Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Circo Aereon Abracadabrassa ei ole naurutonta hetkeä

Menneen ajan rappiotunnelma tekee nykysirkusesityksestä viihdyttävää taidetta

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Terho Aalto
Loistava miimikko Marc Gassot varastaa koko show’n.
Loistava miimikko Marc Gassot varastaa koko show’n. Kuva: Terho Aalto

Sirkus Abracadabra. Circo Aereon esitys Aleksanterin teatterissa. Ohjaus Sanna Silvennoinen, suunnittelu ja koreografia työryhmä, esiintyjät Jatta Borg, Marc Gassot ja Tommi Lindell, musiikki Tommi Lindell, lavastus Teo Paaer, valosuunnittelu Juho Rahijärvi, pukusuunnittelu Kati Mantere.

Olipa Circo Aereon esitys yhtä abracadabraa ja vähän hokkuspokkusta. Kaikki on heikun keikun sopivasti nimetyssä esityksessä Abracadabra. Sanna Silvennoisen ohjaamassa ja työryhmän suunnittelemassa esityksessä ei naurutonta hetkeä synny.

Kolme esiintyjää muodostaa luovan hulluuden kokonaisuuden. Jatta Borg on käsilläseisoja ja notkeusakrobaatti, mutta ei häneltä komediennenkaan kykyjä puutu. Musiikin monitoimipetteri Tommi Lindell luo ihastuttavia ja pärisyttäviä, jopa säikäyttäviä äänimaisemia.

Vähintään herättäviä, jos nyt joku olisi ollut nukahtamisvaarassa. Tuskinpa. Naamalihakset olivat naurusta koetuksella. Musiikissa on paljon uutta, mutta kuitenkin kätkettyjä lainoja, joiden tunnistaminen aiheuttaa erityistä mielihyvää.

Huomion varastaa kuitenkin loistomiimikko Marc Gassot, joka muistetaan aikuisille tarkoitetusta härskistä miimiteoksestaan Dark Side of the Mime.

Ylikierroksilla käyvä sirkustirehtööri pärisee, puhisee, puhuu pseudokieliä ja elehtii pikkupojan lailla, että me vieraat viihtyisimme.

Lavastaja Teo Paaerin vähän rähjääntyneessä miljöössä näemme menneen ajan sirkustunnelmaa, ellei peräti rappiosellaista. Kyllä taitoakin nähdään esimerkiksi Jatta Borgin käsiseisontanumeroissa ja notkeusakrobatiassa. Mutta vastapainona on myös parodiaa, kuten klassinen numero kahtiasahattavasta naisesta.

Hysteerisen lisänsä tuo illuusio sirkusleijonasta, jolle Gassot syöttää yleisöstä valittuja lapsia. Kyllä! Ja lapset olivat aivan täysillä mukana leikissä.

Rähjäisen menneen maailman esittely ja sirkuksen parodiat ovat olleet nykysirkuksen esityksissä usein punaisena lankana. Mutta kunnioituksella se tehdään tässäkin. Viihdettähän sirkus on ollut, ja vaikka nykyään myös taidetta, ainakin nyt se on viihdyttävää taidetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat