Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autojen kopiointi on Kiinassa vanha hyve – erotatko itse aidon kopiosta?

Kiinassa kopioiminen on vanha hyve. Siksi kiinalaiset valmistavat esimerkiksi Audi A6:sta päällisin puolin tarkkaa kopiota, JAC A6:ta.

Auto
 
Minin kopio: Lifan 330.
Minin kopio: Lifan 330.

BMW X1 on katumaasturia muistuttava pikkuauto, jota BMW on valmistanut yhteistyössä muun muassa kiinalaisen Brillancen kanssa kanssa.

Näin Kiinassa homma toimii: yhteistyössä. Muuten länsimaisille yrityksille ei heru lupia tehtaisiin ja tuotantolinjastoihin.

Yllättäen samalta tehtaalta alkoi jonkin ajan kuluttua tulla aivan X1:n näköisiä autoja, joilla kuitenkin oli uusi nimi: Brilliance V5. Ne olivat X1:n kopioita, mutta huokeampia ja laadultaan heikompia.

BMW:llä ei oltu tyytyväisiä.

Tämä ei ole ainoa esimerkki. Kiinassa on iso liuta tehtaita, joista valmistuu halpoja ja kehnoja kopioita, jotka muistuttavat erehdyttävästi länsiautoja.

Länsimaissa touhu hämmentää. Eikö kiinalaisilla ole lainkaan moraalia?

"Siihen on helppo vastata", sanoo Turun ylipiston professori Lauri Paltemaa. Hän on Pohjoismaiden Kiinan tutkimuksen yhdistyksen puheenjohtaja.

"Kiinan kulttuuri perustuu ajatukselle, että hyviä malleja pitää kopioida ihmisen elämässä. Se on kungfutselainen ajattelu, jolle on parin tuhannen vuoden tausta."

Kiinassa kopioiminen on siis verissä. Koko maan poliittinen ja yhteiskunnallinen filosofia perustuu periaatteessa tähän ajatukseen.

Äärimmilleen kärjistäen asian voisi muotoilla niin, että kun länsimaalainen paheksuu sitä, että toinen hyötyy toisen valmistamasta tuotteesta kopioimalla sen, kiinalaiselle se on paheksunnan sijaan hyve.

Entäpä kiinalainen kopioauton omistaja? Eikö häntä nolota ajaa autolla, joka on kopio?

"Ei. Hän on todennäköisesti isänmaallisuudessaan tyytyväinen, kun on hankkinut kiinalaisen auton", Paltemaa sanoo.

Kopionti on kiinalaiselle autonvalmistajalle riski.

Esimerkiksi JAC A6 on selvä kopio Audi A6:sta, ja jos Audi hermostuu, se voi yrittää keskeyttää kiinalaisen kopiofirman tuotannon.

Mutta se ei olisi helppoa.

Pitäisi arvioida tarkkaan yksittäisten automallien muotoja. Onko se kopio vai ei? Jos on, millä perusteella?

"Yleensä kokonaisarviointi ratkaisee: mikäli vain epäolennaisissa yksityiskohdissa on eroja ja samankaltaisuusvaikutelma syntyy, kyse voi silti olla loukkauksesta", kertoo Helsingin Yliopiston tekijänoikeuden professori Taina Pihlajarinne.

Käytännössä tällainen yksityiskohtainen selvitystyö olisi raskasta ja aikaa vievää. Eikä se silti välttämättä johtaisi mihinkään.

"Autoteollisuus on isoa bisnestä, mutta Kiinassa se on valtion bisnestä", Paltemaa sanoo.

Kiinassa paikallishallinto eli maakunnat omistavat autoyrityksiä tai isoja osia niistä yritysjärjestelyiden kautta.

"Ehkä siellä lasketaan, että jos mennään kiinalaiseen lakitupaan, todennäköisyys raskaisiin rapsuihin on hyvin matala. Sama järjestelmä, joka omistaa autotehtaan, omistaa paikallisen lakituvan", Paltemaa sanoo.

Vaikka kopiointi on hankalaa saada aisoihin, johonkin on vedettävä raja. Niin BMW:kin teki. Se uhkasi lopettaa kokonaan yhteistyön kiinalaisella autotehtaalla ellei kopiointi loppuisi.

Ilmeisesti sopu syntyi, koska BMW:n ja Brillance ovat sopineet yhteistyön jatkumisesta.

Kun tarkastelee maailman autoteollisuuden lukuja, huomaa, että BMW pelasi ukaasillaan vaarallista peliä.

Vuonna 2013 maailmassa valmistettiin 87 miljoonaa autoa. Kiinassa niistä tehtiin neljännes eli noin 22 miljoonaa autoa.

Kiina on jo nyt maailman suurin automarkkina-alue, ja se kasvaa nopeasti. Kansainvälisen konsulttiyhtiö IHS Automotiven ennusteen mukaan vuonna 2021 Kiinassa tehdään puolet maailman autoista. Ei niiltä markkinoilta siis oikein voi uloskaan jäädä siinä pelossa, että oma brändi kopioitaisiin.

 

Kuvaparit kertovat, kuinka kiinalaiset kopioivat autoja:

Audi A6:n pikkuserkku: JAC A6

Audi A6 on ylemmän keskiluokan premium-auto. Sen verran hyvä ja houkutteleva se on, että Kiinassakin innostuttiin. Kiinalaiset tekivät Audista kopion nimeä myöten.

JAC A6 ei kuitenkaan kulje ihan samalla tavalla kuin Audi, sillä JAC A6:n moottori on 1,5-litrainen turbo. Se on näin suurelle, liki viisimetriselle autolle pieni teholähde. Mutta ainakin se näyttää samalta.

Land Rover Evoquen varjo: Landwind X7

Landwindissa ei riittänyt, että nimi kopioitiin Land Roverilta. Mukaan piti saada myös BMW:n maasturisarjasta tunnettu X-merkintä. Ilmeisesti sillä luodaan mielikuvia: jos auton nimessä on Land tai X, se viestii luksuksesta. Mutta saako hyvää halvalla? Land Rover maksaa Kiinassa noin 76 000 euroa, Landwindin saa 17 665 eurolla. Kaikki ei tunnu täsmäävän.

Ministä on moneksi: Lifan 330

Ministä kopioitiin Kiinassa muodot mutta ei sentään nimeä. Sen kiinalainen kaksoisolento on nimeltään Lifan. Autoissa on paljon samaa: valot ovat samanlaiset, ja Lifatin yleismuotoilulinjat noudattelevat esikuvansa linjoja.

Toyotaa ja ripaus Miniä: Riich M1

Toyota Yaris on suosittu pikkuauto, joten miksei sitä kopioisi. Näin ajatusketju on kenties kulkenut kiinalaisten palaverissa. Ja nyt ollaankin oltu erityisen ovelia: otetaan Yariksen laadukkuudesta ja budjettiluokan hinnasta kertova ulkonäkö ja lisätään logo, joka on kopioitu hieman kalliimmasta Ministä. Täydellinen pikkuautoyhdistelmä.

BMW X1:tä jäljitellen: Brilliance V5

BMW on premium-merkki, joten jos aikoo kopioida sitä, nimen olisi hyvä kertoa laadusta, eikö? Ja mikä kertoisi paremmin briljantista laadukkuudesta kuin tämä nimi: Brilliance. Siinä mielessä Brilliancessa on tehty hyvää työtä, että auto on maskia myöten lähes täydellinen kopio esikuvastaan BMW X1:stä.

Jeep Compassin hengessä: BAIC X424

Iso katumaasturi on reteä peli, ja maastureista yksi reteimmistä on jenkkiräyhäkkyyttä huokuva Jeep. Iso osa auton identiteettiä on maskin muotoilu ja etusäleikön kuviointi, mikä Kiinassakin on nähtävästi BAIC:ia suunniteltaessa huomattu. Lisäksi BAIC X424 on hengeltään ilmiselvä Jeepin kopio: se näyttää ulkoisesti siltä, että sillä ei olisi ongelmaa edes safarireissulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit