Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi Googlen itsestään ajavan auton

Tulevaisuudessa ihmistä ei enää tarvita ajamaan autoa. Jo nyt Googlen autot ajelevat itsekseen Kalifornian teillä. Olimme yhden sellaisen kyydissä.

Auto
 
Susanna Frohman
У Google сейчас имеется примерно десять автомобилей, которые могут ездить без водителя. Один из них – белый Lexus, на котором прокатилась журналист Танья Айтамурто в Калифорнии.
У Google сейчас имеется примерно десять автомобилей, которые могут ездить без водителя. Один из них – белый Lexus, на котором прокатилась журналист Танья Айтамурто в Калифорнии. Kuva: Susanna Frohman

Valkoinen Lexus valuu loputtoman tuntuisessa autoletkassa kohti San Franciscoa.

Kun muut hidastavat, mekin hidastamme. Välillä kiihdytämme, kun olemme jäämässä takana tulevan rekan jalkoihin.

Joku pyyhältää viereistä kaistaa ohi vähän liian läheltä. Siirrymme huomaavaisesti kaistan reunaan, ja kun auto on mennyt, palaamme taas takaisin keskelle.

Artikkeliin liittyvät

Haukotuttaa. Kyydissä on melkein tylsää – niin kuin autossa istuminen usein on.

Mieleenpainuvan tästä matkasta tekee vain se, että kukaan meistä kyydissä olevista ihmisistä ei aja autoa.

Yhdysvaltalainen autonvalmistaja General Motors esitteli jo New Yorkin maailmannäyttelyssä vuonna 1939 oman näkemyksensä itsestään ajavasta autosta.

GM visioi, että tulevaisuudessa autot liikkuisivat radio-ohjauksella. Sen avulla turvaväli pysyisi sopivana. Ajatus oli, että tienpientareet olisivat kaarevia: jos auto ajautuisi reunaan, se palautuisi takaisin keskelle. Tulevaisuuden tiet muistuttaisivat skeittiramppia.

GM:n kuva autoilun tulevaisuudesta kuulosti aikansa tieteiskirjallisuudelta, ja sellaisena kehitystyö jatkui. GM:n insinöörit esimerkiksi uskoivat, että jonakin päivänä auto liikkuu ydinvoimalla.

Mutta nyt, vuonna 2013, kolmessa Yhdysvaltojen osavaltiossa voi rekisteröidä itsestään ajavan auton.

Lähes kaikilla autonvalmistajilla on käynnissä projekti, jossa ne kehittävät itsestään ajavaa autoa. Lisäksi tutkimustyötä tehdään yliopistoissa.

Tätä artikkelia varten tiedusteltiin useilta autonvalmistajilta mahdollisuutta koeajaa itsestään ajava auto, mutta yritys toisensa jälkeen kieltäytyi. Firmat eivät mielellään paljasta prototyyppejään.

Paitsi Google. Rakentamalla toimivan itsestään ajavan auton se haluaa näyttää olevansa teknologiassa askeleen muita edellä. Itsestään ajava auto on tulevaisuutta, jonka Google on rakentanut jo tänään.

Ja tässä sitä istutaan tulevaisuuden auton takapenkillä matkalla kohti San Franciscoa.

Teistä ei sittenkään tullut mitään skeittiramppeja toisin kuin GM visioi. Silti Lexus liikkuu itsekseen hämmästyttävän sulavasti. Nopeusmittari näyttää runsasta sataa kilometriä tunnissa, mutta auto ei poukkoile eikä harhaudu mutkissa kaistaltaan.

Siinäkin GM meni pieleen, että itsestään ajavat autot liikkuisivat radio-ohjattuina. Googlen auto mittaa etäisyydet ja nopeudet katolla pyörivän laserin ja keulassa olevan tutkan avulla. Tutka on kuin valtava kirkas silmä, joka saa Lexuksen näyttämään ystävälliseltä kykloopilta.

Sisältä auto on kuin mikä tahansa – jos unohtaa kamerat ja kojelaudan pari ylimääräistä nappia, joissa lukee Google. Navigaattorin paikalla hyrrää taulutietokone, joka näyttää kartasta, missä liikumme.

Ihan ilman ihmisiä Googlen auto ei silti vielä pärjää, ei ainakaan julkisilla teillä.

Kuskin paikalla istuu Gregory Hanabusa. Hän hallinnoi rattia silloin, kun automaattiohjaus ei ole päällä, esimerkiksi taajamissa ja liikkeellelähdettäessä.

Pelkääjän paikalla on Shyan Izadian, Hanabusan työkaveri Googlella. Hänellä on sylissään kannettava tietokone, jonka ruudulla liikkuu erivärisiä suorakulmioita. Ne ovat toisia autoja ja jalankulkijoita, jotka meidän automme tunnistaa – tai "näkee", kuten googlelaiset sanovat.

Äkkiä auto kiihdyttää. Mitä tapahtuu?

"Olimme viereisellä kaistalla ajavan kuolleessa kulmassa. Auto tunnisti sen ja siirsi meidät pois", Hanabusa sanoo. Se siis reagoi tilanteisiin, joita ihminen ei välttämättä hoksaisi.

Lexus osaa ajaa vain moottoritiellä ja yhdellä kaistalla, mutta Googlella on myös autoja, jotka pystyvät ajamaan itsestään kaupungissa. Kaupunkiliikenteessä ihmiskuskia on vaikeampi korvata, koska tilanteet vaihtuvat nopeammin.

"Kaukana olevien tilanteiden tunnistaminen on tällekin autolle vähän haastavaa. Ihmiskuski tunnistaa ruuhkat ja hässäkät moottoritiellä usein kauempaa", Hanabusa sanoo.

Googlen autoille on tiettävästi sattunut vain pari onnettomuutta, vaikka niillä on ajettu Kaliforniassa jo yli 800 000 kilometriä. Kerran vika oli autoa ohjanneen kuskin, toisella kertaa joku törmäsi paikoillaan seisoneeseen Googlen autoon.

Ajokilometreihin nähden Googlen autot ovat kuitenkin selvinneet liikenteessä hämmästyttävän vähin vahingoin.

On pakko kysyä: voiko tietokone olla luotettavampi kuski kuin ihminen?

Usein toistellaan, että koneet eivät erehdy. Niiden keskittyminen ei herpaannu kännykän soidessa, aurinko ei häikäise niiden silmiä, eivätkä ne tunne maanantaiväsymystä. Tietokone ajaa auton perille samalla tavalla kellonaikaan tai viikonpäivään katsomatta.

Googlen autoilla yksi syy vähiin onnettomuuksiin saattaa olla se, että prototyypin kyydissä on useimmiten kolme "kuljettajaa": tietokone, ihmiskuski ja toinen ihminen, joka seuraa liikennettä herkeämättä tietokoneruudulta. Ihmiskuski ottaa tilanteen haltuunsa heti, jos ongelmia ilmenee.

Niin kuin nyt. Hanabusa tarttuu yhtäkkiä rattiin ja vaihtaa kaistaa. Viereisellä kaistalla joku yrittää ottaa meistä ajaessa valokuvia. Googlen auto kiinnostaa.

"Se on turvallisuusriski hänelle itselleen, meille ja muille", Hanabusa sanoo.

Muuten Googlen autot herättävät enää harvoin huomiota. Kaliforniassa ihmiset alkavat olla tottuneita niihin.

Jotkut vastaantulijat nostavat kättä, toiset näyttävät keskisormea. Heitä ehkä vieroksuttaa auton katolla villisti pyörivä härveli, joka näyttää siltä kuin se kuvaisi ympäristöään.

Ja niin se kuvaakin. Auto vain ei ole kiinnostunut yksittäisistä henkilöistä. Se kerää liikkuessaan jatkuvasti tietoa ympäristöstään ja tallentaa paikat, tietyöt ja suojatiet.

Mietitään hetki tulevaisuutta. Kuinka matka taittuisi itsestään ajavan auton kyydissä Suomessa, sanotaan vuonna 2025?

Alan asiantuntijat ovat melko varmoja, etteivät Googlen ihan itsestään ajavat autot vielä silloin tuki maamme teitä.

Sen sijaan liikenteessä saattaa näkyä "autojunia". Ruotsalaisen Volvon mukaan matka Helsingistä Tampereelle voisi sujua sellaisen mukana jotenkin näin:

Istun autossa helsinkiläisen huoltoaseman pihassa. Kojelaudan näyttö kertoo, että kuljetusliikkeen rekka lähestyy. Auton tietokone kysyy lupaa lähteä seuraamaan rekkaa, ja painan ok.

Muutama muukin auto suuntaa samaan aikaan ulos parkkipaikalta. Meitä on yhteensä viisi. Sen verran rekka voi johdattaa kerrallaan kohti Tamperetta.

Autoni ohittaa pari muuta autoa, jättää sopivan turvavälin ja asettuu rekan perään. Kuljetusliikkeen ammattikuljettaja toimii letkan eli autojunan johtajana. Hän kuljettaa lastia mutta saa lisätuloja siitä, että johdattaa porukkaa pitkin Valtatie 3:a.

Olen varannut paikan autoletkaan edellisenä päivänä verkosta, koska en halua ajaa autoa raskaan työviikon jälkeen. Mieluummin luen kirjaa ja juon kahvia. Ehkä otan torkutkin.

Hieman ennen Tamperetta havahdun tietokoneen ääneen: olemme pian perillä. Rekkakuski jatkaa eteenpäin, mutta minä kytken manuaaliohjauksen päälle, jotta voin kurvata liittymästä ulos.

Volvon mukaan tällaisia autojunia nähdään Euroopan teillä ensi vuosikymmenellä – tai ainakin todennäköisemmin kuin Googlen täysin itsestään ajavia autoja.

Syy on raha. Autojunien tekniikka on edullista. Nykyautoissa on jo vastaavaa tekniikkaa, jota autojunissakin käytettäisiin.

Insinöörit ovat myös laskeneet, että letkoissa polttoaineen kulutus putoaa 10–20 prosenttia. Letkassa liikkuva auto kulkee taloudellisesti ilman turhia kiihdytyksiä tai jarrutuksia. Lisäksi ruuhkat vähenevät: liikenne on sujuvaa, kun autot pitävät koko ajan optimaalisen välin toisiin autoihin.

YouTubesta löytyy jo videoita, joissa autojunaa testataan onnistuneesti.

Edessä on kuitenkin vielä liuta ratkaistavia kysymyksiä: Kuinka autoletkaan voi liittyä ja kuinka siitä pääsee turvallisesti pois? Miten letkasta varataan paikka ja miten se maksetaan? Kenellä on lupa ajaa johtoautoa? Entä jos johtoauto ajaa ojaan, seuraavatko muut perässä? Voiko autojunaan liittyä millä tahansa autolla?

Ja niin edelleen.

Google on lupaillut, että sen itsestään ajavat autot ovat markkinoilla viimeistään viiden vuoden kuluttua. Niiden pitäisi kuitenkin kehittyä vielä roimasti ennen kuin ne voisivat liikkua itsestään Suomessa.

Etenkin talvi on niille vaikea. Vaihteleva sää, jopa rankka vesisade, haittaa auton "näkökykyä" eli tunnistimien toimintaa. Lumi, sohjo ja musta jää tuottavat niille ylivoimaisia vaikeuksia.

Entäpä eläimet? Suomessa teille juoksentelevat porot ja hirvet, Kaliforniassa riesana ovat pesukarhut ja haisunäädät.

Periaatteessa Googlen auto tunnistaa ne ja myös reagoi niihin, mutta ei välttämättä oikealla tavalla, Hanabusa kertoo.

Porot ja hirvet eivät silti ole suurin hidaste Googlen autojen tiellä. Se selviää, kun käännymme moottoritieltä Palo Alton keskustaan.

Koko matkan ajan tietokoneen ruudulla liikkuneet värikkäät suorakulmiot – ne muut autot ja jalankulkijat – katoavat yllättäen. Jäljelle jää vain pimeys.

Hanabusa tarttuu rattiin, ja auto siirtyy takaisin hänen hallintaansa.

Suorakulmioita ei näy, koska tätä aluetta ei ole kartoitettu. Googlen auto voi ajaa itsenäisesti vain alueilla, jotka se tai jokin sen noin kymmenestä kumppaniautosta on kartoittanut.

Mutta onhan valtava työ ajaa kaikki maailman tiet ja kerätä niistä tieto!

Hanabusa naurahtaa. "No, aloitetaan Kaliforniasta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

4,4-metrinen Niro on Kian ensimmäinen alusta asti hybridiksi suunniteltu malli. Sen ilmanvastuskerroin on kohtuullinen, 0,29. Takaluukku ja konepelti eli taka- ja etukansi ovat kevyttä alumiinia.

HS koeajoi: Kian uusi Niro-hybridi sopii hyvin perhearkeen eikä näytä rikkaimurilta

Koeajo

Porschen ensimmäinen sähköauto oli ladossa piilossa sata vuotta, seuraava valmistuu 2019 – HS tapasi suunnittelijan

Porsche

Tämä Aston Martin osaa myös puhua – ja oli 1970-luvulla yksi maailman kalleimmista

Autotallien aarteet

Mersu, Bemari vai Audi – automuotoilijat panivat uudet perheautot järjestykseen

Mercedes-Benz

Tesla lupaa: Automme ajavat täysin itsenäisesti jo ensi vuonna – analyytikko epäilee suunnitelmaa

Tesla

Verkkoon kytketyt autot ovat hakkereiden armoilla – tutkijat varautuvat kolmeen uhkaan

Autoilu

Selviääkö kitkarenkailla pääkaupunkiseudun talvesta? Rengastestaaja vastaa

Auto

Saksan viranomaiset lähettivät varoituskirjeen Tesla-autojen omistajille – ministeriö pitää autopilot-toimintoa vaarallisena

Robotisaatio

Yhdysvaltalaislehti listasi parhaat autot lapsiperheille – nämä autot vakuuttivat myös HS:n koeajoissa

Autot

HS koeajoi: Ford Edge on näyttävä ja nuorekas katumaasturi, jolla on hyvät ajo-ominaisuudet

Koeajo

Mitä yhteistä on Elvis Presleyllä, Paul Newmanilla ja Steve Jobsilla? Kaikki kolme ihastuivat samaan sympaattiseen kääpiöautoon

Autotallien aarteet

Sakkolaki muuttuu: Poliisi voi tehdä lopullisen päätöksen sakoista jo tapahtumapaikalla

Liikennerikokset

Reseptit