Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lilla Teaternin uusi näytelmä leikkii historialla ja suomalaisten erinomaisuuden tunteella

Näytelmässä ranskalaiseen retkikuntaan kuuluva tiedemies kohtaa paloviinan makuun päässeen alkuperäiskansan 1700-luvun Lapissa.

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Henrik Schütt
Lilla Teaternin Ta mig till er ledare on ”poliittisesti epäkorrekti huvinäytelmä”.
Lilla Teaternin Ta mig till er ledare on ”poliittisesti epäkorrekti huvinäytelmä”. Kuva: Henrik Schütt

Lilla Teatern. Ta mig till er ledare. Matti Linnavuoren näytelmän ohjaus Raila Leppäkoski, lavastus Max Wikström, puvut Riitta Anttonen-Palo, valot Paavo Kykkänen, ääni Eero Niemi. Rooleissa Joachim Wigelius, Pia Runnakko, Jan-Christian Söderholm, Paavo Kerosuo, Pekka Huotari, Jonna Nyman. ★★★

Teatteri on aikakautensa peili. Pakolaisvirrat, ääriliikkeet, piikkilangat, suvaitsemattomuus ja hyväksikäyttö ovat vahvasti esillä loppukauden ensi-illoissa.

Ta mig till er ledare

Kirjoittaja: Matti Linnavuori

Laji: Näytelelmä

Ohjaaja: Raila Leppäkoski

Paikka: Lilla teatern

Rooleissa: Joachim Wigelius, Pia Runnakko, Jan-Christian Söderholm, Paavo Kerosuo, Pekka Huotari, Jonna Nyman.

Tähdet: 3

Teatteri pystyy reagoimaan nopeasti maailman tapahtumiin. Silti vauhti on yllättänyt monet teatterintekijät. Fakta saavuttaa fiktion, ja uhkakuvat muuttuvat eilisen uutisiksi. Dokumentaarisuus on päivän sana.

Teatteriarvostelijana paremmin tunnetun Matti Linnavuoren näytelmä Ta mig till er ledare pyrkii luomaan taustaa tapahtuneelle karheanhilpeän epookkidraaman muodossa.

Suomalaisten ei pidä tuntea itseään muita paremmiksi ihmisiksi, jotka lintukotonsa rauhassa voivat vapaasti arvostella toisia.

Meillä on historiamme. Tänne on tultu, mutta täältä on myös lähdetty. Auttamaan ja valloittamaan. Aatteen nimissä tai ilman.

Linnavuori leikittelee historian kanssa varsin vapaasti, mutta leikkikentäkseen hän on valinnut selkeän perustilanteen, jossa ranskalaiseen retkikuntaan kuuluva tiedemies rouvineen kohtaa paloviinan makuun päässeen alkuperäiskansan Lapissa vuonna 1736.

Pariisissa opiskellut suomalaistaiteilija, Turussa professorina toimiva tutkimusmatkailija, karhuna ärhentelevä Venäjän keisari ja kotimaisesta elokuvasta tuttu valkoinen peura mahtuvat hyvin temmeltämään avaraan vaaramaisemaan.

Kuvasto on perin tuttua, paikoin korostetun kliseistä, mutta ohjaaja Raila Leppäkoski saa tekstin assosiaatiovirrat kulkemaan. Hetkittäin tulevat mieleen opiskelijaspeksit, mutta esityksen tyylikäs visualisointi sitoo ryöppyävän aineiston yhteen.

Max Wikströmin maalaama ja Paavo Kykkäsen valaisema laaja fondimaisema elää läpi kaikki pohjoisen vuodenajat revontulineen ja keskiyön aurinkoineen.

Kaksikielinen teos on luokiteltu poliittisesti epäkorrektiksi huvinäytelmäksi. Niinpä venäläiset, ranskalaiset ja ruotsalaiset puhuvat näyttämöllä ruotsia, mutta lappilaiset suomea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat