Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Virtasen roolisuoritus Tukholman kaupunginteatterissa on täynnä alkuvoimaista vimmaa ja herkkyyttä

August Strindbergin Fadren vetää edelleen yleisöä, käsitteleehän se sukupuolten taistelua

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Petra Hellberg
Pariskuntaa näyttelevät Ville Virtanen ja Helena af Sandeberg muistuttavat ulkonaisesti kirjailija August Strindbergiä ja tämän ensimmäistä puolisoa Siri von Esseniä, mutta tämä muodostaa vain yhden tason Tukholman kaupunginteatterin väkevässä Strindberg-tulkinnassa.
Pariskuntaa näyttelevät Ville Virtanen ja Helena af Sandeberg muistuttavat ulkonaisesti kirjailija August Strindbergiä ja tämän ensimmäistä puolisoa Siri von Esseniä, mutta tämä muodostaa vain yhden tason Tukholman kaupunginteatterin väkevässä Strindberg-tulkinnassa. Kuva: Petra Hellberg

Draama. Fadren. Teksti August Strindberg, ohjaus Mellika Melouani. Tukholman kaupunginteatterin Klara-näyttämö (Kulturhuset) 24. marraskuuta asti.

Esitystä on saapunut seuraamaan hämmästyttävän laaja otos eri-ikäisiä miehiä ja naisia. Ei ihme: yllättävä alkukohtaus tekee venytetyn intensiivisellä otteellaan selväksi, että kyse on sukupuolten välisestä taistelusta.

Fadren

Kirjoittaja: August Strindberg

Laji: Draama

Ohjaaja: Mellika Melouani Melani

Paikka: Klara-teatteri, Tukholma

Rooleissa: Ville Virtanen, Samuel Fröler, Helena af Sandeberg

Ville Virtasen Ratsumestari lankoineen ( Samuel Fröler, jolla on rooli myös pian alkavassa Sorjonen-tv-sarjassa) seuraa punssia siemaillen, miten talon palvelijattaret jynssäävät salin kalustoa yhä hekumallisemmiksi muuttuvilla liikkeillä.

Ohjaaja Mellika Melouani Melani rikkoo totunnaisia asetelmia kaikessa. Myös kirjailija August Strindberg saa lopulta huutia, kun loppuratkaisu on kirjoitettu kokonaan uudelleen.

Ratsumestarin voi tulkita mitä suurimmassa määrin vallitsevan mieskuvan uhriksi, ja sitä esityksen väkivaltainen loppukin tehokkaasti korostaa. Toisaalta tohtorin roolissa esiintyvä Elisabet Carlsson alleviivaa sukupuolella toisarvoisuutta.

Helena af Sandeberg on Virtaselle tasavahva kilpakumppani Ratsumestarin vaimon Lauran roolissa.

Pariskunta rakastelee riidellessään, mutta kiihtyy myös raivokkaaseen väkivaltaan. Ratsumestarin heittämä öljylamppu ei ole pelkästään uhkaava ele, se polttaa puolet vaimon kasvoista.

Täyteläisyyttä ammennetaan myös teatterihistoriasta. Dramatenista eläkkeellä oleva Anita Wall näyttelee imettäjää ja vaeltaa mustissa laseissaan kuin antiikin tragedioiden tietäjät.

Samaa painokkuutta on esityksen naiskuorossa, jonka johtajana toimii yleisöä monesti kohahduttanut lauluntekijä Kajsa Grytt.

Göteborgiin ohjaamassaan Anton Tšehovin Kolmessa sisaressa Melouani Melani toi lakkautettuun varuskuntakaupunkiin työttömiä ruotsalaisnaisia. Nyt kuoron tehtävää hoitavat perhehelvetin keskelle kulissien läpi kulkevat yksinhuoltajaäidit.

Esitys on täynnä valtoimenaan virtaavia aineksia, ja mukaan mahtuu paljon sellaista, mikä ei välttämättä avaudu kaikille ruotsalaisille.

Ratsumestari saapuu viimeiseen näytökseen Sillanpään marssilaulua laulaen ja rauhoittuu hetkeksi tyttären kuiskutellessa suomeksi sanaa isä.

Kokonaisuuden kannalta on vaikea arvioida, kyseenalaistaako vai vahvistaako esitys ruotsalaisten kuvaa suomalaisista. Vai onko kansallinen tausta pelkästään samanlainen menneisyyden jäänne kuin sukupuoli?

Virtasen roolisuoritus joka tapauksessa on täynnä alkuvoimaista vimmaa.

Siitähän suomalainen teatteri länsinaapurissa tunnetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat