Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolalaisnäytelmästä tuli ajankohtainen varoitusmerkki

Espoon kaupunginteatterin Meidän luokka vetoaa kaikkeen muuhun paitsi nostalgiantunteeseen.

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Yehia Eweis
Seela Sella tuo näytelmään tunnelmaa, jonka kautta esitys saavuttaa loppuhuipennuksensa.
Seela Sella tuo näytelmään tunnelmaa, jonka kautta esitys saavuttaa loppuhuipennuksensa. Kuva: Yehia Eweis

Meidän luokka. Tadeusz Słobodzianekin näytelmän suomenkielinen kantaesitys Espoon kaupunginteatterissa. Suomennos Tapani Kärkkäinen, ohjaus Satu Rasila, lavastus ja puvut Markus Tsokkinen, valot Kalle Ropponen, äänisuunnittelu ja musiikki Kristian Ekholm, maskeeraus Kaarina Kokkonen. Rooleissa Wanda Dubiel, Susanna Haavisto, Seela Sella, Raimo Grönberg, Samuel Karlsson, Seppo Maijala, Matti Onnismaa, Jukka Rasila, Markus Riuttu, Timo Torikka. ★★★

Heinäkuussa 1941 puolet erään puolalaisen kylän asukkaista menetti henkensä järkyttävissä olosuhteissa. Toinen puoli kyläläisistä vastasi joukkomurhan toteutuksesta tai tyytyi seuraamaan tilannetta sivusta.

Meidän luokka

Kirjoittaja: Tadeusz Słobodzianek

Laji: näytelmä

Ohjaaja: Satu Rasila

Paikka: Espoon kaupunginteatterin Revontulihalli

Rooleissa: Wanda Dubiel, Susanna Haavisto, Seela Sella, Raimo Grönberg, Samuel Karlsson, Seppo Maijala, Matti Onnismaa, Jukka Rasila, Markus Riuttu, Timo Torikka

Tähdet: 3

Puolalaisen Tadeusz Słobodzianekin näytelmä Meidän luokka paneutuu kylän tapahtumiin kymmenen entisen koulukaverin kautta, heistä puolet juutalaisia ja puolet katolilaisia.

Valtavaksi ladoksi lavastettuun Revontulihalliin astuessa onkin syytä muistaa, että Meidän luokka ei nimestään huolimatta tarjoa haikean nostalgista paluuta nuoruuteen tai menneille vuosikymmenille. Ladossa katsojaa odottaa kolmetuntinen esitys ja pitkä sarja erityisen kammottavia asioita.

Jos Słobodzianekin näytelmä olisi esitetty Suomessa tuoreeltaan vuonna 2009, siihen olisi varmasti liitetty saatesanat: Jotta emme unohtaisi. Nyt seitsemän vuotta myöhemmin näytelmä tuntuu aiheensa puolesta karmivan ajankohtaiselta ja läheiseltä. Teoksesta kumpuaa pahaenteinen huokaus: Jotta tämä ei toistuisi.

Näytelmässä käydään tavallaan läpi koko Puolan tasavallan historia.

Luokkatoverit ovat syntyneet pian vuoden 1918 jälkeen ja viimeiset heistä menehtyvät tämän vuosituhannen puolella. Kokemukset syyllisyydestä, voimattomuudesta, katkeruudesta, vihasta ja anteeksiannosta ovat kuitenkin yleismaailmallisia.

Näytelmän muoto on kiehtova, teksti voisi toimia erinomaisen hyvin kuunnelmana. Tapahtumat etenevät kronologisessa järjestyksessä, mutta Słobodzianek ei täytä näyttämöä draamallisilla kohtauksilla vaan ennen muuta kokemaansa ja näkemäänsä kuvailevilla henkilöhahmoilla.

Kokemus on samanaikaisesti armeliaan etäännyttävä ja syvän henkilökohtainen.

Näytelmän henkilöt eivät pelkästään puhuttele katsojaa, vaan suorastaan kuiskivat hänen korvaansa. Yleisön ei tarvitse katsoa kauheuksia, mutta mielessä syntyvät kuvat ovat usein moninkertaisesti voimakkaampia.

Ohjaaja Satu Rasila antaa näyttelijöiden kuitenkin turvautua tarpeettoman paljon realismiin.

Yhteisönsä johtomiehiksi kohoavien pahojen poikien Rysiekin ( Jukka Rasila ) ja Heniekin ( Matti Onnismaa ) kohdalla roolihahmojen toiminnallisuus pääsee viemään näyttelijöitä. Doran ( Wanda Dubie l) ja Zochan ( Susanna Haavisto ) esittäjät puolestaan tuntuvat pelkäävän, että näytelmän naiskuva jää liian eteeriseksi ilman ylimääräistä juurevuutta.

Markus Riutun hallitusti tyylittelemä juutalaispoika Jakub istuu parhaiten näytelmän henkeen, myös ladon ylisillä henkiolentona kulkiessaan.

Raimo Grönbergin kostonhimoinen Menachem ja Timo Torikan tuuliviirinä vallanpitäjiä myötäilevä Zygmunt ovat monitasoisuudessaan kiehtovia hahmoja.

Viimeisinä näyttämölle jäävät Seela Sella ja Seppo Maijala luovat vuosikymmenten ajan yhdessä taistelleen pariskuntansa ympärille aivan omanlaisensa tunnelman, jonka avulla huojahteleva esitys saavuttaa sanattomaksi tekevän loppuhuipennuksensa.

Näyttelijöiden vuosikymmenestä toiseen samoina pysyvät puvut, maskit ja peruukit ovat keskeinen osa esityksen kankeaa realismia. Onneksi kaiken yläpuolelle kohoaa Kalle Ropposen valosuunnittelu, joka tekee Markus Tsokkisen lavastamasta suurimuotoisesta tilasta hetkittäin täysin painottoman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat