Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibelius-Akatemian Figaron häät on kuohujuomaa tuoreella twistillä

Perehtyneisyys aiheeseen näkyy produktiossa kaikkialla

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Uupi Tirronen
Kaikki elementit toimivat Figaron häissä erinomaisesti.
Kaikki elementit toimivat Figaron häissä erinomaisesti. Kuva: Uupi Tirronen

W.A. Mozartin Figaron häät Musiikkitalon Sonore-salissa. Musiikinjohto Markus Lehtinen, ohjaus ja lavastussuunnittelu Janne Lehmusvuo, pukusuunnittelu Tyra Therman, maskeeraussuunnittelu Tuija Luukkainen, videosuunnittelu Jenni Valorinta, valosuunnittelu Jukka Huitila, musiikin valmennus Tero Valtonen, Kristian Attila, Christine Bengtsson-Lumio, Jari Hiekkapelto, Tuula-Marja Tuomela-Nyman.

Harvemmin oopperassa tulee sellainen olo, että myöhästyisipä esityksen alku ihan vähän, jotta ehtisi varmasti lukea käsiohjelmatekstit loppuun. Taideyliopiston Figaron häät -produktiossa tuli. Esiintyjien kirjoittamat tekstit käsittelivät teosta muun muassa feminismin, luokkayhteiskunnan ja tanssin näkökulmista. Ooppera tuotiin sen ansaitsemaan kontekstiin. Perehtyneisyys näkyi, myös itse esityksessä.

Figaron häät

Kirjoittaja: Mozart, Beaumarchais

Laji: ooppera

Ohjaaja: Janne Lehmusvuo

Paikka: Musiikkitalo, Sonore-sali

Musiikki: Mozart

Produktio on Sibelius-Akatemian oopperaluokan 2,5-vuotisen maisterikoulutuksen ensimmäisen vuosikurssin ensimmäinen isompi produktio. Aikanaan radikaaliin Beaumarchaisin näytelmään perustuva naisen ja miehen valtasuhteita ja yhteiskuntaluokkia ilkikurisesti kuvaava Figaron häät on klassikko, joka ei vanhene. Brahms on äimistellyt teosta ihmeeksi, kuten ohjelmatekstissäkin sanottiin, Kierkegaard taasen analysoinut naisäänelle kirjoitetun suunnilleen kaikkiin naisiin rakastuvan Cherubinon hahmoa ja kaipuuta Mozart-esseissään. (Tiistaina roolin mainiosti tulkitsi Elisabet Petsalo.)

Solistien valmentajana toiminut basso Antti Suhonen sanoi väliajan lyhyessä keskusteluinsertissä – erittäin hyvä ja rentoutta lisäävä idea tiistain esityksen johtaneelta oopperaluokan professori Markus Lehtiseltä – että Figaron häät on kuin iso pullo korkealaatuista samppanjaa. Sellaista, jonka kupliminen ja pulpahteleminen jatkuu viimeiseen tahtiin saakka. Myös Janne Lehmusvuon ohjaama tulkinta oli laadukasta kuohujuomaa, vieläpä trendikkäällä etiketillä.

Tiistain miehityksessä Figaron roolin lauloi Timo Mustakallio -kilpailun viimevuotinen voittaja Markus Suihkonen. Hänen karismansa kasvoi mitä edemmäksi mentiin. Vähän sama olo tuli Susannan roolin laulaneesta Alina Koivulasta – ensimmäisellä puoliajalla ääni vielä haki lämpöään, mutta kun se löytyi, lopputulos oli hieno.

Minuun kolahtivat myös muun muassa kreivittären roolin laulaneen Silja Aallon fraseeraukset ja kreivin, baritoni Samuli Takkulan syvät jylinät. Aitoutta ja huumoria löytyi lääkäri Bartolon ( Visa Kohva ) ja Marcellinan ( Lili Machavariani ) hahmoista. Kylmät väreet menivät kerran: Barbarinan roolin tehneen Johanna Isokosken aariassa neljännen näytöksen alussa riipi paitsi laulu myös lavastus, joka toi mieleen – ehkä tahattomasti – häkkiin suljetun linnun.

Muutenkin lavastus oli yksinkertaisuudessaan mainio ja henki tuoretta näkökulmaa. Valkoisille levyille heijastettiin videokuvaa – pylväitä, saleja, auringonnousuja. Lisääkin kikkoja olisi sietänyt: nyt projisoinnit olivat aika staattisia neljännen näytöksen laskevaa kuuta lukuun ottamatta. Mutta hyvä näinkin. Myös enimmäkseen valkoinen puvustus sinisin yksityiskohdin toimi hienosti, samoin karakteristinen maskeeraus.

Produktiossa orkesterina toiminut Helsinki Sinfonietta soitti enimmäkseen elegantisti. Paikoittaiset intonaatioerheet eivät jääneet tavaksi.

Kokonaisuus rullasi, ja yleisö hurrasi. Loppuunmyydyssä esityksessä ollut Tarja Halonenkin oli tyytyväinen.

”Kyllä se oli hyvä”, hän kommentoi mennessään hakemaan takkiaan.

Oli se.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat