Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Q-teatterin uutuudessa kaivaudutaan taitavasti suomalaisen tavallisuuden ytimeen

Saara Turusen irrallisista kohtauksista koostuva näytelmä on vihan ja rakkauden umpisolmu

Kulttuuri
 
Pate Pesonius
Antti Heikkinen (vas.), Laura Birn, Elina Knihtilä, Pyry Nikkilä ja Ylermi Rajamaa tekevät Tavallisuuden aaveen.
Antti Heikkinen (vas.), Laura Birn, Elina Knihtilä, Pyry Nikkilä ja Ylermi Rajamaa tekevät Tavallisuuden aaveen. Kuva: Pate Pesonius

Draama Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta. Q-teatteri. Käsikirjoitus ja ohjaus Saara Turunen, lavastus Milja Aho, valosuunnittelu Erno Aaltonen, puku- ja naamiosuunnittelu Laura Haapakangas, koreografia Janina Rajakangas, dramaturgia Heini Junkkaala. Rooleissa Laura Birn, Ylermi Rajamaa, Elina Knihtilä, Pyry Nikkilä ja Antti Heikkinen. ★★★★★

”Miksi emme voi olla kuin normaalit ihmiset, siis ihan vaan tavalliset?”

Tavallisuuden aave – kuvia kotimaasta

Kirjoittaja: Saara Turunen

Laji: Draama

Ohjaaja: Saara Turunen

Paikka: Q-teatteri

Rooleissa: Laura Birn, Ylermi Rajamaa, Elina Knihtilä, Pyry Nikkilä, Antti Heikkinen

Tähdet: 5

Niin sanoo päähenkilön äiti Saara Turusen viime vuonna ilmestyneessä, Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon voittaneessa romaanissa Rakkaudenhirviö.

Nyt ollaan kirjan sivujen sijaan Q-teatterin näyttämöllä ja toisessa teoksessa, mutta toive on sama: tavallisuus. Sen lausuu ääneen Elina Knihtilän esittämä perheenäiti. ”Haluaisin olla tavallinen, siis ihan normaali ihminen.”

Mutta mitä on tavallisuus? Mistä se syntyy? Ja mitä se sulkee pois?

Turunen on kertonut löytäneensä innoituksen näytelmän muotoon espanjalaisen surrealistin Luis Buñuelin toiseksi viimeisestä elokuvasta Vapauden aave (1974). Elokuvan löyhästi toisiinsa liittyvissä kohtauksissa vapaus tavalla tai toisella lipsuu käsistä.

Ja kun ranskalaiset kurottavat vapauteen, kurottavat suomalaiset... tavallisuuteen.

Tuon tunnistettavan kotimaisen tavallisuuden Turunen on todella onnistunut löytämään. Kohtaukset seuraavat toisiaan unenkaltaisella logiikalla. Yhteistä niille kaikille on ainainen pinnistys tasapäisyyden ja häiriöttömyyden saavuttamiseksi. Kuvia kotimaasta, todella.

Eivät välttämättä kauniita, mutta tosia. Rakkaitakin.

Turunen on mestari kaivamaan asioista esiin niiden merkitsevän ytimen. Sen, jonka tunnistaa, vaikka oman perheen joulu ei olisi ollut ihan tuollainen, tai omien sukulaisten häissä ihan noin ankeaa.

Kuoliaaksinaurattaja, sitä tämä näytelmä ei missään nimessä ole. Koko ajan ollaan kuin veitsenterällä, vedenjakajalla. Naurattaisi niin maan perusteellisesti. Mutta kun itkettää.

Turunen onnistuu ohjauksessaan säilyttämään tunteiden balanssin kohtauksesta toiseen. Tunnekolikko ja sen kääntöpuoli, ympäri ja ympäri, koko ajan.

Perheestä kaikki lähtee. Mutta kuvissa on myös yhteiskunta. Silloin perhekuvien lämmin ailahdus kääntyy kuvotukseksi.

Kun natsitervehdystä kohti lipputankoa tekeviltä miehiltä kehdataan kysyä heidän puuhistaan, seuraa kohteliaisuuteen verhottu hyökkäys, jolla asetelma käännetään. Kyseenalaistajasta tulee kyseenalaistettu. Tai kun varsin misogyyniseltä vaikuttavaan aktiin puututaan, käy niin, että puuttuja päätyy pyytämään anteeksi.

”Näin on aina tehty.” ”Huumorihommaa.”

Hyytävää, ja kas niin tuttua.

Yleisilme on silkkaa Roy Anderssonia. Koko kuva, tuossa, tarkenna itse yksityiskohtiin. Milja Ahon lavastus ja Laura Haapakankaan puvustus hengittävät 1980-lukua. Mäntykalusteet ja hennon ruskeat tapetit, kahvit Pirtti-kupeista, miehillä jaloissa PomarFinnit. Poplarien väri-iloittelu vaaleanruskeasta harmaaseen. Niin ankeaa. Niin tuttua.

Vähän puhetta, paljon tarkkuutta. Ilmeet, eleet, ryhdit.

Näyttelijät loistavat. Laura Birnin kalpeankelmeät kasvot jo ennen yhtäkään liikahdusta. Ja mitkä tanssikohtaukset! Birnin diskotanssi jäykän kaveri-illan päätteeksi on puhdasta riemua.

Ylermi Rajamaan vastahakoinen pikkutyttö sukkahousuissaan, voi mikä pieni omanarvontuntoinen kapinallinen! Pyry Nikkilä selittämässä hyytävästi natsitervehdystä ja vaivaantumassa joulupöydässä. Antti Heikkisen vähien ilmeiden voima häissä: luulisi kelpaavan Teatterikorkean taiteelliseksi opinnäytteeksi.

Ja Elina Knihtilä, huh. Yksinäisen itsenäisyyspäiväjuhlinnan katkaisevassa flamencossa Knihtilä oikeastaan tekee todeksi tunnekolikon jatkuvan kääntyilyn: onnellinen vatsanpohjasta nouseva nauru, joka kääntyy nyyhkyttäväksi itkuksi.

Loppukohtaus on majesteettinen – ja rakentaa yllättäen koko esitykselle tietynlaisen kaaren. Yleisö tyrskähtelee ensin nauruun, mutta hiljenee sitten. Kukkien ja musiikin ylenpalttisuus, mikä hirveä vastakohta kaikelle ”normaalin” alle hukatulle. Sille mikä olisi voinut olla.

Sille mikä voisi olla?

Pate Pesonius
Laura Birnin roolihahmo on ainoa, joka näkee aika ajoin tavallisuuden keskelle ilmestyvän murisevan pedon. Naamarin alla on Pyry Nikkilä.
Laura Birnin roolihahmo on ainoa, joka näkee aika ajoin tavallisuuden keskelle ilmestyvän murisevan pedon. Naamarin alla on Pyry Nikkilä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat