Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astrid Lindgrenin satuklassikko saa turvallisen tulkinnan

Rauhallinen esitys olisi kaivannut hahmoihinsa lisää oivalluksia.

Kulttuuri
 
Tani Simberg
Frank Skog (vas.) on Mio, min Mio -satunäytelmän kuningas ja Malin Olkkola hänen poikansa.
Frank Skog (vas.) on Mio, min Mio -satunäytelmän kuningas ja Malin Olkkola hänen poikansa. Kuva: Tani Simberg

Lastenteatteri Mio, min Mio. Unga Teatern. Alkuperäisteos Astrid Lindgren, dramatisointi Kristina Lugn. Ohjaus Paul Olin, skenografia Janne Siltavuori, ääni- ja valosuunnittelu Jukka Hannukainen. Näyttämöllä Malin Olkkola, Ingemar Raukola, Frank Skog, Mika Fagerrud, Per Ehrström, Ylva Edlund, Kristian Thulesius. ★★★

Unga Teaternin uutena johtajan vuoden alusta aloittanut Paul Olin on tarttunut Astrid Lindgrenin klassikkoteokseen Mio, poikani Mio ja ohjannut siitä kaksituntisen seikkailun.

Mio, min Mio

Kirjoittaja: Astrid Lindgren, Kristina Lugn

Laji: Lastenteatteri

Ohjaaja: Paul Olin

Paikka: Unga Teatern

Rooleissa: Malin Olkkola, Ingemar Raukola, Frank Skog

Tähdet: 3

Esitys on vahvasti vertauskuvallinen tarina orpopoika Bossesta ( Malin Olkkola ), joka haaveilee välittävästä isästä.

Olin luo keskittyneesti esiintyvien näyttelijöiden ja muun työryhmän kanssa maailman, joka on yhtä aikaa satumainen ja pelottava, ränsistynyt ja kiehtova.

Janne Siltavuoren autonrenkaista ja muusta hylätystä kaatopaikkamateriaalista lavastama miljöö näyttää sekä sotatantereelta että leikkipaikalta. Puvuissa on sekä fantasiaelementtejä että realismia.

Kun Bosse päästää pullon hengen irti, hän pääsee Kaukaisuuden maahan, jossa häntä on jo yhdeksän vuoden ajan odottanut kuningas-isä ( Frank Skog ), joka kutsuu häntä Mioksi.

Kaukaisuuden maa on ihmeellinen paikka, jossa kaikki on vähän hienompaa kuin todellisessa elämässä. Siellä aikuiset eivät suutu, Mio saa ratsukseen ihmeellisen Miramaksen ja kaikki toiveet käyvät muutenkin toteen.

Kun Mio kohtaa ritari Kaamon ( Mika Fagerudd ), esitys muuttuu klassiseksi hyvän ja pahan taisteluksi. Esitys ei selvästi viittaa mihinkään tiettyyn humanitaariseen kriisiin, joita juuri nyt maapallollamme koetaan, mutta nykykatsojalle tulee helposti mieleen yksin turvapaikanhakijoiksi lähetettyjen lasten hätä.

Yhtä lailla esitys kertoo yksinäisistä lapsista ihan nykypäivän Suomessa. Lapsen keinot selviytyä löytyvät mielikuvituksesta ja symboliikasta – kuten oikeastaan aikuistenkin.

Jokaiseen satuhahmoon liittyy jokin oivallus tai allegorinen taso, ja näyttelijät pyrkivät saamaan kiinni myös muusta kuin pelkästä tyypittelystä. Kaikkia hahmoja seuraa mielellään, ja on hyvä, että niille annetaan aikaa. Silti kaikkien hahmot eivät vielä ensi-illassa kanna koko aikaa.

Parhaimpiin teatterillisiin oivalluksiin kuuluu ratsu Miramis, jonka muut henkilöt näyttelevät suuremmaksi kuin se onkaan.

Esitys olisi kaivannut lisäoivalluksia muihinkin hahmoihin. Vaikka siinä on kollektiivisesti luodun maailma tuntua, ei tulkinta silti tunnu vahvan omaperäiseltä.

Kuinka tärkeää on esittää maailma hyvän ja pahan taisteluna? Ehkä satuklassikosta olisi voinut ammentaa näyttämölle useampia tasoja sekä näyttää hyvän ja pahan vastakkainasettelun sijaan niiden ambivalenttisuutta.

On hienoa, ettei esityksessä keskitytä kosiskelemaan tietokonepelien vauhdilla ja tykityksellä, mutta rauhallinen kerronta vaatii satumaailmalta paljon. Paljon saavutetaankin, mutta samalla esitys on hivenen laahaava.

Mio, poikani Mio on joka tapauksessa hieno kokemus, vaikka se kerrotaan varsin perinteisesti ja varovaisesti. Vahvan tulkinnan sijaan luotetaan siihen, että pelkkä tarina riittää.

Ja kyllähän Lindgrenin saturomaani riittää. Hylätyn ja yksinäisen lapsen kohtalo on voimakas ja kipeän ajankohtainen sellaisenaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat