Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänä syksynä nauretaan kuusikymppisten naiskoomikoiden esityksille – Ulla Tapaninen on todellinen tähti

Helsingissä nähdään nyt kaksi näytelmää, joissa pääosassa on kuusikymppinen naispuolinen stand-up-koomikko

Kulttuuri
 
Mirka Kleemola
Ulla Tapaninen esiintyy nyt viidennessä Lava-ammuntaa-show’ssa. Jo ensimmäisessä osassa vuonna 1995 lavalla oli hänen kanssaan maitotonkka.
Ulla Tapaninen esiintyy nyt viidennessä Lava-ammuntaa-show’ssa. Jo ensimmäisessä osassa vuonna 1995 lavalla oli hänen kanssaan maitotonkka. Kuva: Mirka Kleemola

Komedia. Lava-ammuntaa V. Käsikirjoitus ja ohjaus Raila Leppäkoski, käsikirjoitus ja näyttämöllä Ulla Tapaninen. Helsingin kaupunginteatterin Pengerkadun-näyttämö. ★★★★ 60. Käsikirjoitus Veera Tyhtilä, ohjaus Otso Kautto. Musiikki Antti Paranko, lavastus Camilla Nenonen. Näyttämöllä Terhi Panula, Juhani Laitala ja Petri Liski. Kansallisteatterin Omapohja-näyttämö. ★★★

Onpa hauska sattuma, ihan sananmukaisesti. Keskiviikkona kahdella eri helsinkiläisellä näyttämöllä oli ensi-ilta, jossa päätähtenä seisoi kuusikymppinen stand-up-koomikko, naisiakin vielä molemmat.

Kansallisteatterissa 60-näytelmän keskipisteenä on Terhi Panulan näyttelemä Tuuti, jonka ura stand-up-koomikkona vetelee viimeisiään. Kaupunginteatterin Lava-ammuntaa-show’ssa keskipisteessä taas on Ulla Tapaninen, joka esiintyy ihan itsenään. Tapanisella menee stand-up-koomikkona vahvasti.

On nappiratkaisu, että Ulla Tapaninen juhlistaa 40-vuotista näyttelijänuraansa juuri Lava-ammunnalla. Moni suomalainen sai ensikosketuksensa stand-upiin vuonna 1995, kun Tapaninen ja ohjaaja-käsikirjoittaja Raila Leppäkoski tekivät ensimmäisen Lava-ammuntaa-show’n tälle samaiselle näyttämölle Pengerkadulla.

Nyt Lava-ammunnasta on tarjolla jo osa viisi. Edellisessä esityksessä, vuonna 2013, Tapanisen jutut tuntuivat vähän väsähtäneiltä, mutta nyt veto on jälleen löytynyt. Tässä omassa lajissaan, lämminhenkisessä ja läpeensä itseironisessa ”junttihuumorissa”, Tapaninen on tähti.

Tapaninen jutustelee tarinansa itsensä kautta, vaikka joukossa on varmasti kaverinkavereidenkin sanailut ja sattumukset. Tarina iskee tarinan perään: Paavo Väyrysen teatteriurasta päädytään Vain elämää -sarjaan, tv-kaupoilta Tiibetin munkkeihin ja Mick Jaggeriin. Nauru löytyy yleensä sieltä, mistä se usein muutoinkin löytyy: arjesta, ikääntymisestä ja telkkarista.

Jutut kipinöivät eittämättä varmemmin yli kuin ali viisikymppisten päässä. Mutta nuorempanakin katsojana innostuu, kun huomaa, että tuoreuskerroin on kohdallaan. Pokémonit, Odinin soturit, Jari Aarnio ja japanilaislähtöinen siivousvillitys ovat luonteva osa sytykkeistöä. Ei sillä, stand-up-komiikan perustuohen ääreen eli navan alle ehditään kurkkia puolessatoista tunnissa ihan riittävästi.

Kansallisteatterin 60-näytelmässä stand-up-koomikko Tuuti voi vain haaveilla samanlaisesta vireestä. Tuuti on ajautunut koomikonurallaan tilanteeseen, jossa hän penkoo ensi kertaa vanhojakin vitsejään, josko niistä löytyisi pelastus syöksyvään uraan. Suomen ensimmäisestä naiskoomikosta on tullut Suomen vanhin koomikko, eikä se varsinaisesti ole yleisöä puoleensa vetävä asia.

Tuomo Manninen
Kansallisteatterissa 60-näytelmän keskipisteenä on Terhi Panulan näyttelemä Tuuti, jonka ura stand-up-koomikkona vetelee viimeisiään.
Kansallisteatterissa 60-näytelmän keskipisteenä on Terhi Panulan näyttelemä Tuuti, jonka ura stand-up-koomikkona vetelee viimeisiään.

Veera Tyhtilän käsikirjoittama ja Otso Kauton ohjaama 60 on Lava-ammuntaan verrattuna perinteisempää teatteria, pieni tarina koomikon elämästä, eikä se muuta väitä olevansakaan. Huumori toki on ilmeisin sävy tässäkin, vaikka kääntöpuolena pilkottavat menetyksetkin.

Tuutin ahdinkoa ei helpota se, että miehellä ( Juhani Laitala ) muisti selvästi pätkii ja johonkin sairauteen viittaavat tempaukset yleistyvät. Vaikein kysymys Tuutin päässä taitaa silti olla se, että mitä on olla kuusikymppinen.

Tyhtilän tarina on napakka. Kierrokset kasvavat lupaavasti, kunnes toisella puoliajalla langanpäät alkavat myös hapsottaa. Esimerkiksi komediaklubin isännän ( Petri Liski ) mitäänsanomaton vuodatus tuntuu pohjustavan jotakin, jota ei koskaan tule. Näpsäkkää dialogia Tyhtilä silti lavalle pääosin tuuppaa, joskin ainakin tiistain ennakkonäytöksessä Terhi Panulan esittämän Tuutin repliikeissä oli hetkittäin ulkoluennan makua.

60 on silti alusta loppuun Panulan show. Jos Tapanisen rekisteri on höperehtiminen, Panula nostaa Tuutina keskisormen pystyyn ja panee tykkiin täyden latauksen. On virkistävää nähdä Tuutin kaltainen hahmo lavalla.

Kaksi nais-stand-up-koomikkoa siis lavalla, mutta myös kaksi kovin erilaista teosta.

Jos tykkää perinteisemmästä teatterista, kannattaa valita 60. Jos vahva naisnäkökulma kiinnostaa, valinta on sama.

Jos haluaa kuulla tuoreempia vitsejä ja saada takuuvarmempaa naurua, valinta on Lava-ammuntaa. Ja jos haluaa katsoa pakottomampaa esitystä, valinta on sama.

Väkeviä ovat molemmat.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat