Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hitler ja Stalin päätyivät oopperahahmoiksi

Diktaattorin loppua on jo käsitelty elokuvissa. Satiirisessa perulaisoopperassa mukana on myös Stalin, Hitlerin sukulaissielu.

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Janne Saukkonen
Erik Rousi Josef Stalinina ja Tero Halonen Adolf Hitlerinä.
Erik Rousi Josef Stalinina ja Tero Halonen Adolf Hitlerinä. Kuva: Janne Saukkonen

Ooppera Alvaro Zúñiga Roncal: Ger MANIA Vapaan taiteen tilassa; libretto Maritza Núñez, ohjaus Ville Saukkonen.

On oikeastaan ihme, että vasta nyt Adolf Hitleristä on tehty ooppera. Eräät viime vuosien hurjimmat elokuvat ehtivät jo käsitellä diktaattorin elämää ja loppua: Oliver Hirschbiegelin Perikato ja Quentin Tarantinon Kunniattomat paskiaiset.

Ger MANIA

Kirjoittaja: Maritza Núñez

Laji: ooppera

Ohjaaja: Ville Saukkonen

Paikka: Vapaan taiteen tila

Rooleissa: Marika Hölttä, Hannakaisa Nyrönen, Samuli Taskinen

Musiikki: Alvaro Zúñiga Roncal

Perulaissäveltäjä Alvaro Zúñiga Roncalin ja libretisti Maritza Núñezin Ger MANIA sisältää roolihenkilönä tosin myös isä Stalinin, joka löysi Aatusta aateveljen omien kansalaisten uhraamisessa.

Oopperan alaotsakkeena on La Gran Fiesta, joten kyse on pääosin satiirista ja farssista, toki mustin sävyin. Äänessä ovat paljossa pääkonnat: Adolf vapisevana, mutta uhkaavan oloisena, Josif leppoisuudessaankin vaarallisena. Tero Halonen Hitlerinä on sisäistänyt hahmonsa, samoin Erik Rousi Stalinina on osuva esiintyjä. Molemmilla laulu kulki hyvin.

Letkeää baijerilaistunnelmaa luo kauniilla sopraanollaan Marika Hölttä kansallispukuisena Eva Braunina. Hannakaisa Nyrönen on vahvasti laulava äiti Magda Goebbelsinä. Hän alkaa seota lastenloruja höpöttävässä syanidimurhakohtauksessa. Saman kohtalon kokee Samuli Taskisen esittämä Joseph Goebbels, joka osoittautuu rottasieluiseksi hourupääksi.

Tarinan fiestamaisessa käänteessä diktaattorit pakenevat Patagoniaan. Evakin häipyy, kun taas Magda ampuu itsensä ja Stalin seuralaisensa Larissan. Natsejahan pakeni tuhansittain Etelä-Amerikkaan, joten juonella on oikeutuksensa.

Oopperan toteutus bunkkerimaisessa Vapaan taiteen tilassa vapun tienoilla, jolloin Hitlerin elämäkin päättyi, noudattavat tuntemamme tarinan käsikirjoitusta. Tilassa laulu kaikui hyvin, joten äänenkäyttöä olisi voinut hillitä kamarioopperamaisempaan suuntaan.

Projisoidut valokuvat, uhriutetut tanssijat, niukka rekvisiitta, vetävä ohjaus ja loistava libretto loivat hyytävän hirtehisen kokonaisuuden.

Pianisti Visa Yrjölän piano-osuus, Aleksi Saaren klarinetti ja Johanna Jaakkolan sello välittivät Roncalin kevyen modernin, 1930-lukua maukkaasti lainailevan, paljossa neoklassisiin ostinatoihin ja pianon helmeileviin sävelryppäisiin perustuvan toiminnallisen musiikin.

Oopperan viimeinen esitys 5.5. klo 20 Vapaan taiteen tilassa, Vilhovuorenkuja 15–16.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat