Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tehdä, kun ei tahdo kuolla mutta ei jaksaisi elää, kysyy Kansallisteatterin Toinen minussa -näytelmä

Ruotsalaisen Ann Heberleinin kirjasta dramatisoitu esitys näyttää, mielen häiriöt ole romanttisia tai kovin edustavia tiloja.

Kulttuuri
 
Neena Villberg / Kansallisteatteri
Emmi Pesonen on roolissaan läsnä ja vakuuttava.
Emmi Pesonen on roolissaan läsnä ja vakuuttava. Kuva: Neena Villberg / Kansallisteatteri

Toinen minussa. Suomen Kansallisteatteri, VR:n itäsiipi. Ann Heberleinin kirjan Jag vill inte dö, jag vill inte bara leva pohjalta dramatisoineet Emmi Pesonen ja Juhana von Bagh, ohjaus Juhana von Bagh, puvut Auli Turtiainen ja Saija Siekkinen, naamiointi Jari Kettunen, valo- ja äänisuunnittelu Ville Virtanen, roolissa Emmi Pesonen. ★★★

Hulluuden portteja kolkuttelevassa luomistuskassaan räytyvä nero on yksi länsimaisen taidekuvaston sitkeimmistä arkkityypeistä. Meillä on vincent van goghimme, sylvia plathimme ja virginia woolfimme, joiden itsemurhista on rakennettu jälkipolville romantisoivat performanssit mielenhäiriöistä.

Mutta masennus, ahdistus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö eivät ole kovin edustavia tiloja. Ne ovat kalpeita, uupuneita, vihaisia, limaisia, paniikissa lattialla pyöriviä. Ne eivät sovi kovin hyvin yhteen punaviinin ja sosiaalisten tilanteiden kanssa. Tästä kaikesta kertoo hyvin rehellisesti ja suorasti ruotsalaisen teologian tohtorin, etiikan tutkijan ja ärhäkästi ruotsalaisessa mediassa erilaisista aiheista syyllisyydestä pahuuteen keskustelevan Ann Heberleinin teos Jag vill inte dö, jag vill inte bara leva (2008).

Teos on hyvin toteava, ja samoin välinein pelaa kirjasta dramatisoitu esitys Toinen minussa. Hyvä niin. Odotushuoneessa psykiatrin vastaanotolle pääsyä odottava Ann ( Emmi Pesonen ) ei pyydä meiltä sääliä eikä syytä ketään (tai ehkä vähän Jumalaa, koska hän ei kuuntele, mutta Jumala onkin mies). Ann sanoo: katsokaa minua, tällainen minä olen. Minulla on sairaus. Sairaus kuten syöpä. Siihen tarvitaan lääkkeitä.

Odottaessaan Ann käy läpi sairaskertomustaan ja kertoo itsemurhasuunnitelmansa. Hän väittelee itsensä kanssa itsemurhan oikeutuksesta. Ann on umpikujassa, jota kutsutaan filosofisessa päättelyssä aporiaksi: hän ei tahdo kuolla, mutta ei jaksa elää. Ei ole ulospääsyä.

Pienestä ensi-iltajännityksestä huolimatta Emmi Pesonen on hyvin läsnä ja vakuuttava. Annin mielialavaihteluiden suunnasta riippuen peruukkeja vaihtava Pesonen asettaa eteemme omien ennakkokäsitystemme performanssin: maaninen ihminen on renessanssinero, joka keekoilee huomiota herättävässä peruukissa. Ostaa heräteostoksena 160 neliön talon ja järjestää ylenpalttiset juhlat. Lopulta tulee aina romahdus.

Mutta olisiko sittenkin vielä suurempi etäännytys Annin hahmoon toiminut dramatisoinnissa vieläkin tehokkaammin ja tuonut esitykseen lisää tasoja?

Yhtä kaikki, esitys on arvokas puheenvuoro siitä, mitä meneillään olevassa hyvinvointiyhteiskunnan alasajossa yritetään työntää pois silmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat