Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torinolaisten Norma asettaa laulajat keskipisteeseen

Savonlinnan oopperajuhlien vierailunäytöksessä yksinkertaiset puitteet korostavat italialaista lauluvoimaa

Kulttuuri
 
Soila Puurtinen
Adalgisa (Veronica Simeoni, vas.), Norma (Elena Mosuc) sekä Norman ja Pollionen salatut lapset.
Adalgisa (Veronica Simeoni, vas.), Norma (Elena Mosuc) sekä Norman ja Pollionen salatut lapset. Kuva: Soila Puurtinen

Savonlinnan oopperajuhlat. Vincenzo Bellinin ooppera Norma. Teatro Regio Torinon vierailunäytös. Musiikinjohto Gianandrea Noseda, alkuperäisohjaus Alberto Fassini, uudelleenohjaus Vittorio Borelli, lavastus Saverio Santoliquido ja Claudia Boasso, alkuperäislavastus ja puvut William Orlandi, valaistus Andrea Anfossi, kuoron valmennus Claudio Fenoglio. Teatro Region Torinon orkesteri ja kuoro. Rooleissa Elena Mosuc, Gregory Kunde, Michele Pertusi, Veronica Simeoni, Andrea Giovannini ja Cristina Alunno.

Toisella Savonlinnan-vierailuteoksellaan Torinon Teatro Regio jatkoi ensimmäisen linjalla: kuten Puccinin La bohèmessa, myös Vincenzo Bellinin Normassa huomio kiinnittyi varsinkin hienoihin laulajiin. Samalla tavoin kuin La bohèmessa, ohjaus ja lavastus ammentavat myös Normassa vahvasti perinteestä ja kuvittavat tarinaa mutkattomasti, vailla sen kummempaa itsekorostuksen tarvetta.

Norma

Laji: ooppera

Ohjaaja: Alberto Fassini, Vittorio Borelli

Paikka: Olavinlinna

Rooleissa: Elena Mosuc, Gregory Kunde, Michele Pertusi, Veronica Simeoni, Andrea Giovannini ja Cristina Alunno.

Musiikki: Bellini

Rooman vallan aikaiseen Galliaan sijoittuvan tarinan lavasteiksi riittää muutama hiidenkivi, jotka istuvat vaivatta Olavinlinnan kivimuurien lomaan. William Orlandin puvustus vaikuttaa ajanmukaiselta, vaikka hieman univormumaisen yhtenäisiltä gallialaisdruidien asut toki näyttävät. Niiden myötä kuitenkin gallialaiset erottuvat selkeästi roomalaissotilaista.

Puitteet ovat siis suhteellisen yksinkertaiset. Sen vuoksi laulajien roolisuoritukset korostuvat. Kollektiiviseksi roolisuoritukseksi on laskettava myös kuoron esittämä druidiyhteisö, joka on Normassa paljon esillä. Teatro Region kuoro lauloi valloittavan hienosti laajalla ilmaisuasteikolla, läpikuultavista pianissimoista väkevään julistukseen.

Oopperan nimirooli on yksi oopperasopraanoiden koetinkivistä. Romanialaissopraano Elena Mosuc tulkitsi Norman roolin väkivahvasti, lähes kauttaaltaan leveällä vibratolla. Norman suurin hitti, vaativa Casta Diva -aaria kuullaan heti ensimmäisessä näytöksessä pian Norman saavuttua lavalle ensimmäistä kertaa, eikä Mosucin tulkinnassa syttynyt vielä samanlaista sävykirjoa kuin esimerkiksi toisen näytöksen kohtauksissa. Äänen voimakkaammat kerrostumat toki kipunoivat alusta asti.

Adalgisan roolin laulaneen Veronica Simeonin mezzosopraano soi Mosucin äänen kanssa hienosti yhteen duetoissa, ja hänen lyyrisemmin soiva mezzosopraanonsa tarjosi kiehtovan vastaparin Mosucin sopraanon dramaattiselle voimalle.

Norma on pohjimmiltaan kolmiodraama, jossa valloittajakansan päällysmies, Rooman prokonsuli Pollione on vietellyt ensin druidien ylipapittaren Norman ja sitten nuoremman papittaren Adalgisan. Pollionen roolin laulaneen Gregory Kunden tenori soi komeasti, kauniin makeaa sointia ja läpitunkevaa voimaa sopivassa suhteessa yhdistäen.

Druidipäällikkö Oroveson roolissa puolestaan Michele Pertusin basso soi jykevästi ja vahvasti. Hyvää laulamista kauttaaltaan, myös roomalaissoturi Flavion ja Norman ystävän Clotilden sivurooleissa, laulajinaan tenori Andrea Giovannini ja mezzosopraano Cristina Alunno.

Oli ilo seurata kapellimestari Gianandrea Nosedan työtä solistien ja orkesterin kanssa. Esimerkiksi ensimmäisen näytöksen päättävässä Norman, Pollionen ja Adalgisan tertsetossa kapellimestari ja solistit tekivät nautittavan hienovaraista yhteistyötä.

Teatro Region orkesteri syttyi Nosedan johtamana hehkuvaan sointiin. Noseda myös piti kiitettävän tarkasti huolta solistien ja orkesterin sointitasapainosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat