Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cirko-festivaali tarjosi kattauksen veljeydestä ja mörköydestä

Surrealistiset möröt twerkkasivat We are the Monsters -esityksessä

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Kalle Kuikkaniemi
Colette Sadlerin We are the Monsters tarjoaa lapsille surrealistisia näkyjä.
Colette Sadlerin We are the Monsters tarjoaa lapsille surrealistisia näkyjä. Kuva: Kalle Kuikkaniemi

Cirko-festivaalin ohjelmistossa We are the Monsters, koreografia Colette Sadler, esiintyjät Assaf Hochman, Maxwell McCarthy, Naama Lytel ja Stuart Meyers, lavastus, valot ja puvustus Philine Rinnert, musiikki Brendan Dougherty. Dois, konsepti ja esiintyjät Luis Sartori do Vale ja Pedro Sartori do Vale, valosuunnittelu Jere Mönkkönen, musiikki ja äänisuunnittelu Petteri Rajanti. Circo Aereon Concerto Planos, sävellys Sami Klemola, Tuomas Norvio ja Tapani Rinne, ohjaus Sanna Silvennoinen, esiintyjät Emil Holmström, Eveliina Hämäläinen, Sade Kamppila, Mikko Karhu, Hanna Kinnunen, Mikko Raasakka ja Tapani Rinne, valosuunnittelu Juho Rahijärvi, pukusuunnittelu Nina Paakkunainen, äänisuunnittelu Timo Kurkikangas, lavastus Hämäläinen ja Rahijärvi.

Cirko-festivaali tarjosi tuttuun tyyliinsä kattauksen laidasta laitaan. On mörköjä ja veljeyttä kaikkine hyvine ja huonoine puolineen.

We are the Monsters, Dois, Concerto Planos

Laji: Sirkus

Paikka: Cirko-festivaali

Aloitetaan möröistä. Colette Sadlerin We are the Monsters on lapsille suunnattu esitys, kaikkinensa aikuisiakin ehkä viehättävä. Hieman mietin, ovatko surrealistiset otukset hieman pelottaviakin. Ei kukaan lapsi silti lähtenyt yleisöstä kirkuen. Pahvilaatikoista punkee kaikenlaista absurdia tavaraa, visuaalista nonsenseä. Piereviä tyhjentyviä ilmapalloja ja sen sellaista.

Brendan Doughertyn musiikki on kuin ”avaruusmusiikkia” suoraan 1970-luvulta, mikä sopii tähän surrealistiseen teokseen. Surrealismiin viittaavat myös näyt, jotka voisivat olla Francis Baconin maalauksista, vaikka harvat lapset taitavat Baconia vielä tuntea.

Harvoin näkee näin bisarria esitystä. Hahmottomia ameebamaisia möhkylöitä. Monijalkaisia isopeppuisia twerkkaajia. Lady Gaga olisi kateellinen näistä hahmoista ja ideoista. Teos on yhtä pukusuunnittelijan juhlaa ja irrottelua.

Mitään mieltähän tässä ei ollut eikä logiikkaa. Mutta ei kai monstereiden maailmassa tarvitse ollakaan. Kyllä se kieltämättä vähän valju oli ja fokukseton. Eikä se nyt mielestäni ollut mitenkään sirkusta.

Veljesten Luis ja Pedro Sartori do Valen esitys Dois käsittelee yllättäen veljeyttä. He tekevät ensimmäisen kerran yhteisen teoksen, ja onnistuvat käsittelemään kaikkea sitä, mitä sisarusten suhteeseen liittyy. Kamppailua, kilpailua, mutta myös rakkautta.

Dois ei välttämättä heti mielessä yhdisty sirkukseen, mutta siinä on kyllä elementtejä, kuten erityisen taitavaa jousiammuntaa. Wilhelm Tell tulee nykypäivään nykysirkuksen näyttämölle. Veljekset ovat klassinen koomikkopari, jossa toinen on se höynäytettävä ja saa läpsinnät osakseen, suorastaan turpiin.

Riemukas pari toimii hyvin yhteen. Tai toimii ja toimii. Laukkakisassa jompikumpi pyrkii vähän ottamaan etäisyyttä tai etuilemaan. On vartaloiden ja lihasten vertailua ja painia. Tätä ette taatusti ole nähneet, kuinka housut vedetään jalkaan ilman käsiä vain venkoilemalla ja vetkuttelemalla. Tässä on niin paljon luovuutta, hulluutta ja uusia ideoita, että meinaa pakahtua. Myös itsekehitetty jousisoitin, joka muistuttaa kiinalaista erhua. Duettokohtaus jousipyssyineen on mitä kauneinta tanssia. Toivottavasti veljekset jaksavat vastakin toisiaan.

Circo Aereon Concerto Planos -teoksessa pääosassa on pikemminkin musiikki. Tapani Rinne on pitkältä ajalta tunnettu kekseliäästä äänimaailmastaan. Defunsemble yhdistää akustista ja elektronista musiikkia kiehtovalla tavalla taiteellisen johtajansa Sami Klemolan luotsaamana.

On Sanna Silvennoisen ohjaamassa teoksessa sirkuselementtäjikin, mutta jotenkin kokonaisuus jää vähän punalangattomaksi. On paljon irrallista. Minäkin osaisin keinua lautakeinulla tai hyppiä narua. Onko vain haluttu väkisin ympätä tämä musiikki joihinkin satunnaisiin numeroihin?

Todellisesti huimin ja onnistunein elementtien yhdistäminen on huilunsoitto roikkuen köydestä ja heilua hurjannäköisesti, välillä pää alaspäinkin. Näinkin hurjapäisesti voi musiikkia tehdä. Kyllä esityksessä aineksia on. Jotain sitovaa jäi puuttumaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat