Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolema on läsnä Kansallisteatterin Mielensäpahoittajassa

Vesa Vierikko on Mika Myllyahon ohjauksen tähti.

Kulttuuri
 

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä. Ohjaus ja dramatisointi Mika Myllyaho, lavastus Kati Lukka, pukusuunnittelu Tarja Simonen, musiikki Samuli Laiho, valosuunnittelu Ville Toikka, äänisuunnittelu Esa Mattila. Rooleissa Vesa Vierikko, Tero Koponen, Ilja Peltonen, Maruska Verona. ★★★

”Niin minä mieleni pahoitin, kun teatteriin jouduin.” Mielensäpahoittaja, tuo kirjailija Tuomas Kyrön luomus, on ehtinyt kuudessa vuodessa vakiintua instituutioksi, joka on teatteriin joutumisestakin saanut pahoittaa mielensä monesti. Kyrön tekstien näytelmäversioita on esitetty niin Lahdessa, Tampereella kuin Helsingin kaupunginteatterissakin.

Mielensäpahoittaja

Kirjoittaja: Tuomas Kyrö

Laji: komedia

Ohjaaja: Mika Myllyaho

Paikka: Kansallisteatteri, Pieni näyttämö

Rooleissa: Vesa Vierikko, Tero Koponen, Ilja Peltonen, Maruska Verona

Musiikki: Samuli Laiho

Nyt vuorossa on Kansallisteatteri, jonka lavalle piti Mielensäpahoittajana nousta alunperin Antti Litjan. Litjan sairastuttua siirtyi rakastetun jäärän rooli Vesa Vierikolle ja ohjaajaksi tuli Arto af Hällströmin sijaan Kansallisen pääjohtaja Mika Myllyaho.

Teos oli lähes loppuunmyyty jo ennen ensi-iltaa. Kirjailija Kyrö on todella osunut johonkin katajaisen kansamme hermoon hahmollaan.

Millaisen Mielensäpahoittajan katsojat sitten Kansallisessa saavat?

Lämpimän ja varsin hillityn, toimivan, kauniinkin. Myllyaho on dramatisoinnissa ja ohjauksessa tehnyt selvän valinnan ja nostanut hauskuutuksen sijaan etusijalle Kyrön teoksen tumman vireen. Kuoleman. Rakkauden. Elämän jatkumisen.

Myös Kati Lukan lavastuksessa kuolema on läsnä, puun muodossa. Lautatavarasta on niin pitkospuuksi jalkojen alle ja karunpuoleiseksi ruumisarkuksi kuin myös viimeisen tuomion muistiinpanolehtiöksi.

Laudat vievät myös maaseutuun. Kun valokuvat suljetuista kaupoista ja ränsistyneistä kauppa-autoista heijastetaan lavalle Hilman ja Onnin soidessa, saa se katsoja pitää varansa, jonka sielun herkkää kohtaa tyhjenevä maaseutu yhtään painaa.

Kun Vesa Vierikko testamentin tekoon ryhtyvänä Mielensäpahoittajana puristaa kankaista nenäliinaansa ja täristää kättään, saavat varansa pitää nekin, joiden sieluun henkselihousuihin ja pehmeään kauluspaitaan pukeutuvat maaseudun vanhat miehet ovat jättäneet muistijäljen. Voi tulla ikävä.

Tänä vuonna pyöreitä vuosiaan juhlinut Vierikko tekee roolinsa juuri kuten voi olettaa. Tarkasti, eläytyvästi. Kertaakaan ei katsojan tarvitse muistaa katselevansa näyttelemistä. Mielensäpahoittajahan se siinä.

Maruska Verona tekee onnistuneesti monta roolia: miniän, naapurin rouvan ja muutaman muun. Ennen kaikkea hän kuitenkin on Mielensäpahoittajan emäntä, muistisairauteen kadonnut kaunisääninen nainen, jonka laulut kuvittavat päähenkilön tuntevaa, rakastettavinta puolta.

Ilja Peltonen poikana saa todistaa ironiantajutonta ja vänkäävämpää puolta joutuessaan kuskiksi musteenhankintareissulle. Ei pahaa sanaa hänestä, kuten ei myöskään monta pienempää roolia tekevästä Tero Koposesta.

Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja oli lähes loppuunmyyty jo ennen ensi-iltaa.
Kansallisteatterin Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja oli lähes loppuunmyyty jo ennen ensi-iltaa.

Samuli Laihon urkuharmooni soi täyden kaihoisasti.

Muutama täysin irralliselta tuntuva kohtaus lavalla nähdään. Sairaalassa kohdatussa hevarissa ja takinostossa Mielensäpahoittajan naapurin ”thaimaanialaiselta” vaimolta oli molemmissa turhan halpahintaisen farssin makua. Thaivaimon karrikoidun liioitellut loppukiekaisut tuntuivat suorastaan epäkunnioittavilta. Yleisö kyllä nauroi, mutta mille? Sille, että kaikki eivät puhu suomea ”puhtaasti”?

On kuin ohjaaja Myllyaho olisi varmuuden vuoksi laittanut mukaan nämä hullunhauskuudet valitsemansa synkemmän linjan vastapainoksi.

Kaksinaisuus on tietenkin osa Mielensäpahoittajaa, jonka hauskuudessa on aina vissi osa surua menneestä. Tilit Sypissä, Kopissa ja Postipankissa, ”nyt en muista millä nimellä niitä tänäpäivänä kutsutaan”. Se naurattaa ja riipaisee samalla kertaa.

Nyt nauru jäi enemmän pelkäksi nauruksi; naurun ja itkun rajapinta tavoittamatta.

Vesa Vierikko tekee Mielensäpahoittajan turhia huitomatta.
Vesa Vierikko tekee Mielensäpahoittajan turhia huitomatta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat