Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veera Salmen kirjaan perustuvassa lastennäytelmässä on viipyilevä ote

Veera Salmen Mauri ja vähä-älypuhelin -kirjasta näyttämölle dramatisoitu tulkinta nostaa esiin kirjan tummat teemat.

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Tuomo Manninen
Harri Nousiainen on Mauri, joka jakaa elämänsä sattumukset keittiössä kutovan äidin (Maija Ruuskanen) kanssa.
Harri Nousiainen on Mauri, joka jakaa elämänsä sattumukset keittiössä kutovan äidin (Maija Ruuskanen) kanssa. Kuva: Tuomo Manninen

Mauri ja vähä-älypuhelin Kansallisteatteri, Willensauna. Ohjaus: työryhmä, Veera Salmen tekstin pohjalta dramatisoinut Harri Nousiainen, musiikki Maija Ruuskanen, lavastus ja puvut Katri Rentto, valo- ja videosuunnittelu Ville Virtanen, äänisuunnittelu Mikki Noroila. Rooleissa Harri Nousiainen, Maija Ruuskanen. ★★★

Maurilla on kaksi ongelmaa. Ensinnäkin: paras kaveri Bashir on muuttanut Pasilasta takaisin Egyptiin. Toisekseen: Mauri haluaisi vähä-älyisen kännykkänsä tilalle älypuhelimen niin kuin kaikilla muillakin.

Mauri ja vähä-älypuhelin

Kirjoittaja: Veera Salmi

Laji: lastennäytelmä

Ohjaaja: työryhmä

Paikka: Kansallisteatteri, Willensauna

Rooleissa: Harri Nousiainen, Maija Ruuskanen

Musiikki: Maija Ruuskanen

Tähdet: 3

Mauri on neuvokas pikkupoika ja asettaa itselleen tavoitteen: kolmessa päivässä hän aikoo kaivaa hiekkalaatikoltaan tunnelin maapallon läpi Bashirin luokse.

Veera Salmen kulttimaineeseen noussut Puluboi-kirjasarja kertoi Hakaniemen torin pulusta, joka ei sanonut ärrää, koska se on niin ”luma kiljain”.

Salmen uusi kirjasarja kertoo ihan tavallisesta pojasta, valoisasta Maurista, joka joutuu kohtaamaan maailman murheet sademetsien tuhoista ja sodan uhkista vanhempien avioeroon.

Mauri ja vähä-älypuhelin -kirjasta näyttämölle dramatisoitu tulkinta nostaa esiin kirjan tummat teemat. Kirjassa nämä sävyt ovat salaviisaasti pohjalla ja Maurin kertoma kivakin arki päällimmäisenä.

Nyt ne on käännetty päälaelleen ja samalla kirjan hullutteleva maailmankuva jää paitsioon. Missä on Maurin elämää rehevöittävä ”ookkonää Oulusta” -isä tai ihan hulluja stooreja iskevä Bashir, jonka kanssa Mauri jättää tottelemisen sikseen ja kokee hauskimmat hetkensä?

Salmen riemukkaita kielikukkasia ja epäsovinnaisia ajatuskäännöksiä olisi ollut kiva kuulla enemmänkin.

Nyt Nakuna-Uusi-Beba naurattaa yleisöä ja öisiä viestejä lähettelevät pikkutyypit herättelevät hienoisia välihuudahteluja.

Vinon huumorin sijasta meno on varovaisen söpöilevää. Asiallinen äiti, Maija Ruuskanen, kutoo keittiönnurkassa sukkaa aamuin illoin, kun Mauri kertoo elämästään. Yleisö vakavoituu monologivetoisen tarinan äärelle, sillä Harri Nousiainen esittämän Maurin sympaattinen ote kantaa tasarytmisen ohjauksen ja muutamien laulujen läpi.

Viipyilevällä otteella on puolensa. Myös lapset elävät maailmassa, jossa kriisit syttyvät nopeasti ja muutokset vihlovat mieltä.

Esityksen lempeä ja pohdiskeleva tyyli antaa avaimia yhteisiin jatkokeskusteluihin siitä, miksi aikuiset soivat, miksi naapurin maahanmuuttajatyttö ei puhu ja miksi Mauri asuu puolet viikosta isällä ja toisen puolen äidillä.

Tylsyydenkin uhalla tunnelmaltaan valoisa ja näyttämötehoista riisuttu teatteritulkinta puoltaa tarkoituksenmukaisesti paikkaansa.

Vaikea silti arvata, mitä nelivuotias saa Maurin tarinasta irti, mutta varmasti kymmenkesäinen joutuu miettimään juuri näitä isoja juttuja pienessä päässään.

Tuomo Manninen
Harri Nousiainen on Mauri, joka jakaa elämänsä sattumukset keittiössä kutovan äidin (Maija Ruuskanen) kanssa.
Harri Nousiainen on Mauri, joka jakaa elämänsä sattumukset keittiössä kutovan äidin (Maija Ruuskanen) kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat