Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristiina Halkola onnistuu Joan Didionin vaativassa surumonologissa

Teatteri Jurkan esitys tavoittaa arkipäiväisyyden, jossa katastrofi tapahtuu.

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Marko Mäkinen
Kristiina Halkola onnistuu vaativassa roolissaan.
Kristiina Halkola onnistuu vaativassa roolissaan. Kuva: Marko Mäkinen

Monologi Maagisen ajattelun aika. Teatteri Jurkka. Teksti Joan Didion, ohjaus ja lavastus Johanna Freundlich, valot Jukka Kuuranne, musiikki Rene Ertomaa. Roolissa Kristiina Halkola. ★★★★

Kun kirjailija Joan Didion meni naimisiin kirjailija John Gregory Dunnen kanssa, hän piti suuria aurinkolaseja koko vihkitoimituksen ajan. Siksi kukaan ei nähnyt, että hän itki.

Maagisen ajattelun aika

Kirjoittaja: Joan Didion

Laji: monologi

Ohjaaja: Johanna Freundlich

Paikka: Teatteri Jurkka

Rooleissa: Kristiina Halkola

Musiikki: Rene Ertomaa

Tähdet: 4

Suuret aurinkolasit ovat myös Didionia esittävän Kristiina Halkolan kasvoilla, kun hän aloittaa tositapahtumiin perustuvan monologin Maagisen ajattelun aika. Teos on Didionin oman samannimisen kirjansa pohjalta kirjoittama näytelmä. Maagisen ajattelun aika kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun elämä – sellaisena kuin sen on oppinut tuntemaan – loppuu silmänräpäyksessä.

Didion ja Dunne istuvat illallispöytään tultuaan katsomasta teho-osastolla makaavaa tytärtään Quintanaa. Dunne saa sydänkohtauksen ja kuolee heti.

Siitä alkaa kieltämisen, itsesyytösten, taistelun, kontrollin ja pelon vuosi – maagisen ajattelun aika. Se kertoo meistä kaikista. Vielä se tapahtuu teillekin. Yksityiskohdat vaihtelevat, mutta kyllä se tapahtuu. Siitä mä kerron, sanoo Didion alussa.

Halkolan monologi etenee pyörteinä. Kerronta huijaa katselijaa vaikuttaen hetken kronologiselta, kunnes poukahtaa jonnekin kymmenien vuosien taakse. Muoto kertoo yhtä paljon kuin sanat: se noudattaa surun logiikkaa. Mikä tahansa – tuttu katu, kauppa, radiokanava – voi viedä yksinäisen kertojan ajassa taaksepäin, asioihin, joita ei enää ole.

Lopullisuutta on vaikea myöntää, keinot yrittää ymmärtää epäonnistuvat. Didion huomaa ajattelevansa, onko Dunne kuollut myös Los Angelesissa, koska siellä kello on kolme tuntia vähemmän. Hän tankkaa surukirjallisuutta, mutta ei voi heittää miehen kenkiä pois, koska tämähän tarvitsee niitä, kun tulee takaisin.

Naurattaa. Mutta mikä – Didionin maagiset ajatukset vai oma kyvyttömyytemme surra?

Näytelmä sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa vuonna 2007. Se vilisee anekdootteja Didionin elämästä. Jos kaikkien käänteiden perässä haluaa pysyä, voi olla hyvä lukea kirja ensin. (Tapahtumat eivät ole kuitenkaan täysin yksi yhteen, sillä Quintana kuoli muutamaa viikkoa ennen kirjan ilmestymistä elokuussa 2005. Tyttärensä kuolemasta Didion kirjoittaa myös teoksessaan Iltojen sinessä.)

Johanna Freundlichin ohjaama versio on erinomainen – se tavoittaa arkipäiväisyyden, jossa katastrofi tapahtuu. Halkolan vaativa rooli ilmentää Didionin eri puolia, kontrollifriikkiä älykkörationalistia ja aineettomaksi itsensä tuntevaa eksynyttä. Monologin näennäisesti jutusteleva kerronta jää pyörimään päähän. Vielä se tapahtuu teillekin.

Vaikka ei Didion, tai kukaan, siihen usko aluksi. Nykyajan saarna, itse itsellemme toistama hokema siitä, että ainoa pysyvä asia on muutos, ei ole mennyt perille. Ei, kunnes elämä, jona sen tunsimme, päättyy. Silloin imuun on pakko mennä. Ja huomata, ettei huku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat