Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asetelmia-esitys nostaa tuhosta esiin uusia, elämää helpottavia kuvia

Runokokoelmaan perustuvan esityksen arkiset havainnot saavat maan järkkymään.

Kulttuuri
 
Tuukka Vasama ja Laura Rämä Asetelmissa.
Tuukka Vasama ja Laura Rämä Asetelmissa.

Asetelmia Kantaesitys Stage-festivaalilla Korjaamon Kulmasalissa elokuussa. Teksti Tuomas Timonen. Työryhmä Tuukka Vasama, Laura Rämä ja Vihtori Rämä. Tuotanto Esitystaiteen seura.★★★★

Miten elää niin, ettei lukitse kaikkea valmiiksi, mutta kuitenkin uskoo johonkin? Miten elää niin, että pystyy myös rakentamaan jotain kestävää, vaikkei mitään takeita pysyvyydestä ole?

Asetelmia

Kirjoittaja: Tuomas Timonen

Laji: esitys

Ohjaaja: Vihtori Rämä

Paikka: Korjaamon Kulmasali

Rooleissa: Tuukka Vasama, Laura Rämä, Vihtori Rämä

Tähdet: 4

Asetelmia-esityksen tekstit ovat Tuomas Timosen samannimisestä runokokoelmasta. Timosen runoissa tutuista asetelmista tulee pienin sanojen ja rytmien muutoksin esiin niiden absurdius.

Runojen harmonian alta kuultaa jotain uhkaavaa. Kokoelman alussa kuvataan klassista asetelmaa: ”Pöydällä on sipuli / sipuli on pöydällä”. Myöhemmin harmonia järkkyy: ”on sipuli, Siinä se / kenenkään kasvot / eivät ole tohjona”.

Asetelmia käsittelee pysähtyneen kuvan taakse kätkeytyvän kaoottisuuden lisäksi sitä, miten ihminen joutuu muovaamaan kaaoksesta järjestystä, sillä todellisen epävarmuuden näyttäminen tekisi ihmisen elämästä mahdotonta.

Runoissa esiintyy Virkamies, joka pyrkii aina typistämään havaintonsa ja rajoittamaan itseään, jotta selviäisi päivästä toiseen. Meistä jokainen joutuu arjessaan olemaan oman elämänsä virkamies ja päättämään, että sipuli on vain sipuli, eivätkä siinä näy kenenkään kasvot.

Asetelmia-esitys pureutuu samoihin eksistentiaalisiin kysymyksiin kuin kokoelmakin. Ohjaaja Vihtori Rämä sekä näyttelijät – Laura Rämä ja Tuukka Vasama – luovat vahvasti fyysisen, rosoisenkauniin esityksen. Se jättää mielen täyteen jälkikuvia ja -säveliä.

Näyttämöllä runot tuodaan vahvasti tuhon ja tai katastrofin jälkeiseen aikaan, jossa mikään ei ole varmaa. Korjaamon Kulmasalin näyttämö on kuin iso, pitkänomainen, vaalealla pöytäliinalla päällystetty pöytä. Näyttämön yläpuolella riippuvat kullanhohtoiset kehykset.

Yleisön saapuessa saliin näyttelijät Rämä ja Vasama juoksevat yleisön joukossa, nousevat välillä näyttämölle ja hyppäävät alas. He ovat teipanneet itseensä puun oksia ja pienet radiolähettimet ja, siten heistä tulee sekä esiintyjiä että eläviä lavasteita.

Asetelmia on kerroksellinen esitys, sillä se tarjoaa yleisölle monesta suunnasta yhtä aikaa ärsykkeitä, jotka ovat kaikki yhtä tärkeitä. Esityksessä tarjotaan eri elementtien, kuten näyttelijöiden fyysisen ilmaisun, tekstin, valosuunnittelun, tilasuunnittelun sekä äänisuunnittelun vuoropuhelua.

Vasama ja Rämä hikoilevat ja puristavat, mutta vähintään yhtä paljon on hidasta ja kuulostelevaa liikettä. Esiintymisen älykäs hienovaraisuus on aseistariisuvaa. Vasaman ja Rämän vahva klovneriatausta säteilee kykynä lukea yleisöä.

Esiintyjien ilmaisussa on arkaaisia piirteitä. Välillä he rakentavat näyttämölle hedelmistä ja esineistä asetelmia, jotka viittaavat klassisen asetelmamaalauksen perinteeseen. Tila puolestaan muistuttaa kovasti nykytaiteilijoiden suosimaa installaatiota.

Monista elementeistä huolimatta esitys on koherentti, se etenee muutamaa sanaa ja kuvaa varioiden. Esitystä voisi luonnehtia runojazziksi. Ihmiselämän ratkaisemattomaan ongelmaan – huojumiseen kaaoksen ja tiukasti normitetun elämän välillä – Asetelmia ei anna patenttiratkaisua, mutta auttaa elämään sen kanssa vähän paremmin.

Esitykset Korjaamon Kulmasalissa 14.10–22.11.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat