Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajankohtaisessa näytelmässä muskettisotureiksi pukeutuneet näyttelijät etsivät Euroopasta kuningasta, jonka puolesta taistella

Projektin aluksi näyttelijät matkustivat Itä-Euroopan rajoilla ja tekivät road movien

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Carl Alm, Matti Raita ja Noora Dadu johtajaa etsivinä muskettisotureina.
Carl Alm, Matti Raita ja Noora Dadu johtajaa etsivinä muskettisotureina.

Draama 3 Musketeers – East of Vienna. Ohjaus Valters Sīlis, dramaturgit Jānis Balodis ja Jesper Karlsson, esiintyjät Carl Alm, Noora Dadu ja Matti Raita, video ja editointi Dainis Juraga. Klockriketeatern & Ģertrūdes ielas teātris. ★★★

Kiinnostavinta 3 Musketeers – East of Vienna -esityksessä on sen toteutustapa. Ohjaaja Valter Sīlisin johdolla kolme muskettisoturiksi puettua näyttelijää, Carl Alm, Noora Dadu ja Matti Raita, kulkivat viime syksynä halki Itä-Euroopan päämääränään Ukrainan sotatanner. Matkan kohtaamiset ja tapahtumat kuvattiin lavalle projisoitavaksi road movieksi, jota musketöörit esittelevät yleisölle.

3 Musketeers - East of VIenna

Laji: draama

Ohjaaja: Valters Silis

Paikka: Klockriketeatern

Rooleissa: Carl Alm, Noora Dadu, Matti Raita

Tähdet: 3

Leikkisät englantia murtavat ranskalaissoturit etsivät Euroopasta kuningasta, joka osoittaisi heille, minkä puolesta taistella. Kuninkaita ei löydy ja makkaroiksi jauhettujen hevosten tilalla on peltilaatikoita. Korruptio rehottaa ja kansalaiset kärsivät.

Musketöörit törmäävät valtioihin, joista hulttiokuninkaat ovat ryövänneet rahat mennessään. Mikä ajankohtainen osuma Panaman paperien auetessa juuri nyt! Lopuksi he päätyvät Viktor Janukovytšin museoksi muutettuun Honka-rakenteen palatsiin.

1700-luvun musketöörien on vaikea käsittää ryvettyneen Euroopan nykytilaa. Videossa Eurooppa näyttäytyy pienten hetkien lähes autiona toreina, kurateinä, viinanhuuruisina kapakoina.

Wienin rautatieasemalla pakolaiset otattavat selfieitä musketöörien kanssa. Unkarin rajalla törmätään tuttuun piikkilanka-aitaaan, ja Ukrainan sota-alueella pelokkaat sulkahattuiset herrasmiessoturit kohtaavat reissun tarkoitusta tinkaavat rajavartijat.

Vaikka tuntuu, että pitkällä matkalla ei tapahtuisi paljoakaan, niin tiedämme, että uusia piikkilankoja nousee, nuoret miehet liittyvät äärijoukkoihin ja rajoja lyödään kiinni. Hiljaisuus on uhkaavaa, periksi antamisen tunne hyytävä. Kansat, ideologiat ja viime kädessä yksilöt vetäytyvät poteroihinsa.

Viimeinen etappi on Kiova. Miekkojen sijasta tarvitaan tulitikkuja musketöörien päätyessä sytyttämään kynttilöitä Maidanin joukkomurhan uhreille.

Uutisvirrasta tutut kuvat eivät tuo lisätietoa, eikä videokohtauksiin sisälly dramaattisesti sydänalaa repäiseviä hetkiä. Tiukan poliittisen kantaaottamisen sijasta teos kysyy: minkä puolesta taistella ja ketä vastaan? Mikä on taiteilijan vastuu hetkellä, jolloin voi aistia muutoksen, mutta jonka äärellä on avuton?

Lopuksi kolmikko pohtiikin, pystyivätkö he auttamaan kohtaamiaan apua tarvitsevia kansalaisia. Ehkä toimme hetken iloa, he päättelevät.

Minä pohdin, että teoksen tyylilaji on pääsääntöisen huvittava. Jääkö siitä katsojalle turhan keveä mieli totalitarismin ja äärioikeiston nostaessa päätään kaikkialla Euroopassa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat