Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kom-teatterin Hamletinkone pakenee tulkintoja

Aulatilassa esitetty näytelmä on katsojille ongelmallinen: reunoilta ei näe eikä kuule kaikkea.

Kulttuuri
 
Noora Geagea / Kom-teatteri
Niko Saarela (vas.) ja Marzi Nyman taituroivat Hamletinkoneessa näyttämöllä vuorotellen.
Niko Saarela (vas.) ja Marzi Nyman taituroivat Hamletinkoneessa näyttämöllä vuorotellen. Kuva: Noora Geagea / Kom-teatteri

Hamletinkone. Kom-teatteri, Aula-näyttämö. Heiner Müllerin näytelmän suomennos Outi Nyytäjä, ohjaus Lauri Maijala, musiikki Marzi Nyman. Rooleissa Niko Saarela ja Marzi Nyman. ★★★

Aivan turha tässä on leikkiä ja yrittää tarjota jotakin pätevää juonikuvausta, kun Hamletinkone suorastaan pakenee sellaista. Juuri kun saa jostakin kiinni, maa pettää juonen alta.

Hamletinkone

Kirjoittaja: Heiner Müller

Laji: draama

Ohjaaja: Lauri Maijala

Paikka: Kom-teatterin aulanäyttämö

Rooleissa: Niko Saarela, Marzi Nyman

Musiikki: Marzi Nyman

Tähdet: 3

Katsojana onkin helpoin ottaa hetkestä ja tunteesta kiinni eikä lähteä järjellä jäsentämään, keitä roolihahmoja lavalla tarkalleen ottaen on ja mitä heille tarkalleen ottaen tapahtuu.

Myös käsiohjelma ohjaa tällaiseen katsomistapaan: Hamletinkoneen kirjoittanut saksalainen Heiner Müller tunnetaan postdramaattisen teatterin tekijänä, ja tämä suuntaushan jopa taistelee juonellisuutta vastaan. Ohjaaja Lauri Maijala puolestaan kuvaa tekstiä käsiohjelmassa ”tajunnanvirraksi josta saa kuitenkin kiinni”.

Hamletinkonetta esitetään Kom-teatterin aulassa. Näyttämönä ovat aulan rappuset, joista katsojat yleensä kulkevat päänäyttämöä kohti. Tila on kahden tekijän, näyttelijä Niko Saarelan ja muusikkona paremmin tunnetun Marzi Nymanin, hallussa.

Avauskohtauksessa pimeä aula syttyy kynttilä kerrallaan. Niko Saarelan esittämä Hamlet tai tähän rooliin kiintynyt näyttelijä (tai jotain sinnepäin) pui menneisyyttään samaan aikaan, kun Marzi Nymanin esittämä leskirouva (tai jotain sinnepäin) tekee mikropopcorneja ja luo esineiden kolistelulla ja ääntelyllä kohtaukselle äänimaisemaa.

Esityksen edetessä näyttämötila kuoriutuu. Avautuu rappusille luotu kuolleiden hautausmaa, yleisö-wc:hen rakennettu disco ja ylätasanteen peilisali. Valaistus ja lavastus on koko ajan tunnelmallista, vangitsevaa, jopa maagista. Kyllä tällaista mielellään katsoo, jopa tuijottaa.

Ja kuuntelee! Onpa virkistävää, että esitys luottaa näin vahvasti äänillä kertomiseen.

Aulatila ei ole katsojalle kuitenkaan ongelmaton, sillä reunoilta ei kaikkea näe. Vieressä valitellaan, kun kaikkea ei kuule.

Niko Saarelan näytteleminen on läpi Hamletinkoneen antautuvaa, on hahmolla pinnassa tuska tai nauru, on tämä täynnä itseään ja ylimielisyyttä tai kyllästymistä itseen ja maailmaan.

Marzi Nyman Ofeliana ja kaikkine rönsyävine muine rooleineen varastaa kuitenkin monin kohdin huomion. Nyman liikkuu näyttelijän ja esitystä säestävän muusikon välillä, mutta on molemmissa ehtymätön. Hän keikkuu nerouden ja hulluuden välillä, mutta juuri tähän esitykseen asetelma on kuin luotu.

Sille ei silti mahda mitään, että lopussa esityksen ote lipsuu. Jännitettä ei takaa Müllerin tekstikään, jonka viimeinen monologi tuntuu vähän väsähtäneeltä – olkoonkin teos näytelmäkirjallisuuden klassikkosarjaa.

Puolitoistatuntisen tiivistäen: kiistatta kiinnostavaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat