Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisteatterin Paha äitipuoli kysyy, kuka kuuluu uusperheeseen

Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin uutuusnäytelmä tutkii, kenen ehdoilla perhe muodostuu

Kulttuuri
 
Paha äitipuoli käsittelee monimutkaisia ihmissuhteita.
Paha äitipuoli käsittelee monimutkaisia ihmissuhteita.

Näytelmä Paha äitipuoli. Kansallisteatterin Omapohjassa. Käsikirjoitus Kirsi Porkka ja Marina Meinander. Ohjaus Porkka ja Meinander. Lavastus ja pukusuunnittelu Katri Rentto, musiikki Riikka Talvitie, videosuunnittelu Pyry Hyttinen. Näyttämöllä Sari Puumalainen, Juha Varis, Fanni Noroila, Janna Räsänen, Pirjo Lonka, Karin Pacius. ★★★★

Perhe ja äitiys ovat kotimaisen teatterin vakioaiheita. Kansallisteatterin Paha äitipuoli on kuitenkin siitä erityinen esitys, että se ei oikeastaan sano uusperheydestä ja äitiydestä mitään varsinaisesti uutta, mutta onnistuu silti olemaan yllättävä, monitahoinen ja itseään kommentoiva analyysi uusperheestä äidin näkökulmasta.

Marina Meinanderin ja Kirsi Porkan käsikirjoittaman ja ohjaaman esityksen vahvuus on sen kyvyssä yhdistellä asioita ja pysähtyä nykyilmiöiden äärelle. Samalla se etenee myös kompaktina, loistavasti toimivana ihmissuhdedraamana. Novellimaisen tiheässä kerronnassa sosiologinen tieto sulautuu tarkkapiirtoisiin luonnekuviin.

Sari Puumalaisen esittämä Sari sekä Juha Variksen näyttelemä Otso salamarakastuvat ja muuttavat pian yhteen. Romantiikkaa kestää hetken ja pian Sari on jo raskaana. Sitten alkaa arki. Äkkiä Sarin onkin luovittava oman tyttärensä, aran Roosan ( Janna Räsänen ), Otson teini-ikäisen, äreän ja voimakkaan Rosan ( Fanni Noroila ), Otson eksentrisen entisen vaimon Agnetan ( Pirjo Lonka ) ja muistiaan menettäneen äitinsä Mirjamin ( Karin Pacius ) välillä. Sari on päättänyt tahdonvoimallaan pitää uuden perheensä kasassa ja rakastaa vihaista ja töykeää tytärpuoltaan. Hän ei halua olla satujen paha äitipuoli. Mutta kuinkas sitten käykään? Kenen on lupa kuulua Sarin rakkauden piiriin? Kuka on kenenkin tytön roolimalli?

Pahaan äitipuoleen kiteytyy paljon materiaalia, kuten Porkan ja Meinanderin aiempiinkin töihin. Esitys liittää yhteen tutkimusta, nettikeskusteluja, vanhojen äitipuolimyyttien tarkastelua sekä taustalla väijyvän ekokatastrofin pelon vaikutusta ihmisten haluun äkkiä vaan kotoilla ja olla läheisten kanssa.

Sari Puumalaisen näyttelijäntyö on juurevasti kiinni perinteisissä näyttelijäntyön hyveissä. Mikä puhetekniikka, nopeus, sataprosenttinen läsnäolo, tarkkuus ja lämpö! Puumalainen on esityksen sydän. Ja piikki esityksen lihassa on Pirjo Longan pelottavan noita-akkamainen Otson entinen vaimo, joka kaikessa törkeässä suoruudessaan on lopulta vapauttava ilmestys.

Kaikki muutkin henkilöt ovat kokonaisia ja kiinnostavia, kuten Paciuksen täysin hulvaton mummo ja Variksen jahkaileva ja poissaoleva Otso. Koskettavimpia ovat teinitytöt Rosa ja Roosa, joiden kasvoilla välähtää milloin lapsi, milloin aikuinen. Omapohjan intiimi tila mahdollistaa lähikuvat, joissa kasvojen ilmeet ja silmänräpäytyksetkin puhuvat. Videolla ihmisiä tuodaan vieläkin lähemmäs mutta toisaalta myös hajotetaan pikseliavaruuteen. Liike lähelle ja kauas on tehokasta.

Jokaisella henkilöllä on myös nautittavat omat maneerinsa, jotka tulevat esiin hetkittäin ja painuvat välillä pinnan alle, aivan kuten oikeassakin elämässä. Paha äitipuoli on snobbailematon esitys ihmisen tarpeesta kuulua perheeseen ja ihmisen tarpeesta irtautua siitä, sen monet näkökulmat ihmisen eri rooleista uusperheessä pyörivät vinhasti ja tarkasti eivätkä päästä katsojaa helpolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat