Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kristian Smedsin uutuusnäytelmässä heitetään kevyet popcornit teatterin muistolle

Kristian Smedsin uutuudessa kärjistykset ovat hetkittäin niin osoittelevia, ettei esitys enää kommunikoi yleisön kanssa.

Kulttuuri
 
Lauri Meri
Lennart Laberenz / Kansallisteatteri
Annamária Láng ja Juhán Ulfsak
Annamária Láng ja Juhán Ulfsak Kuva: Lennart Laberenz / Kansallisteatteri

Teatteri just filming. Kantaesitys Kansallisteatterin Willensaunassa. Ohjaus Kristian Smeds, musiikki Verneri Pohjola, Pekka Kuusisto ja Timo Kämäräinen, valot Teemu Nurmelin, videot Lennart Laberenz, ääni Krisztián Vranik. Näyttämöllä Annamária Láng ja Juhán Ulfsak.

Punaisten oviverhojen raosta Willensaunan pimeään saliin astuva yleisö saapuu sakraaliin tilaan, joka harjaantuneen katsojan silmissä alkaa hyvin nopeasti näyttää ohjaaja Kristian Smedsin näyttämöestetiikan maneerivarastolta katosta roikkuvine kynttiläkruunuineen ja muine rekvisiittoineen.

just filming

Ohjaaja: Kristian Smeds

Paikka: Kansallisteatterin Willensauna

Rooleissa: Annamária Láng, Juhán Ulfsak

Musiikki: Verneri Pohjola, Pekka Kuusisto, Timo Kämäräinen

Tähdet: 3

Smedsin uusin esitys kääntyy pian myös provokatiiviseksi, suorastaan kyynisen itsetietoisella tavalla.

Draama on kuollut aikapäiviä sitten, Kansallisteatterissa kantaesitetty kansainvälinen yhteistyöhanke ei tunnusta sen enempää kirjailijaa kuin käsikirjoitusta, ja parhaillaan todistetaan teatterin viimeisiä epätoivoisia korahduksia.

Unkarissa harjoiteltu just filming alkaa Suomessa usein vierailleen virolaisen näyttelijän Juhán Ulfsakin pitkällä suomenkielisellä monologilla, jossa hän kertoo muistojaan näyttelijäperheen lapsena: kulissien raosta teki mieli hamuta näyttämöllä olevia pahvisieniä, mutta koneenkäyttäjätäti tarttui niskasta ja kiskaisi kauemmaksi.

Näyttelijänammattiin astuttuaan hän huomasi kaikkien kertovan samaa tarinaa. Teatteri oli täynnä kulttuuriperheiden lapsia.

Unkarilaisen Annamària Lángin näyttämöhahmo ei tahdo kertoa itsestään mitään, ei edes nimeään. Näyttelijöiden englanniksi käymä keskustelu on hyvin vähäistä. Láng naamioidaan alussa aasialaiseksi, myöhemmin hänen päässään on sisältä valaistu umpinainen kypärä.

Taustalle heijastuvista videoprojisoinneista voi erottaa ohikiitäviä autoja ja rantaan pärskähtäviä aaltoja. Kaikki on täysin sattumanvaraista, mutta säännöllistä.

Lavalla olevalle parille on koko ajan selvää, että he esiintyvät. Teatteriksi touhu muuttuu vasta siinä vaiheessa, kun näyttämömiehet saapuvat siivoamaan lavaa ja järjestäjä lyö kukat käteen käskien näyttelijöitä kumartamaan.

Elokuvakaan ei pysty korvaamaan kuolleiksi eleiksi ja fraaseiksi kuivunutta teatteria.

Kaikki on pelkkää seksiä ja väkivaltaa.

Smedsin teatterissa näyttämöllä on usein kontti tai arkku. Nyt kun Smeds toimii taas vaihteeksi pienemmässä esitystilassa, hän muuttaa koko Willensaunan suureksi laatikoksi, jonka täyttää popcornilla, virvoitusjuomamukeilla ja pitsalaatikoilla.

Siis sananmukaisesti täyttää!

Lavalta ulos ajetut näyttelijät palaavat lopulta näyttämölle oikeaoppisina venäläisen romanssin henkilöhahmoina, jotka alkavat dubata venäjäksi Bernardo Bertoluccin elokuvaa The Sheltering Sky.

Aivan lopuksi katsojaa autetaan kyseenalaistamaan oma asemansa, mikäli hän ei ole osannut sitä aikaisemmin tehdä, ohjaaja Smedsin istuessa näyttämöhenkilökunnan kanssa rivissä näyttämöllä katselemassa vastapäätä olevaa yleisöä.

Smeds on ilmeisesti pirullisen tietoinen siitä, että musiikilla voi pelastaa huonon elokuvan tai esityksen. Niinpä hän on pestannut mukaan säveltäjät Verneri Pohjolan, Pekka Kuusiston ja Timo Kämäräisen.

Eikä huonous ole näytelmän nimestä huolimatta pelkkää ”filmaamista”, yhteistä huiputusta ja harhaa.

Smedsin kärjistykset ovat hetkittäin niin osoittelevia, ettei esitys enää kommunikoi yleisön kanssa.

Onko laatikon kansi nyt lopullisesti kiinni –ja teatteri haudassaan?

Tuskin.

Smeds ainakin on lupautunut jatkamaan työtään Kansallisteatterissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat