Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatteri Takomossa katsotaan nälänhätää monelta kantilta

Esityksen keskiössä on ikoninen kuva nälkiintyneestä sudanilaistytöstä ja tätä vaanivasta korppikotkasta.

Kulttuuri
 

Nälänhätä Teatteri Takomossa. Käsikirjoitus Marie Kajava, ohjaus Henri Tuulasjärvi, valosuunnittelu Riikka Karjalainen, lavastus ja puvustus Jenni Nylander. Rooleissa Joanna Haartti, Laura Halonen, Ella Lahdenmäki, Joonas Snellman. ★★★★

Miten maailman hätää ja puutetta on lupa esittää? Onko sen kuvaaminen lähietäisyydeltä hyväksikäyttöä vai auttamista?

Ja lopulta: mitä tapamme katsoa hätää kertoo meistä?

Kysymykset eivät ole uusia, mutta niiden monikerroksinen ja samaan aikaan ankaran askeettinen tarkastelutapa tekee tässä Nälänhädästä voimakkaan kokemuksen.

Näytelmä on Marie Kajavan opinnäytetyö Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmaan, jolle Teatteri Takomo tarjoaa näyttämönsä kerran vuodessa.

Kajava on kerännyt näytelmän materiaalin haastattelemalla niin nälkään kuin sen kuvaamiseen perehtyneitä asiantuntijoita, kuten nälkätutkijaa, pakolaista, ex-anorektikkoa, meteorologia ja valokuvaajaa. Ohjaus on toisintanut tekoprosessin asetelman pelkistetylle näyttämölle, jossa neljä näyttelijää tulkitsee haastattelijan ja haastateltavien hahmot (mm. lintubiologina mainio Joanna Haartti ). Näyttelijäntyö on aiheellisestikin varsin pelkistettyä.

Esityksen keskiössä on yksi kehitysmaakuvaston ikonisimmista kuvista, Kevin Carterin valokuva nälkiintyneestä sudanilaislapsesta ja tätä vaanivasta korppikotkasta. Haastateltavat kommentoivat kuvaa omasta näkökulmastaan, mikä tuo esitykseen myös humoristisia sävyjä. Siinä missä meteorologi näkee eroosion, huomaa valokuvaaja kuvansommittelun ongelmat. Itse valokuvaa ei nähdä näyttämöllä missään vaiheessa, vaan sen ”katsomisesta” tulee koko esityksen rakenne. Kohtaus kohtaukselta kuvakulma nälänhätään ja valokuvaan laajenee ja etääntyy. Myös esittämisen tapa muuttuu perspektiivin kasvaessa raportoivammaksi. Nokkela ratkaisu.

Nälänhätä tasapainoilee taitavasti raskaan aiheensa arvokkaan, mutta myös yleisölle armollisen esittämistavan välillä. Katsomisen problematiikkaa korostetaan osin pimeydessä tapahtuvalla osiolla. Puhuttu tekstimassa on valtava, ja loppua kohden katsoja kaipaa jo pientä hengähdystaukoa, vesitilkkaa armottomassa autiomaassa.

Sitä olisi kaivannut myös Kevin Carterin valokuvan pieni sudanilaistyttö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat