Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akse Petterssonin uusi Titanic-näytelmä ei yllä Kaspar Hauserin tasolle

Svenska Teaternin Titanic on ennen kaikkea teatteria teatterista.

Kulttuuri
 
Yoshi Omori
Teakin näyttelijäopiskelijat kuuntelevat Titanicin ja Svenska Teaternin kapteenia Johan Storgårdia.
Teakin näyttelijäopiskelijat kuuntelevat Titanicin ja Svenska Teaternin kapteenia Johan Storgårdia. Kuva: Yoshi Omori

Titanic. Svenska Teatern. Käsikirjoitus ja ohjaus Akse Pettersson. Lavastus ja video Ville Seppänen, musiikki Kasperi Laine, valosuunnittelu Tom Kumlin, maskeeraus Pirjo Ristola. Rooleissa Riko Eklundh, Marcus Groth, Emil Grudemo El Hayek, Jon Henriksen, Anna Hultin, Mari-Helen Hyvärinen, Julia Högnabba, Samuel Karlsson, Stella Laine, Elisa Makarevitch, Dennis Nylund, Amanda Nyman, Lilian Pettersson, Tom Rejström, Anders Slotte, Johan Storgård. ★★★

Titanic, uppoamaan tuomittu laiva. Kun ohjaaja Akse Pettersson tuo sen nimisen näytelmän Suomen ruotsinkieliselle päänäyttämölle, ovat odotukset korkealla. Pettersson nousi edellisellä ohjauksellaan, Q-teatterin supersuosion saaneella Kaspar Hauserilla ylistetyksi sukupolvensa ääneksi.

Titanic

Kirjoittaja: Akse Pettersson

Ohjaaja: Akse Pettersson

Paikka: Svenska Teatern

Rooleissa: Riko Eklundh, Marcus Groth, Emil Grudemo El Hayek, Jon Henriksen, Anna Hultin, Mari-Helen Hyvärinen, Julia Högnabba, Samuel Karlsson, Stella Laine, Elisa Makarevitch, Dennis Nylund, Amanda Nyman, Lilian Pettersson, Tom Rejström, Anders Slotte, Johan Storgård.

Musiikki: Kasperi Laine

Tähdet: 3

Nyt hän on yhdessä Kaspar Hauserin ydintiimin – lavastaja ja videosuunnittelija Ville Seppäsen ja muusikko Kasperi Laineen – kanssa lähtenyt rakentamaan katastrofia Svenska Teaterniin.

Titanic on tehty prosessimetodilla, yhteistyössä ensemblen – yhdentoista näyttelijäopiskelijan ja viiden Svenskanin näyttelijän – kanssa.

Titanic: jäävuoreen törmäävä laiva. Se voi ohjaaja Petterssonilla merkitä montaa. Eri-ikäiset näyttelijäsukupolvet törmäyksessä. Uhan alla oleva suomenruotsalainen kulttuuri. Svenska Teatern insituutiona.

Noin niin kuin alkajaisiksi.

Lähtöasetelma on selvä: Yksitoista untuvikkoa on tullut työelämään, tekemään Titanicia suurelle näyttämölle. Kokeneet toivottavat tervetulleiksi, tarjoavat Mamma Mia -lippiksiä ja kaikenkarvaisia neuvoja. Kertoilevat anekdootteja ja muistelevat Bertolt Brechtin kanssa työskentelemistä. ”Se oli toisen maailmansodan jälkeen.” Vanhempien haaverooli on Macbeth – vaikka ikää on siihen jo liikaa.

Nuoret kaahaavat videopeli- ja splattertunnelmissa, puhuvat ihan toisista rooleista. Robert de Nirosta Taksikuskissa, Jim Carreystä Nuija ja tosinuijassa. Ja Titanicin Jackista ja Rosesta!

Sukupolvikonflikti on väistämätön. Anna Hultin, joka kaikkien muiden tavoin esittää näyttämöllä itseään, esimerkiksi neuvoo ensin auliisti nuorta Amanda Nymania Rosen monologissa (”Näin elämäni kuin se olisi jo eletty...”) mutta näkeekin sitten kilpailijattaren ja päätyy romuttamaan tämän mahdollisuudet: ”Rose on kaunis, älykäs, sensuelli. Ainakaan sinä et voi esittää häntä.”

James Cameronin vuonna 1997 ilmestynyttä suurelokuvaa ei ehkä voi sanoa esityksen punaiseksi langaksi, mutta mukana se on. Leffaviitteistä jää parhaiten mieleen Samuel Karlssonin kiihkeä akti ensirakastajana: partneri vain on Rosen sijaan – nykyään, tietenkin – kamera.

Reaaliaikainen videotyöskentely on näyttävää. Ollaan teatterin käytävillä ja kulisseissa. Ensimmäisessä näytöksessä päästäänkin, oireellista kyllä, oikeastaan vain himoitun päänäyttämön reunalle. Sinne hiivitään toteuttamaan omia unelmia, omaa itseä. Puhumaan siitä, mitä haluttaisiin esittää.

Nuorten itseriittoisuus on loputon. Suunnitelmissa ovat tulkinnat identiteetistä ja libidosta maahanmuuttoon ja perisyntiin. Onko tuossa kaikki? kysyy vanhempi kollega ironisesti.

Katsoja huomaa, vanhakantaisuuden uhallakin, kysyvänsä samaa. Onko teatteri todella kaikki?

Nimittäin niin täynnä energiaa ja metatasoja kuin Titanic onkin, on se ennen kaikkea näytelmä teatterista. Ja se jos mikä tuntuu olevan, jos ei aikamme pakkomielle, niin muoti-ilmiö ainakin. Kansallisteatterin Mahdolliset maailmat ja Olipa kerran minä, Q-teatterin viimevuotinen Jotain toista: teatterista kertovaa teatteria on nyt todella liikkeellä.

Ja toisaalta miksei. Titanickin on parhaimpina hetkinään syvintä teatterin lumoa. Katsomiskokemus on hetkittäin juuri niin täyttä kuin vain teatteriapparaatti mahdollistaa.

Kasperi Laineen notkeasti muuntautuva musiikki avaruudellisine elektromaisemineen liittyy saumattomasti yhdeksi uppoavan laivan kumahdusten kanssa. Ville Seppäsen lavastus on vuoroin tyylikäs, kotikutoinen ja hauska – ehdottomana kohokohtana kohtaus, jossa teatterinjohtaja Johan Storgård pitää tyynesti kurssia taustallaan myrskyävä meri, samalla kun Anders Slotte lipuu esiin punaisena merihirviönä. Hauskaa – jo ennen mainiota ”olet muutakin kuin johtaja, lähdetään Eurooppaan tekemään katuteatteria” -keskustelua.

Suuri näyttämö, isot teemat. Harmillisesti niiden summa ei nouse osiaan suuremmaksi. Ohjaaja Petterssonilla ei Titanicissa ole tarjota sen kaltaista oivallusta, joka Kaspar Hauserissa tiivistyi katsojalle jonkinlaisena syvänä, sanattomana oivalluksena maailman menosta.

Lopun tyylikkäässä hämärässä loistava Titanic-iskulause Never Give Up sentään antaa osviittaa meille merenkävijöille.

Ensin lause kaikkinensa: Never Give Up.

Sitten Give Up.

Lopuksi vain: Give.

Yoshi Omori
Teakin näyttelijäopiskelija Tom Rejström Titanic-iskulauseen valossa.
Teakin näyttelijäopiskelija Tom Rejström Titanic-iskulauseen valossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat