simon Häger. Hän on karski ilmestys, joka komealla artikulaatiollaan ja topakkuudellaan tuo hauskoja hetkiä tummaan tarinaan.

Bravo omaperäiselle ja trendeistä vapaalle klassikkotulkinnalle!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat