Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoteatterin Tora ja sopu jää arjen peiliksi

Näyttelijäsuoritukset ovat ok, mutta näytelmän ongelmaksi nousee teksti.

Kulttuuri
 
Cvijeta Miljak
Hanna Raiskinmäki kannattelee Toraa ja sopua.
Hanna Raiskinmäki kannattelee Toraa ja sopua. Kuva: Cvijeta Miljak

Tora ja sopu. Kokoteatteri. Käsikirjoitus ja ohjaus Minna Puolanto. Puvut ja lavastus Paula Koivunen, valot Jere Kolehmainen, äänet Juha Tuisku. Rooleissa Katja Joutsijoki, Riku Korhonen, Helmi-Leena Nummela, Hanna Raiskinmäki, Birgitta Taussi, Anna Veijalainen ja Aaro Wichmann. ★

Kun teatteriesitys on huono, kannattaa katsomossa keskittyä siihen, mikä on vähiten huonoa. Tora ja sopu -esityksen tapauksessa vähiten huono ei ole huono ollenkaan. Hanna Raiskinmäen vimma ja tilannetaju säteilevät yleisöön, vaikka hän tekee muun muassa kummallisen roolin tapahtumia kommentoivana ja kokoavana Saunatonttuna.

Muuta hyvää Minna Puolannon käsikirjoittamasta ja ohjaamasta Torasta ja sovusta saakin kaivaa. Jos nyt jotain, näyttelijöissä on muitakin ok suorituksia. Tuntuu kuitenkin loukkaavalta leimata ammattilaisten suorituksia ok:ksi, kun enemmänkin näistä tekijöistä lähtisi.

Tora ja sopu -näytelmän ongelma on teksti. Keskiössä ovat riitely, naljailu, toisen ärsyttäminen, kiusaaminen, kyttääminen, valittaminen. Kiinnostavaa, mutta mutta. Teatterin pitää pystyä välittämään aiheestaan jotain enemmän kuin vain toistamaan katsojalle kaikki jokapäiväiset tutut tilanteet kuin peili.

Mikä ankeinta, asioita toistetaan ja puhkiselitetään. Kun riitaan päätyneet taloyhtiön pihaolympialaiset ovat ohi, perään todetaan: ”Olipahan karkelot!” Vähän luottoa katsojaan, kiitos.

Toinen, jopa pahempi ongelma on se, ettei tekstin ympärille kasva jännitettä. Hallimaisessa näyttämötilassa ei tunnu syntyvän intiimejä ja ehyitä hetkiä. Tilaa olisi kannattanut edes valoilla vahvemmin rajata.

Kaksi viimeistä kohtausta korostaa esityksen ongelmia. Kun kaikki pariskunnat päätyvät riitelemään omiin vessoihinsa ja lopulta hypnoottisina haravoimaan taloyhtiön pihaa, kirkkaasti näkee, mihin tämä ryhmä yltää. Yltäisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat