Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murrevitsejä ja hassuja pukuja – Jäniksen vuosi on oiva valinta kesäteatteriin

Harva kotimainen klassikkoromaani taipuu kesäteatteriksi kuin Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi.

Kulttuuri
 

Teatteri Jäniksen vuosi Krapin kesäteatterissa (Rantatie 2, Tuusula), ohjaus Milko Lehto, rooleissa Juha Veijonen, Seppo Halttunen, Anna-Leena Sipilä, Johannes Korpijaakko, Jari Hämäläinen ja Elina Varjomäki. ★★★

Harva kotimainen klassikkoromaani taipuu kesäteatteriksi kuin Arto Paasilinnan Jäniksen vuosi. Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin dramatisointi on oiva valinta kesäteatteriin – samaan aikaan yhteiskunnallinen ja kevyt.

Jäniksen vuosi

Kirjoittaja: dramatisointi: Esa Leskinen, Sami Keski-Vähälä ja Kristian Smeds

Ohjaaja: Milko Lehto

Paikka: Krapin kesäteatteri

Rooleissa: Juha Veijonen, Seppo Halttunen, Anna-Leena Sipilä, Johannes Korpijaakko, Jari Hämäläinen ja Elina Varjomäki.

Tähdet: 3

Satiirin piikistä saavat niin työntekijöitä alistavat muutosjohtajat, "sisäistä sankaria" metsästävät konsultit, syrjäkylien hullut, kuin oikeastaan kaikki muutkin ”maanisdepressiiviset, pipopäiset juntit” – siis me suomalaiset.

Tekstillisesti Jäniksen vuosi on tunnistettavaa Leskistä ja Keski-Vähälää: satiiri on toimivaa ja hauskaa, mutta pyörää ei lähdetä keksimään uudestaan.

Lähtökohta on sama kuin Ryhmäteatterin päivittämissä Mielipuolen päiväkirjassa ja Päällystakissakin. Vatanen on alussa kuin Putkonen tai Akaki Akakijevits – omaa elämäänsä sivusta seuraava lannistettu koneiston osanen, joka kuitenkin päättää ottaa ohjakset omiin käsiinsä.

Keski-Uudenmaan teatterin tulkinnasta löytyvät kunnon kesäteatterin ainekset: on karikatyyrihahmoja, murrevitsejä ja hassuja pukuja. Juuri tätä useimmat kesäteatterilta odottavatkin: viihdettä, joka on paitsi huumorilla myös älyllä ja sydämellä tehty.

Esityksen rytmi ja energia pitävät otteessaan muutamista suvantovaiheista huolimatta ja Heini Maarasen lavastus on kekseliäs. Juha Veijosen sympaattinen olemus tekee Vatasen hahmosta rakastettavan erakon.

Anna-Leena Sipilä, Jari Hämäläinen, Seppo Halttunen ja etenkin Johannes Korpijaakko muuntautuvat välillä todella hauskoihin sivurooleihin. Elina Varjomäen jänis on vähän yksiulotteinen siideripissis, ja kenties sen vuoksi herkkyys jää esityksestä puuttumaan.

Myöskään liian tutut kesäteatterihahmot – kuten sieniä nappaileva, hipahtanut eläinlääkäri – eivät jaksa naurattaa. Viisari ei kuitenkaan värähdä vaivaannuttavan puolelle.

Paitsi ehkä lopussa, kun hupailu nivotaan yhteen kliseisehköllä kyökkifilosofialla:

”Se, mikä on tänään mahdotonta, on huomenna mahdollista.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat