Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öykkäröivä naisjohtaja ei kuohuta Espoossa

Toimitusjohtaja-näytelmän suuret teemat valta ja seksuaalisuus jäävät lepattamaan kaiken ylle yleisluonteisina käsitteinä

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Stefan Bremer
Riitta Havukaisen esittämä toimitusjohtaja tunkeutuu alaisensa kotiin ja viettelee tämän avopuolison (Oskar Pöysti).
Riitta Havukaisen esittämä toimitusjohtaja tunkeutuu alaisensa kotiin ja viettelee tämän avopuolison (Oskar Pöysti). Kuva: Stefan Bremer

Toimitusjohtaja. Espoon kaupunginteatteri. Stig Larssonin näytelmän sovitus Edward af Sillén, suomennos Jukka-Pekka Pajunen, ohjaus Jaakko Saariluoma, lavastus Teppo Järvinen, puvut Sari Suominen. Rooleissa Riitta Havukainen, Linda Wiklund, Oskar Pöysti, Arttu Kapulainen, Mervi Takatalo. ★★

Espoon kaupunginteatterin kevätkauden omaa tuotantoa olevassa esityksessä toistuu sama kuin muutaman vuoden takaisessa Bertolt Brechtin Pikkuporvarihäissä. Näyttämö on täynnä touhua, mutta yleisö istuu epätietoisena. Tapahtuuko täällä oikeasti mitään?

Toimitusjohtaja

Kirjoittaja: Stig Larssonin näytelmän sovitus Edward af Sillén, suomennos Jukka-Pekka Pajunen

Ohjaaja: Jaakko Saariluoma

Paikka: Espoon kaupunginteatteri, Revontulihalli

Rooleissa: Riitta Havukainen, Linda Wiklund, Oskar Pöysti, Arttu Kapulainen, Mervi Takatalo

Tähdet: 2

Ruotsalaisen Stig Larssonin näytelmä Toimitusjohtaja (1987) etenee Jaakko Saariluoman ohjauksessa sutjakasti tilanteesta toiseen, mutta minkä takia Espoossa on tartuttu juuri tähän teokseen?

Näytelmässä toimitusjohtaja tunkeutuu alaisensa kotiin ja viettelee tämän avopuolison. Yhteen iltaan ja yhteen huoneeseen keskittyvistä tapahtumista huolimatta näytelmän suuret teemat valta ja seksuaalisuus jäävät lepattamaan kaiken ylle kovin yleisluonteisina käsitteinä.

Espoossa Toimitusjohtajasta nähdään parin vuoden takainen päivitetty versio, jossa dramaturgi-ohjaaja Edward af Sillén on kääntänyt ympäri näytelmän sukupuoliasetelman. Naispuolinen johtaja viettelemässä alaisensa nuorta poikaystävää ei kuitenkaan vaikuta lainkaan uudelta, rohkealta tai kuohuttavalta asialta.

Näytelmä kutistuu pelkäksi vitsiksi, vaikka esityksestä on visusti varottu tekemästä komediaa.

Riitta Havukainen näyttelee toimitusjohtajaa tuttuun tapaansa ronskeilla otteilla, ja arvatenkin tarkoituksellisen yksiviivaisesti.

Nuortaparia esittävät Linda Wiklund ja Oskar Pöysti puolestaan hakevat ilmaisunsa täysin vastakkaisista suunnista, mikä entisestään lisää muodostuvan kolmion asetelmallisuutta. Wiklund pureutuu vakuuttavasti omaan henkilöhahmoonsa, kun taas Pöysti kuljeskelee näyttämöllä enemmän viihdyttäjän roolissa.

Arttu Kapulaisen ja Mervi Takatalon onnellisesti osattomat verrokkinuoret toimivat esityksessä lähinnä rytmittävinä tekijöinä.

Valtaansa ja seksuaalisuuttaan avoimesti näyttävä ja käyttävä nainen ei ole mikään harvinaisuus, joka itsessään riittäisi perusteeksi teatteriesitykselle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat