Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viirus-teatterin työryhmä ahdistui pakolaisuutta käsittelevästä näytelmästään – perusti punkbändin toipuakseen

Mukaan valikoituneet tarinat ovat enimmäkseen Suomessa asuvien ja pitkälle kotoutuneiden pakolaisten tarinoita

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Tani Simberg
Esityksessä kerrotaan enimmäkseen Suomessa asuvien ja pitkälle kotoutuneiden pakolaisten tarinoita.
Esityksessä kerrotaan enimmäkseen Suomessa asuvien ja pitkälle kotoutuneiden pakolaisten tarinoita. Kuva: Tani Simberg

Draama Lampedusa – Dreams of EUtopia. Teater Viirus. Ohjaus Tanya Weinstein, dramaturgia Cristoffer Mellgren, puvustus Tyra Therman, lavastus Nicke von Weissenberg, Mari Agge ja Tanya Weinstein. Rooleissa Maria Ahlroth, Viktor Idman, Robert Kock, Eeva Soivio, Nicke von Weissenberg. ★★★

Työryhmä päätti tehdä teatteriesityksen Eurooppaan henkensä kaupalla pyrkivistä pakolaisista, mutta joutui samalla perustamaan punkbändin kyetäkseen käsittelemään raskaan aiheen tuomaa ahdistusta.

Lampedusa - Dreams of EUtopia

Laji: draama

Ohjaaja: Tanya Weinstein

Paikka: Teater Viirus

Rooleissa: Maria Ahlroth, Viktor Idman, Robert Kock, Eeva Soivio, Nicke von Weissenberg

Tähdet: 3

Lopputulosta voi pitää hyvänä.

Viirus-teatteri sai ensi-iltaan näytelmänsä Lampedusa – Dreams of EUtopia, eikä kenelläkään tuntunut olevan erityisen raskas olo esityksen jälkeen.

Lampedusa nimenä synnyttää rajuja mielikuvia salakuljetetuista ihmisistä ja rantaan ajautuneista ruumiista. Teatteriesityksen julisteessa nähdään verisen hyökyaallon kohteeksi joutunut mies.

Valmis esitys on täysin toisenlainen.

Esiintyjäryhmä kyllä moneen kertaan tarttuu soittimiinsa, niin että Teatterikulman juhlasalin rakenteet rämisevät. Välillä seurataan välähdyksenomaisia tanssiesityksiä, joissa esiintyjät takertuvat toisiinsa ja saavat ämpäristä vettä päälleen.

Painopiste on kuitenkin yksittäisten ihmisten kokemuksissa. Tarinoissa, joita näyttelijät vuorollaan kertovat yleisölle suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Esityksen kymmenelle henkilöhahmolle annetaan jokaiselle kunnolla aikaa ja tilaa.

Lampedusa on sikäli harhaanjohtava nimi esitykselle, että mukaan valikoituneet tarinat ovat enimmäkseen Suomessa asuvien ja pitkälle kotoutuneiden pakolaisten tarinoita.

Joukossa on myös pari kantasuomalaista, joista onneksi ei ole tehty mitään naurettavia välikevennyksiä.

Suomalaisen kansanedustajan linssiludemaisuus esitetään huvittavassa valossa, mutta ainakaan ensi-illassa kukaan ei hörähdellyt hänen puheenvuorolleen siitä, miten EU-lakien perusteella Suomeen ei olisi pitänyt tulla yhtään pakolaista.

Tasavertaisuus muodostuu myös esityksen dramaturgiseksi ongelmaksi, kun aineiston keskeltä ei lopulta nouse esille oikein mikään eikä kukaan.

Tulijoiden joukossa on monenlaisia ihmisiä, jotka ovat lähteneet liikkeelle erilaisista syistä ja saaneet osakseen kirjavaa kohtelua. Venäläisen Tanya Weinsteinin ohjaaman esityksen yksiselitteinen perusväittämä on siinä, että jokaista heistä tulee kohdella yksilönä.

Pakolaisten tarinoissa on rankat piirteensä. Yhden ympäriltä kuoli salakuljettajien käsissä kymmenittäin ihmisiä. Toinen lakkasi pelkäämästä kuolemaa, koska on sama, kuoleeko ohjukseen sisällä vai luotiin ulkona.

Suomalaisittain tarinat ovat koskettavia omalla tavallaan.

Somaliasta lapsena tullut nainen kertoo, kuinka hänen Suomessa syntyneitä lapsiaan kohdellaan enemmän maahanmuuttajina kuin aikoinaan häntä itseään. Gambialainen mies iloitsee löydettyään turvapaikan rasismia vastaan saunan ja luonnon tarjoamasta yksinäisyydestä. Sudanilainen sähköinsinööri intoutuu pitämään puheen Suomen mukavalle hallitukselle.

Katsoja voi poistua esityksestä rauhallisella ja suvaitsevaisella mielellä.

Tani Simberg
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat