Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsoja valitsee oman teatterikokemuksensa juonen Neuromaanissa – esitys yhdistää onnistuneesti pelaamisen ja teatteriteoriat

Kokeellisen Neuromaanin näyttämösovitus tuottaa aivo- ja aistijumpan, jonka jälkeen mieli on seesteinen ja selkeä.

Kulttuuri
 
Thomas Freundlich
Neuromaani kysyy, mitä tapahtuu ihmisille, jotka todella tarvitsevat apua.
Neuromaani kysyy, mitä tapahtuu ihmisille, jotka todella tarvitsevat apua. Kuva: Thomas Freundlich

Teatteri Neuromaani. Taiteellinen suunnittelu ja toteutus Valtteri Raekallio, käsikirjoitus Jaakko Yli-Juonikas ja Raekallio, lavastus Aino Koski ja Salli Kari (assistentti), äänisuunnittelu Aki Päivärinne, tekninen suunnittelu Lauri Lundahl. Esiintyjät Auri Ahola, Karoliina Kauhanen, Teemu Kyytinen, Misa Lommi ja Eero Vesterinen. Helsingin Juhlaviikkojen ja Zodiak –Uuden tanssin keskuksen yhteistuotanto. Marian sairaala.

STYX-instituutti on Helsingin Innovaatioyliopiston Lääk. tdk:n Kognitiivisen neuropsykologian laitoksen sekä lääkeyhtiöiden Axicon Avertsin ja Shimeron Group yhteishanke, joka johto- sekä suunnittelutehtävistä vastaa Raekallio Corp.

Neuromaani

Kirjoittaja: Maria Säkö

Laji: Teatteri

Ohjaaja: Valtteri Raekallio

Paikka: Marian sairaala

Rooleissa: Auri Ahola, Karoliina Kauhanen, Teemu Kyytinen, Misa Lommi ja Eero Vesterinen

Musiikki: Aki Päivärinne

Näin kapulakielisesti Neuromaani esitellään ohjelmalehtisessä jokaiselle, joka saapuu Marian sairaalaan Neuromaani-esitykseen. Kapulakielisyys rakentaa tärkeän osan esityksen satiirista. STYX-insituutti ei ole kliininen ja siisti paikka vaan Lars von Trierin sairaalasarjan kaltainen kauhugalleria.

Valtteri Raekallio on yhdessä Jaakko Yli-Juonikkaan kanssa käsikirjoittanut Yli-Juonikkaan Neuromaania hyödyntävän immersiivisen eli katsojan kokonaisvaltaisesti luomaansa maailmaan imaisevan esityksen. Pelaamisen logiikkaa noudattavasta, rihmastomaisesta romaanista on luotu Marian sairaalan viiteen eri kerrokseen huolellisen lavastuksen ja äänisuunnittelun avulla neljäkymmentäkaksi erilaista huonetta.

Kukin katsoja joutuu ikään kuin eritetyksi omaan maailmaansa ja kuulee omasta laitteestaan milloin harhoja, milloin tietoa, milloin käskyjä. Jokaiselle syntyy oma reitti omien valintojen pohjalta.

Huoneiden intensiteetti vaihtelee taitavasti. Yhteen on luotu vaivoja säästämättä eräänlainen viimeinen ateria dalimaisine valuvine esineineen ja ruoka-annoksineen, joihin on muovailtu ihmisten kasvojen osia. Joissain minut ladataan täyteen ahdistavaa nippelitietoa.

Joissain, kuten neljännen kerroksen aistideprivaatiohuoneen armollisessa syleilyssä, taas voisin kellua vaikka kuinka pitkään. Etenkin kun siellä saa kuulla tarinaa delfiinistä, joka pitää esitelmää taidehistoriasta.

Neuromaani ei olekaan pelkästään peli, johon voi luiskahtaa kitkatta vaan esitys, joka tekee koko ajan tietoisemmaksi siitä, miten tarina rakentuu, miten efektejä luodaan ja miten kieli ja kerronta meihin vaikuttavat.

Neuromaani on onnistunut ja erityislaatuinen siksi, että se pystyy yhdistämään kokeellisen ilmaisun populaariin pelimaailmaan. Se työstää helposti vain pienen piiri keskusteluun jäävää kokeellista kerrontaa pelimaailman moodissa. Kyse ei ole halvasta popularisoinnista vaan kyvystä saattaa taideteoriat yhteen elävän lihan kanssa.

Yhdeltä kannalta katsottuna Neuromaani on varsin viiltävä satiiri niin sanotun tulosjohtamisen aikakaudestamme. Kertoohan se ihmisestä, joka tarvitsee apua. Mitä tapahtuu ihmisille, jotka joutuvat psykoosiin ja todella tarvitsevat hoitoa?

Neuromaanin antama tulkinnanvapaus jättää myös minun ratkaistavakseni sen, miten mieleeni nouseviin teemoihin suhtaudun ja mihin tulkintaan missäkin kohtaa päädyn. Kaikessa kiemuraisuudessaan Neuromaani ei sekoita katsojan päätä, vaan aivo- ja aistijumpan jälkeen mieli on varsin seesteinen ja selkeä. Tämähän teki sittenkin hyvää!

Neuromaanin tekijät kertovat esityksestään. Romaanin arvio on luettavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat