Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suostuisitko luopumaan ratista?

Auto
 

Toimiva kuskiton auto ei ole teknisesti enää kaukana. Voi silti olla, ettei se kelpaa meille.

Insinöörit ja tutkijat ovat veikkailleet vuosikymmeniä, että itsestään ajavat autot ovat arkipäivää "seuraavalla vuosikymmenellä".

Vaan eipä ole näkynyt.

Tammikuussa Toyota esitteli CES-elektroniikkamessuilla itsestään ajavan Lexuksen. Sen tulosta markkinoille ei osattu sanoa vielä mitään. Samassa tapahtumassa Audi kertoi, että se alkaa pian testata itsestään ajavaa autoa yleisillä teillä Nevadassa.

Huhun mukaan Mercedes-Benz rakensi uuteen S-sarjaansa itsestään ajavaa mallia, jonka piti ehtiä ensimmäisenä myyntiin, mutta tieto ei pidä paikkaansa.

General Motors puolestaan toistaa verkkosivuillaan tutun kuuloisen lauseen: itsestään ajavat autot tulevat markkinoille ensi vuosikymmenellä.

Totuus lienee, ettei kukaan tiedä. Itsestään ajavan auton tekniikka on kallista mutta suurempi este taitaa olla turvallisuus.

Nykyautoissa on monia ominaisuuksia – sopeutuva vakionopeuden säädin, jalankulkijan havaitsemistoiminto –, jotka itsestään ajavissakin autoissa varmasti olisi. Toistaiseksi ne ovat parantamassa matkustajien turvallisuutta.

Itsestään ajavat autot tulevat vasta, kun niillä on turvallisempi ajaa kuin tavallisilla autoilla, ja siihen on vielä matkaa.

Mutta suostuvatko ihmiset sittenkään luovuttamaan rattia koneelle?

Autoilu on monille elämäntapa. Niin kuin Peralle Kari Hotakaisen romaanissa Klassikko:

"Pera nosti kierroksia, koska kyydissä oli nainen. Naiselle on hyvä näyttää, että kärry kulkee kuin tuuliviiri yllä talon katon. Heillä ei ollut mitään kiirettä, mutta silti Pera ajoi ylinopeutta. Se tuntui hyvältä. Pera piti itseään tunneihmisenä."

Itsestään ajava auto olisi helpotus pitkin Suomea viilettävälle myyntiedustajalle tai iskelmämuusikolle, mutta haluaisiko Pera sellaisen? Ostaisiko hän auton, jonka ratissa hän ei voisi nauttia ajamisesta?

Tämä kysymys voi lopulta olla autoteollisuudelle suurempi haaste kuin tekniikan kehittäminen.

 

Juttua varten on haastateltu professori Juha Röningiä Oulun yliopistosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Hae autojuttuja

Reseptit