Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaistilannetta käsittelevä musikaali soi koskettavasti

Musiikkiteatteri Kapsäkin ajankohtainen teos ei sorru pateettisuuteen.

Kulttuuri
 
Jussi Lammen esittämä isä tuo tarinaan humoristista näkökulmaa.
Jussi Lammen esittämä isä tuo tarinaan humoristista näkökulmaa.

Musikaali Lintukoto Musiikkiteatteri Kapsäkissä. Käsikirjoitus Eppu Nuotio, sävellys Jukka Nykänen, ohjaus Ville Sandqvist, visualisointi Kalle Ropponen, äänisuunnittelu Anssi Vättö. Rooleissa Emmi Hatjasalo, Elsa Saisio, Miika Laakso, Jussi Lampi. ★★★

Mistä kaikki tämä viha tulee?

Lintukoto

Kirjoittaja: Eppu Nuotio

Laji: musikaali

Ohjaaja: Ville Sandqvist

Paikka: Musiikkiteatteri Kapsäkki

Rooleissa: Emmi Hatjasalo, Elsa Saisio, Miika Laakso, Jussi Lampi

Musiikki: Jukka Nykänen

Tähdet: 3

Musikaali jättää ilmaan soimaan kysymyksen, jota moni on pohtinut viime aikoina, kun turvapaikanhakijakeskustelu on äitynyt yhdeksi suureksi A2 Turvattomuusillaksi, jossa ääripäät huutavat toistensa suuhun ilman dialogia.

Ajankohtaismusikaali Lintukoto on kirjoitettu kiinnostavalla metodilla. Käsikirjoittaja Eppu Nuotio ja säveltäjä Jukka Nykänen synnyttivät sen ilman esivalmisteluja kymmenen päivän työperiodin aikana tammikuussa.

Materiaalina olivat ajankohtaa hallinneet uutisaiheet, kuten ympäri maata syntyneet katupartiot.

Neljän päähenkilön, sisarusten Sampon ( Miika Laakso ) ja Ainon ( Emmi Hatjasalo), näiden dementoituneen isän (Jussi Lampi ) ja lapsena Suomeen pakolaisena saapuneen Ariyanan ( Elsa Saisio ) kautta Musiikkiteatteri Kapsäkin lavalle hahmottuvat pakolaiskeskustelun ääripäät. Lähes läpisävelletty musikaali ei anna vastauksia, eikä se niitä lupaakaan. Se kuvaa niitä yksilön elämän tragedioita ja risteyskohtia, joissa päätökset, mahdollisesti hätiköidyt ja harkitsemattomat teot, syntyvät.

Vain parista tuolista muodostuva pelkistetty lavastus pelaa dramaattisilla valoilla ja tukee tarinan toteavaa tyyliä.

Nykäsen nautittava musiikki ja Nuotion kauniit sanoitukset kasvavat lyyrisiksi musikaalinumeroiksi paisumatta pateettisuuteen asti. Parasta antia ovat huikaisevan kauniit ja koskettavat duetot, joissa vastakkainasettelusta löytyy kuin varkain yllättävä synteesi kahden henkilön välille. Toivoa on.

Jussi Lammen dementoitunut isä tuo tarinaan lämpimän humoristista näkökulmaa Ruotsissa siirtolaisena työskennelleenä duunarina. Elsa Saision Ariyana hoitaa Volvon tehtailla työskennellyttä Erkkiä, ajatus liitoksissaan natisevan huoltosuhteen sysäämisestä pakolaisten hartioille ei ole se ihan tuorein.

Musikaalin kehystarina ei valitettavasti olekaan sen paras puoli, asetelmassa on kliseisyyttä ja löysyyttä. Varsinkin Miika Laakson Sampon hahmoon olisi kaivannut lisää taustaa: miksi katupartion perustava Sampo toimii niin kuin toimii?

Näyttelijät tekevät hienoa työtä ja tekemisestä paistaa liian harvoin teatterissa havaittava vilpittömyys. He seisovat juttunsa takana.

Napakka, tunnin mittainen musikaali asettuu tähtiasteikolla ehdottomasti lähemmäs neljää tähteä. Jos asteikossa olisi puolikas tähti, sen ehdottomasti tälle esitykselle kolmannen lisäksi vielä soisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat