Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylioppilasteatterin Lapualaisooppera siirtyy nykyaikaan, mutta ei ole vailla ongelmia

Mustikkamaan kesäteatterissa nähtävä näytelmä on puheenvuoro nykyfasismista.

Kulttuuri
 
Mitro Härkönen / Ylioppilasteatteri
Ylioppilasteatterin näyttelijät avaavat Lapualaisooppera 2016 -esityksessä myös omia taustojaan.
Ylioppilasteatterin näyttelijät avaavat Lapualaisooppera 2016 -esityksessä myös omia taustojaan. Kuva: Mitro Härkönen / Ylioppilasteatteri

Ylioppilasteatteri: Lapualaisooppera 2016. Mustikkamaan kesäteatteri. Ohjaus Sirpa Riuttala. Arvo Salon alkuperäistekstin pohjalta muokanneet Liila Jokelin, Jussi Lankoski, Milla Kuikka, Pauli Patinen ja Sirpa Riuttala. Sävellys Kaj Chydenius. Rooleissa mm. Axel Laurén, Wenla Reimaluoto ja Otto Pilli.

Ylioppilasteatterin Lapualaisooppera 2016 on komeaa musiikkiteatteria. Esitys myös keskustelee oivaltavasti vuoden 1966 ikonisen tulkinnan kanssa.

Ylioppilasteatteri: Lapualaisooppera 2016

Kirjoittaja: , Arvo Salon alkuperäistekstin pohjalta muokanneet Liila Jokelin, Jussi Lankoski, Milla Kuikka, Pauli Patinen ja Sirpa Riuttala

Laji: Teatteri

Ohjaaja: Sirpa Riuttala

Paikka: Mustikkamaan kesäteatteri

Rooleissa: Mm. Axel Laurén, Wenla Reimaluoto, Otto Pilli

Musiikki: Sävellys Kaj Chydenius

Väkivallattomuuden sanomaa julistavan loppulaulun kaikuessa moni katsoja varmasti käy läpi laulajia samalla kamerakulmalla kuin televisiossa usein esitetyssä kuorokohtauksessa. Kasvo kasvolta.

Mustikkamaalla nähtävä Sirpa Riuttalan ohjaus siirtyy nykypäivään huolellisesti ja oivaltavasti, muttei täysin ongelmattomasti. Se on kuitenkin ehdottomasti tärkeä ja rohkea esitys, upeasti näytelty ja laulettu kollaasi tämän hetken poliittisesta tilanteesta.

Lapuanliikkeen harjoittamaan väkivaltaan avataan eurooppalainen näkökulma. Kun osa laulaa vuoden 1918 tapahtumista, laulaa toinen puoli Välimereen hukkuvista pakolaisista.

Hahmoissa yhdistyy monien nykypäivän poliitikkojen piirteitä. Assosiaatioille annetaan tilaa. Vihtori Kosola ( Axel Laurén ) on naisia kyykyttävänä starana Cheekin kaltainen, Hurja Hilja ( Wenla Reimaluoto ) hänen kätyrinään bisneshenkinen fasisti, Muilu (mainio Reetta Koskinen ) puolestaan rasistiöykkäri. Salo on nykypäivän globaalin solidaarisuuden puolesta puhuva älykkö, Lyyti ( Inkeri Hyvönen ) taas idealisti, joka ei taivu.

Näyttelijät ottavat esitykseen mukaan myös omat taustansa. Kosolan kulissivaimoa Eliniä esittävä Hilkka Saarela kertoo, että hänen vanhemmistaan isä on valkoista pappissukua ja äidin kotona luettiin Tiedonantajaa. Irakilais-suomalainen näyttelijä Judith Regwan esittää surmansa saavaa suutari Mättöä.

Oivallinen on laulu, jossa Stubb, Sipilä, Trump ja muut valtaapitävät miehet muodostavat mies-ketjun, joka tuntuu jatkuvan loputtomiin. Hyytävän tunnistettavaa on myös se, että poliisi taltuttaa perussuomalaisten mielenosoitusta arvostelevat anarkistit, mutta antaa Rajat kiinni -porukan jatkaa.

Fasistien lisäksi näyttämöllä pyörivät paikallispoliitikot, erilaiset identiteetit ja kuplat. Kuplat ovat välillä särkyviä saippuakuplia, välillä värikkäitä, esittäjien hellimiä ilmapalloja. Niitä myös pamautellaan. Taustalla heiluvat karvanopat ja pamppu. Riuttala on ennenkin osannut muovata kotimaan kuvastosta puhuttelevaa teatteria.

Jääkö esitys liiaksi vain toistamaan sitä, mitä nykymaailmassa näemme koko ajan joka puolella muutenkin? Osittain. Kuitenkin esityksen kytkökset Lapualaisoopperan perinteeseen tekevät siitä pelkkää kuvausta kiinnostavamman.

Ylioppilasteatterissa on oivallettu, ettei brechtiläinen teatteri ole käyttöohje elämälle. Se vain näyttää voimasuhteita ja luottaa ihmisen kykyyn tehdä moraalisia valintoja. Identiteetit eivät esityksessä ratkaise kaikkea. On löydettävä jotain, mikä murtaa ne, vaikka sitten ideaalimaailmassa.

Vuoden 1966 Lapualaisoopperaa tulkittiin aikoinaan 60-luvun vasemmiston voitonhuuman kautta. Vielä sitäkin tärkeämpää oli, että nuoret teatterintekijät määrittelivät itse suhteensa historiaan ja fasismiin.

Lapualaisooppera 2016 tuo juuri tämän teatteriryhmän oman tahdon esiin.

Väkivallattomuuden ehdoton vaatimus uppoaa syvälle.

Oikaisu 11.7. kello 8.22: Näyttelijä Judith Regwan on taustaltaan irakilais-suomalainen, ei suomalais-syyrialainen, kuten jutussa alun perin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat